Удължават мярката 60/40 с още два месеца

Васил Велев: Ще се увеличи лимитът от 60 на 90 дни
7

Районните здравни инспекции ще могат да затварят бизнеси като противоепидемична мярка. Ще се справи ли бизнесът при още затваряне?

"Отговорността е прехвърлена на регионалните инспекции. Проблемът е, че при затваряне на бизнеси, действащата нормативна уредба не предвижда подкрепа нито за бизнеса, нито за хората. Това трябва бързо да се промени, защото е поместено за две седмици, но никой не знае дали ще са толкова", каза председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че в понеделник е свикано заседание на Тристранния съвет за удължаване на срока на действие на мерките за подкрепа на заетостта и доходите на хората.

"Това е за мярката 60/40, предложението е да се продължи с 2 месеца - април и май. И съответно да се увеличи срокът за тази подкрепа от хората в затворените заведения, които са в неплатен отпуск. Сега лимитът е 60 дни за година, да се увеличи на 90", допълни Велев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му те ще настояват както за това, така и да се ускори темпът на изплащане.

"За януари още не са изплатени средствата на предприятията. За декември също не са изплатени всички. Вярно, бързо беше разработена мярката и сравнително по-бързо, отколкото при първата вълна започнаха плащанията. Мерките за подкрепа на бизнеса при първата вълна за средните предприятия тепърва започват да се изплащат, а малките предприятия тепърва кандидатстват. Ние се стремим да изтеглим ликвидност от икономиката, вместо да я влеем", обясни експертът.

А според него това не предвещава добри резултати.

"До момента са изплатени само микропредприятията, които са от 3 до 10 хиляди. Там са изплатени малко под 200 млн. Изплатени са и секторни мерки за туристическите фирми - 10 млн. и 30 млн. за автобусните превозвачи. И неизвестно количество за затворените бизнеси при втората вълна", допълни Васил Велев.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
МАХАЙТЕ ТАЗИ ИЗМИШЛЬОТИНА И ПОГЛЕДНЕТЕ КАК СЕ ПОДПОМАГА В САЩ
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
''Тате ще ми купи колело,ама друг път!''
За дребните фирми с оборот под 30 000лв годишно дето не могат да си позволят работници и се самоосигуряват,една стотинка не дадоха!Обаче на певците дадоха защото пискат преди избори.Баце раздава,ама от чии пари?Ами от нашите не от неговите в чекмеджето.А в Германия как е?Щом имаш фирма ти дават някое евро,защото си внасял осигуровки и данъци и сега като си на колене има държава зад гърба ти.А тук само с връзки или ако те допуснат да се молиш на самодържец
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма нужда.
Гербавите фирми преядоха, другите умряха.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цицоцат . От две цоци Всички са на работа няма 60 няма 40
3
0
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 1 месец
ЛежПром , братя и сестри!.
Солун е български.
2
2
 
5
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 1 месец
Абе още малко и затваряме за изборите ! Мозък е ВОЖДЪТ !!!
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако искат и с 20 години да я удължават. То няма такова нещо