Кристалина - откъдето дошла, там отишла

Два мандата тя бе в Еврокомисията, пробва се и за шеф на ООН
Обновена: 28 окт 2016 18:39 | 28 окт 2016 18:34,
93
Кристалина - откъдето дошла, там отишла
Снимка: Reuters

Кристалина Георгиева се връща в дома, откъдето "отлетя" преди години, а именно - Световната банка.

През 2010-година тя дойде в Еврокомисията на пожар, за да замени злополучната кандидатура на България за еврокомисар, тази на Румяна Желева.

Тогава тя пое ресора на кризите, после се издигна до дясната ръка на председателя Жан Клод Юнкер, бе номинирана и за шеф на ООН в последния момент от правителството ви, но...

Откъде започва всичко:

Още по темата

Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Майка ѝ е от град Любимец, а баща ѝ е внук на революционера и политик от Елена Иван Кършовски.

Завършва политическа икономия и социология във ВИИ "Карл Маркс" (днес Университет по национално и световно стопанство) през 1976 г.

През 1986 г. защитава докторска дисертация на тема "Екологични политики и икономически растеж в САЩ". Започва научна кариера в УНСС през 1977 г., където се издига до доцент.

Специализира корпоративни финанси в Масачузетския технологичен институт и в Харвардското бизнес училище по учебна програма за кадри на Световната банка.

Започва работа в Световната банка през 1993. От 2000 до 2004 е ръководител на отдел за устойчиво развитие към Световната банка. От 2004 до 2007 е ръководител на отдела за Русия, а от март 2008 е вицепрезидент на Световната банка по въпроси, свързани с устойчивото развитие.

Встъпва в длъжност като европейски комисар на 9 февруари 2010, когато комисията Барозо II е одобрена от Европейския парламент.

На 19 януари 2010 г. от кабинета на Барозу съобщават, че българското правителство номинира Георгиева на мястото на Румяна Желева, след като тя се проваля при изслушването в Европейския парламент.

Министър-председателят Бойко Борисов потвърждава, че ресорът на българския еврокомисар се запазва, но отказва да посочи конкретно име, докато не разговаря още веднъж с председателя Барозу.

По-късно Георгиева споделя в интервю, че "международното сътрудничество, хуманитарната помощ, реакция при кризи е работа, която ѝ е позната, тъй като Световната банка работи много близко със системата на организацията на ООН, с Червения кръст" и затова с благодарност приема предложението на правителството.

Обявена е на 30 ноември 2010 г. за "комисар на годината" и за "европеец на годината" в годишните награди на електронното издание European Voice. Отличена е за своя принос в работата си и по-специално управлението на хуманитарните катастрофи в Хаити и Пакистан.

При следващия си мандат в ЕК, вече при комисията "Юнкер", тя стана заместник-председател и комисар по бюджета и човешките ресурси.

На свое заседание от 28 септември 2016 правителството на България, начело с премиера Бойко Борисов, обяви, че издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за главен секретар на ООН.

При единственото й изслушване тя не събра нужните й гласове, даже се нареди под другата номинирана, но неподкрепена кандидатура от България, тази на Ирина Бокова.

Впоследствие Георгиева се върна в Брюксел, до днес, когато обяви, че поема Световната банка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи нещата, които писаха са нея в последно време са верни. И за да не дискредитира ЕС и комисията я махат, а уж тя отива в св. банка.
42
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рядко се среща такава нагла и безскрупулна твар.
41
5
 
40
 
! Отговори
Джон Стронг преди 7 години
Добра кариера за сътрудник на ДС.Много добра даже.А толкова вярвах на Запада преди 89 г,после чаках да наложат справедливост и да ни помогнат да променим обществото!А те назначават на хубави постове агенти на службите от миналото.Пфу...
40
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откъдето дошла - там отишла. И сега на въпроса, а защо дойде ?
39
4
 
44
 
! Отговори
EK преди 7 години
Дойде време да й осребрят услугите за САЩ през последните месеци.
38
3
 
45
 
! Отговори
Щерев преди 7 години
Корабът на премиера БХ потъва и мишките се разбягаха!-А Сталинка, да не си изгуби някъде и българската носия, освен ако не реши в името на кариерата да сложи бурка!
37
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво направи като еврокомисар за България? Защо разни юпита, д..пита и тем подобни отказали се от България занимават интернет пространството. Явно има защо.
36
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя това, онова, ама вие ще сте си цял живот докери, дето изкарват за година колко тя за една седмица.
35
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като провали Ирина реши да си подаде оставката и да предаде доверието на всички. С две думи дреме и на лявата подметка за нас и къде беше 2 год назад да каже, че при пръв удобен случай ще се махне, гробаджийска им работа.
34
2
 
20
 
! Отговори
дано не е вулгарно преди 7 години
бих казл - откъдето е дошла, там да си отиде!
33
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наигра се леля Сталинка,кратката и биография в българския покитически живот е скандално-запомняща се
32
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Света се мъчи да се отърве от тая калинка, разкарват я насам-натам като панаирджийска мечка.
31
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И когато от световната банка отново и наритат шутовете, както го сториха междувпроем ООН и ЕС къде ще и търсят работа на тая. c тоя фейс и за продавачка на пазара не става
30
2
 
33
 
! Отговори
голям праз преди 7 години
Тая не може да си намери място.... амбицията така неизбежно я гони като менопауза. Сега, ако Украйна си плати 3-те млрд дълг към Русия все пак ще има някакво обяснение. Както и ако Световната банка окончателно си затвори очите за нередовните държави-платци дали трябва да получават нови кредити....
29
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хич не го виждам Плевнелиев като еврокомисар по хуманитарни кризи и бедствия. Или ще реве, както рева пред френското посолство след атентата в Париж, или ще се хили неадекватно, както прави напоследък. И алабализмите за енергийната ефективност ще му липсват.
28
16
 
11
 
! Отговори
аз преди 7 години
Както вече неведнъж подчертах-каквато Ирина,такава и Кристалина! Комунистически ***!
27
1
 
13
 
! Отговори
до 27 преди 7 години
Вече обявиха Плевнелиев ще е.
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ходи в на майка си...родното село.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде, бре - в БКП-то ли?
24
0
 
8
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
До Анонимен 32Няма как. Не може да уволни Меркел.