Солени жилища в София – гонят ?1000 кв./м. Търсят се!

Повишен интерес има към по-евтини квартали като "Левски" и "Враждебна"
14 мар 2017 09:00, Петя Славова
205
Солени жилища в София – гонят ?1000 кв./м. Търсят се!
Снимка: архив, Reuters

С 12% средно до 1000 евро на квадратен метър са поскъпнали жилищата в София през 2016 година, отчете Сдружението на брокери на имоти. Заместник-председателят на сдружението Илиана Василева прогнозира ново плавно увеличение на цените на апартаментите в столицата с до 10% и достигане на средни стойности от 1100 евро кв./м в града през настоящата година.

Според нея рекордно ниските лихви по ипотечните кредити, които предлагат банките, движат търсенето, което е нараснало с 1/3 на годишна база, пише "Труд".

"Купувачите искат да получат добро съотношение между четири основни показателя – местоположение, инфраструктура, състояние на имота и конкурентна цена", обясни Василева.

Анализатори все по-често започват да говорят за дефицит на стойностни имоти в столицата. Най-силен е той за гарсониери или маломерни двустайни апартаменти с площ между 40 и 60 кв. м.

Интересът към новото строителство е огромен, като една четвърт от купувачите се ориентират към сделки "на зелено".

"При покупка "на зелено" има съответни рискове, но и възможност да си изберете апартамент, етаж, изложение и при внимателен подбор на фирма и условия, да сключите добра сделка", обясни пред вестника брокерът Борис Тодоров. По думите му липсата на лихви по депозитите и по-достъпното кредитиране от страна на банките са причина много семейства, които са живели дълго време под наем в София, да вземат решение за покупка на собствен имот.

Нараства и търсенето на панелни жилища, като според сдружението, ако са налице добро състояние на апартамента и локация близо до метро, цените в сегмента стигат 900-1000 евро за квадратен метър. Все повече хора използват и друго предимство на панелното строителство – ефективността на реални площи, които предлагат жилищата, както и функционалното разпределение на стаите.

Традиционно най-търсени райони за купуване на жилище в София са централните и тези в периферията на града, до които върви метро.

Брокерите отбелязват повишен интерес към по-евтини квартали като "Левски" и "Враждебна", може би и поради факта, че до 2 години и дотам ще стигне подземният транспорт.

При новото строителство купувачите са готови да дават все повече и за гараж. Цените за паркомясто варират от 5000 до 10 000 евро, а в подземен гараж офертите започват от 8000 и стигат до 25 000 евро.

Брокери отчитат нова бизнес тенденция на пазара на имоти в София – хора, които купуват имоти, ремонтират ги и след това ги препродават на по-висока цена или ги отдават изгодно под наем. Примерно, едностаен апартамент, купен за 35 000 евро, може да бъде ремонтиран за около 3000 евро и после продаден за 42-43 хил. евро.

След ремонт при препродажба хората си докарват около 4000-5000 евро, коментира Борис Тодоров. По думите му това е вид инвестиция, която докарва нелоши печалби на българи със спестявания, които са решили да ги "развържат".

При наемите най-предпочитани квартали остават Студентският град и близките около него, както и "Младост" и "Люлин". Цените за наемане на нов едностаен в Студентския град започват от 450 лева на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво ?. Дъ живеем у софее, тоа скапан град, никоги. Тукъ на село си а най дубре. Чис въздух, вода , тишина
33
3
 
34
 
! Отговори
пепе преди 7 години
Явно много сиви и черни пари има в тази държава.Безспорен факт е че в момента има голямо търсене на жилища, а няма много на пазара. От друга страна отрасъла в който работя е свързан с етажни собствености. Еми в София едно 20-30% от ВСИЧКИ жилища са празни?!?! Масово народа емигрира, хората от провинцията вече предпочитат чужбина пред София. Много е странно хем масово празни апартаменти, хем голямо търсене.С това започнах, направил си далаверка и ги затваряш в жилище!Изкривен пазар!!
32
3
 
40
 
! Отговори
third world преди 7 години
Не си струва. Или живот на село, за който иска да му е евтино, или в чужбина, за който иска да живее като бял човек. Поне сградите да бяха в прилично състояние, а то мръсно, разбито, не е правен ремонт от поне 30 години. Всичките входове са така, дори и по центъра. И фасадите едни такива запуснати, и тротоарите пред тях на нищо не приличат. Ако пък е нов строеж ще е на края на града, с липсващи улици и тротоари и кофти транспорт. Не си заслужава човек да се бута да живее тук.
31
2
 
