Родният трудов пазар вече не е донор на работна ръка, а я търси

Христина Христова: Младите да формират нова осигурителна култура
Обновена: 16 мар 2018 21:45 | 16 мар 2018 21:40, Екип на Bulgaria On Air
32

2017 г. беше преломна за българския пазар на труда, който беше донор на работна ръка, а вече търси работна ръка. Нуждаем се от човешки ресурси, посочи бившият социален министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че през 2017 г. е имало повишение на средната работна заплата с 11% на годишна база, но добави, че нараства много относителният дял на възрастните хора у нас.

"Актюерските разчети сочат стабилност на пенсионната система до 2040 г. До 2037 г. възрастта за пенсиониране трябва да стане 65 години. Работодателите и сега настояват за повишаване на възрастта за пенсиониране", обясни тя и отбеляза, че трябва да се има предвид здравеопазването и продължителността на живота в страната.

Според Христина Христова държавата изпълнява своите функции да подпомага пенсионната система. По думите ѝ обаче, трябва да се търсят нови начини младите хора да формират нова осигурителна култура и по-голяма лична отговорност за бъдещата пенсия.

Бившият социален министър призна за пробойни в системата - ранното пенсиониране и инвалидните пенсии.

Икономическият експерт Лъчезар Богданов пък посочи, че България е с втори най-висок ръст на разходите за труд, а 133 хил. са допълнилно заетите за година спрямо предходната. Той каза още, че безработицата е на почти рекордно ниски стойности, а делът на хората в трудоспособна възраст, които работят, е с рекордно високи стойности.

"За последните 10 години делът на хората между 55 и 64 години, които работят, значително се е увеличил. Работодателите трябва да навикват с мисълта, че все повече ще работят с възрастни хора", коментира той в предаването "Денят ON AIR".

Богданов е на мнение, че ако икономиката ни се адаптира до по-дълго оставане на пазара на труда и по-късно пенсиониране, ще имаме по-малък натиск от демографската криза.

Начинът за справяне е по-високи частни спестявания. Има много къде да расте спестяването в страната, смята икономистът.

Вижте повече на Bulgaria ON AIR!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
9
 
! Отговори
хи-хи преди 6 години
Олигарси и бизнес??????
22
0
 
17
 
! Отговори
минаващ преди 6 години
само питам. основно кой проби осигурителната система с инвалидни пенсии?! да не са случайно ***?! що тъй всичките инвалиди са все кафяви?
21
0
 
25
 
! Отговори
аз преди 6 години
Само дето родният пазар все още никакъв пазар не е на пазара на труда. Ще има още дълго да търсят работна ръка докато не оправят заплатите.
20
0
 
16
 
! Отговори
маке преди 6 години
кръкам си дома и некем да бачкам ай сиктер от работа се гръбавее не се убавее
19
0
 
34
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Хора се привличат само с прилични заплати. В България заплатите са мнооого далече от приличното. Така че бизнеса тепърва ще има да реве за специалисти, а и за всякакъв персонал, защото са стиснати сел-яци, за които целта да развиват бизнеса е да могат да си купуват лъскави талиги и да имат по 2-3 любовници.
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако имахме държава, тя щеше да наложи защитни такси за българските работници и служители. Нека всеки работодател да може да наеме чужденец щом му е нужен, но предварително да заплаща месечна такса в размер на МРЗ за страната. Ако иска да наеме украинец за летния сезон, примерно 4 месеца, плаща предварително такса в размер на 4 МРЗ за конкретния човек и получава разрешително да го назначи.
17
0
 
25
 
! Отговори
Така като гледам преди 6 години
не виждам да са казали нещо за увелиение на заплатите - като не дават заплати значи реално не им трябват хора или с други думи - смятат заплатите за нормални, браво на тях
16
0
 
38
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Работодателите ни са готови да плащат повече на чужденци, само и само да не вдигнат заплатите на българските работници. При една и съща заплата на българин и украйнец за украйнеца се плаща комисионна на посредник, застраховка, виза, път, храна и настаняване. Така украйнеца не знаещ и български излиза повече, но работодателя не иска да намери българи за +300 лева заплата да речем, защото тогава трябва да вдигне заплататите на всички българи от 600 на 900 примерно .
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поради факта че в по малките градове и100 процента от селатта БГ. няма работа половин България се е изнесла София да търси препитание а другата половина от населението в южна БГ.е в Пловдив специално в Пловдив имам наблюдение че въпреки огромната индустриална зона с много нови заводи и предприятия вече е много трудно да си намериш работа всичко е заето така че тук в този град има вече безработица и е много трудно да си намериш подходяща работа
14
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търсят се роби, които да работят за 600 лева цял месец, балъците обаче свършиха. Да си наемат германци и датчани!
13
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Росния трудов пазар от край време не е работодател, а робовладелец. И от край време не търси служители и работници, а роби.
12
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и *** вече няма.
11
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пчеличките вземат да изчезват вече.Що ли?
10
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако може да се пенсионираме на 75 ,да ти взимат половината от заплатата най малко,а средната продължителност на живот да е до към 70 ще е най добре за тази трътлестата
9
1
 
21
 
! Отговори
bzzzzz преди 6 години
в цялата схема има бавно развиващи.....
8
3
 
42
 
! Отговори
Аре махайте се вече преди 6 години
Не ги интересува че никой не им вярва на лъжите.Това е мантрата на Гроб да се повтарят лъжите до втръсване докато не се облъчи раята.
7
0
 
60
 
! Отговори
Лъчо преди 6 години
Тези икономисти са мозъчни донори и влачат държавата към светлото бъдеще. Скоро българските работодатели ще направят епохалното откритие че служителите им са човешки същества.
6
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ааааа тя ,,работната ръка'' тепърва ще я търсите. Българите се научиха,3 месеца в Лондон,и 9 месеца в България.А номерът с китайците и виетнамците,и той не минава вече.А пък сирийците ни имат само за транзит,няма социални както в Гемания.Условията за бежанецът винаги са били ,по-добра социална помощ и никакъв труд.Понятието ,,обществен труд'' при тях непознато.
5
0
 
52
 
! Отговори
СМЯХ преди 6 години
Министърката да започне да работи в частния бизнес , а не ръси глупости на търкалета .Това го знаят и хората на по 40 години , които започнаха работа в началото на Демокрацията . Всеки иска да е Държавен Служител или Министър .
4
1
 
54
 
! Отговори
само да кажа преди 6 години
стига сте писали измислени статии....*** пример започнете да си търсите в софия където имало много работа!?и ще видите самата действителност да видите как е трудно да се намери там добра работа,започват да те питат кой си какъв си на кого си човек!?ако стигнете до интервю де!вижте само обявите какви са за пазачи,готвачи,продавачи и келнери да има работа за без пари в софия за 500 лева които по покупвателна способност за сметки и храна се равняват на 100 лева та къде имало недастиг на работници

Спонсорирани публикации