Хърсев: В бюджета няма антиинфлационна стратегия

С ДДС отстъпките са разбивала системата
5 юли 2022 21:33, Екип на Bulgaria On Air
9
Хърсев: В бюджета няма антиинфлационна стратегия

Защо ни режат парите по Плана за възстановяване?

"Не е много редно да твърдим, че сумата е намалена. Всъщност тя е преизчислена. Това е формула, която така или иначе беше договорена първоначално между държавите членки на ЕС. Има критерии, по които се разпределя общият фонд. Най-силно пострадалите получават най-много", обясни финансистът доц. Емил Хърсев в "Денят ON AIR".

Той обърна внимание, че няма данни за сключени договори, по които да се усвояват тези средства. По думите му вероятната смяна на правителства не говори много положително, че бързо ще се компенсира това изоставане.

Финансистът смята, че средства от Плана можем да очакваме след като бъдат договорени проектите и след това започва тяхното изпълнение по етапи и се одобрят.

"Актуализацията е политическо решение. Разбира се, кърпеж като всяка актуализация на бюджет. Забелязва се в бюджетния процес няколко тежки тенденции - силна фрагментация. Разбиване на идеите кое заслужава подкрепа. При противопоставянето между различните становища се водят мини битки и се достигат крайности в различните мнения. В резултат, на което не получаваме убеждението, че имаме някаква смислова бюджетна програма", коментира доц. Хърсев пред  Bulgaria ON AIR.

По думите му в бюджета плащаме данък на популизма и желанието с държавни средства да облекчим състоянието на конкретни отрасли. Финансистът подчерта, че в бюджета не забелязваме антиинфлационна стратегия. Той обясни, че цените на хляба след свалянето на ДДС ще паднат за известно време и след това постепенно ще отидат нагоре.

"С тези отстъпки в ДДС, които бяха направени, ние просто разбиваме единството на системата и я влошаваме. Правим я трудна за операции и наблюдение. Инфлационните процеси като че ли заглъхват, тоест е ясен таванът на цените. Паниката се поуталожи", каза доц. Хърсев.


9
Още по темата: Хърсев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма по-социална политика от антиифлационната. Всякакви свободни изпълнения на комунистите са обречени на провал.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има и верни неща.С цялостното премахване на ДДС на хляба мисля и на брашното се губи контрола за количество и качество.Не могат да се хванат контрагентите,но можеше да остане примерно 1% ,за да се вижда някаква отчетност.Нинова още бълнува че с 20% ще намалее хляба,но не отчита транспортните разходи и тока които се повишават.Прилича на виденово време.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо го каните този? Той държи имотите на престъпната Ружа Игнатова в България.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откъде идват тия пари, за които говорят. От заеми ли. Печатат и раздават безвъзмездно ли? Откъде?
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква стратегия бе, хърсев, това са сороски марионетки, тянатазадача е съвсем друга. Защо ли ви канят в телевизиите като всички сте едни тикви.
3
4
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 месец
Антиинфлационните мерки са...слабост на Банкянския Феномен. С тези...мерки,когато беше премиер,напълни джобовете с милиони на приближените си милионерчета,сакън да не пообеднеят...малко.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плана са пари за часни ВЕИ и къщи за тъщи или ремонтои на апартаменти на софиянци. Но парите после ги връща целия бг народ.
1
2
 
1
 
! Отговори
бай Хъ преди 1 месец
Хърсев, остарял си..