ДАНС изисква от заведенията да имат "План за борба с тероризма". БАЗ и СЗБ: Безумие е!

Подкрепяме борбата с тероризма, но не смятаме, че сме водещи в нея, твърдят ресторантьорите
10 юли 2021 17:58, Анисия Иванова
132
ДАНС изисква от заведенията да имат "План за борба с тероризма". БАЗ и СЗБ: Безумие е!
Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват искреното си възмущение срещу стартиралите проверки за наличието на  "планове за антитероризъм“ от страна на ДАНС.

Не стига, че сме притиснати до ъгъла и едвам оцеляваме, а сега ни гонят и за антитерористични планове, които, видите ли, ние сами трябвало да съставим, се казва в позиция на БАЗ и СЗБ, разпространена до медиите.

"Нито сме терористи, макар че вече започваме да имаме съмнение дали не ни считат за такива, нито антитерористи. Откъде накъде заведенията трябва да съставят план за борба с тероризма, с каква компетенция да го направят, че и да бъдат проверявани дали има такъв, и дали го изпълняват?

Считаме това за пълно безумие и нарушение на гражданските ни права. Държавата трябва да се опитва да помага на малкия и среден бизнес, а не да го мачка със странна нормативна уредба, която му вменява дори задължения да се бори с тероризма.

Не е ок и ние не сме съгласни с тази недомислица, която за съжаление не е единственият пример за приети безумни и ненужни нормативни актове, затрудняващи, а в някои случаи дори и спиращи работния процес в обектите. Очакваме от отговорните институции да се самосезират и да потърсят диалог с представителите на бранша, за да можем да поправим заедно нередностите!

Подкрепяме борбата с тероризма, но не смятаме, че трябва да ни се вменяват задължения да бъдем водещи в нея. А случаят не е частен и не става въпрос само за заведенията. Множество фирми и структури са принудени да съставят "план за борба с тероризма", след което подлежат на проверки дали имат такъв.

Не ни/ви се вярва, но е факт", става ясно от написаното.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
6
 
! Отговори
байфидан преди 2 години
До дедо Иван. Това, че в някои други институции има такъв безумен план, не означава, че безумието трябва да се мултиплицира.
55
5
 
4
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
Тези, новите диктатори, наистина творят само безумия. Дано скоро да им дойде видовден, че съвсем ще сринат държавата.
54
5
 
4
 
! Отговори
до 62 Ха преди 2 години
И аз не схващам, с каква идея реват? Чух единствено самопризнания,че нямат нужните документи за да работят. Предлагам да отиграят един план за евакуация докато службите ги гонят в заведенията. Може и всичко останало да им проверят на тези смешни хора. Пък после дали ще рава. А на НАП предлагам едни калашници за лелките в администрация и бомби за лелките в информация. Че да събират на тези неандерталци данъците.
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такъв план се изисква и за всяка детска градина, детска ясла и училищата, където не посещават пияни и дрогирани. Щом на ресторантте им намалиха ДДС-то на 9% и уж щяха да изкарат заплатите на светло - да си платят за план! В детските градини сами си плавят плановете за евакуация и терирстични заплахи и дори ги отиграват. Верно, няма как да сравним по образование едните и други работещи в тези заведения, но наредбата е факт отдавна. Да не се жалват само за помощи,а да подсигурят клиентите си.
52
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо прехвърлят отговорността за антитероризма върху заведенията? Поредното безумие на Рашков.
51
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асолютно правилно. След като примамваш и събираш много хора на едно място да ги храниш и да им събираш парите, трябва да имаш план за екстремна ситуация да ги защитиш.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната простотия на ДАНС. Бъдете сигурни,че те нямат такъв план и няма как да имат след като у нас е приет един ялов Закон за борба с тероризма. Прочетете го, но го сравнете с руския такъв и ще ви стане ясно всичко, но имайте пред вид,че техния закон е на база пролята много кръв от терористични актове, каквито ние нямаме за наша радост.
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не са объркали нещо понятията, би трябвало да има план за евакуация във всяка една сграда на видно място.
48
7
 
12
 
! Отговори
Dedo Ivan преди 2 години
Алооо, кръчмарите....Такъв план се изисква и от всеки, вклл. и всяко научно звено (институт) в Българска Академия на Науките. Вие в коя държава живеете?? Чорбаджията, а и персоналът в казарма не са били.... Автомат не сте виждали.Ама спрете да ревете и започнете да спазвате поне елементарните законови изисквания. БАЗ и СЗБ- изкарахте ли си оборотите на светло, поне така обещахте преди година и половина? Егати наглеците!Вие не произвеждате а потребявате принадена стойност!Спрете малко! И без вас
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да фалирате всички, дано. Мepзaвци и ментарджии.
46
12
 
7
 
! Отговори
Гълъбов преди 2 години
На Фатмо льотчика тъпотиите!
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"великите" Дс доносници така и не разбраха кои взривиха летището в Сарафово, *** и разузнавачите-доносноци с пенсии 1400лв.!!!
44
4
 
17
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Когато масово наемат хора без договор или пишат на 4 часа с работят 12 защо не протестират.Не се налапаха и те.
43
0
 
3
 
! Отговори
о7 преди 2 години
Щирлц и Чик Норис да идват.Сам съм.
42
0
 
5
 
! Отговори
магистралка преди 2 години
До Анонимен 48Явно още сме в предизборна кампания. И част от коментиращите, както и собствениците на заведения за обществено хранене са паднали от виенско колело. На главите си.
41
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
41, значи има Наредба 8121з-1225/27.09.2017 г. за видовете обекти по чл. 23, ал. 1 от Закона за противодействие на тероризма. Разбирам, че тази наредба е приета преди почти 4 години, по време на управлението на бившия премиер и утвърдена от контролирания от него парламент. Защо тогава мнозинството от коментиращите винят президента и временното правителство за проверките за наличието на "планове за антитероризъм"?
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само чанч за вас мизерници.
39
2
 
13
 
! Отговори
Ученика преди 2 години
Хахахахаха...а пък вие изискайте от ДанС да имат всички рецепти за коктейли...хахахахаа...
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като изготвят плана да го качат в интернет, за да е достъпен за всеки потенциален терорист!
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1. По смисъла на тази наредба:1. Лесноуязвими обекти и съоръжения са туристически обекти, исторически сгради и музеи, места за спорт и отдих, търговски средища и ресторанти, образователни институции, религиозни средища, многоетажни офисни сгради, банки и финансови институции, транспортна инфраструктура, хотели и места за тържества и събития.2. Трудноуязвими обекти и съоръжения са сгради и обекти, характеризиращи се с ограничен достъп до тях, и сгради и обекти, защитени с достатъчно ре