38
 
! Отговори
ss преди 7 години
гледахме един тристаен на цена 85 000 евра, точно след месец излезна през агенциите на 92 000 евра, дали брокерчетата не завишават изкуствено цените.............освен комисионната да прилапат и парите отгоре, всичко е изкуствено, ако спре да се купува 2-3 месеца ще измрат като мухи
30
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Типичния селянин иска нов апартамент, без значение квартала, етажа, изгледа, ориентацията на апартамента, отоплението. Просто иска да е "ново строителство". После се чуди защо е в средата на нищото, сред кал, студ, мрак, без транспорт.
29
26
 
10
 
! Отговори
Митко преди 7 години
В кои държави в Европа е по-евтино да имаш жилище? Навсякъде квадратен метър е минимум 2 средни заплати. Във Великобритания дори е минимум 3 средни заплати,а в Лондон стига до 20 средни заплати. Няма евтино никъде за закупуване на жилище освен ако не е в Испания или Гърция,но те така са я втасали,че няма смисъл да се инвестира там.В развитите европейски държави , с висок стандарт, цените на вадратен метър са огромни. А във Великобритания лихвата по ипотека е между 3 и 5 процента. Примерно.
28
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съществува термин "солени жилища" - има идиом "солени цени".Авторът на статийката май е глътнал солена течност в началото на работния ден...
27
2
 
23
 
! Отговори
Men преди 7 години
До АнонименМи вие кореняците защо си продавате земите, строите блокове вместо да си направите градинки и да си направите града чист и красив?!
26
0
 
36
 
! Отговори
М преди 7 години
Брокерите изкуствено надуват цените и за продажба и за наем и дори човек да реши да продава на по - ниска цена жилището си, те публикуват по - висока цена в обявата. Друг е въпросът, че при толкова високи наеми за такива малки, мизерни жилища повечето хора се преориентираха към купуване, защото от наем вече няма смисъл. За компетенцията на брокерите, наглостта и простотията им няма смисъл да се говори дори...
25
2
 
39
 
! Отговори
Св преди 7 години
Много ги сгъстиха статиите. "Ъпсурт" пееше в една песен "Па смени текста бе". Ама те не сменили текста, но и снимката същата от подобна статия от вчера, но явно с друга агенция за спонсор. Сега акцента пък е на панелките. Ако принципа е, че след 20 години под наем, няма да имаш нищо, а след кредит за панелка след 20 години, какво ще имаш. Аз няма да давам отговора, но знам, откъде ... няма значение. Па ако искате и 30 год. ипотека за панелка вземете, още 10 години ще плащате за след нея.
24
4
 
21
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Софя е най-голямато село в Бг и всички софиянци са селяни да се блъскате там :))))
23
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Селянията напомпва тези безумни цени от желанието да са в София на всякаква цена. За този неуреден град това е абсолютно безумна цена. Тесни улици, липса на междублоково пространство, паркинги, нормален транспорт и куп други не предразполагат към такава цена. Жалко за хората, че се заробват за цял живот срещу едно нищо.
22
2
 
31
 
! Отговори
тролев преди 7 години
Гледам едно предаване за Ванкувър , където им ремонтират къщи в свестни квартали и много често им предлагат къщи от по 250квадрата за по 5-600 000 канадски $ което е около 1500?/кв и във Ванкувър средната им заплата предполагам ще е повече от 500? .
21
2
 
65
 
! Отговори
M преди 7 години
И какво отгоре 1000 евро/кв.м.? Нито градът като град, нито строителството като хората- НИЩО!!!
20
23
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оффффф боже аз безплатно жилище да ми дадьт няма да живея в София по принцип аз вече 22 години не живея в Бьлгария каква ти там София дето се е сьбрала цялата селска провинция
19
4
 
31
 
! Отговори
Оня преди 7 години
да то щото заплатите са жи в долари и евро за това и цените на имотите са в тези валути....амах пт БГ простотия...в чужбина са дори и по евтини жилищата ..
18
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
- Как е, как е, продават ли се имотите?- ... миииии продават се ..., ама не се купуват нещо?!!
17
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще чакаме балонът да се спука и цените отново да паднат. Няма да им плащаме на тея еничари!
16
4
 
44
 
! Отговори
-=- преди 7 години
Истина е. Търсих жилище наскоро и цените са височки. Брокерката ми каза, че всичко започнало след фалита на КТБ. Няколко месеца имало наплив от балъци и пазара тръгнал нагоре... и не спрял.
15
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои се връзват! После плачат. Най-много онези с кредитите. Изобщо не са на ясно колко са назад, ако не са си направили точно сметката​.