Развалена кола – как да я теглим?

Съвети, които могат да ви спестят нерви и пари
8 фев 2016 20:55,
34
Развалена кола – как да я теглим?
Снимка: Ройтерс

Автопаркът в България е представен предимно от стари коли, а използването на услугите на "Пътна помощ" може да ви коства цяло състояние. Именно заради това редица шофьори търсят начин сами да си помогнат при авария с колата на пътя. Това обаче може да доведе до дори по-сериозни проблеми. Ето няколко съвета, които могат да ви ги спестят.

Ако смятате да теглите повредената си кола с друга, трябва да знаете, че това не винаги е разрешено. На магистрала например тегленето може да става само с твърда връзка. Освен това в теглената кола не трябва да има пасажери.

Полезно е също така да знаете, че ако моторът на повредения автомобил не работи, сервоуправлението също няма да функционира. Казано иначе, воланът ще бъде много труден за въртене, а педалът на спирачките - почти неизползваем и твърд като камък.

Ако все пак се решите на подобно изпитание, поставете ключа в стартера и завъртете на контакт. В противен случай воланът ще се заключи и колата ще бъде неуправляема.

Използването на аварийни светлини е задължително, както и поставянето на червена кърпа на самото въже. Така останалите участници в движението ще знаят, че се движите на буксир.

Шофьорът, който тегли повредената кола, трябва да се въздържа от рязко ускорение и спиране, както и резки завои, тъй като рискува теглената кола да се забие в него или в друг автомобил.

Добре е също така въжето да бъде опънато през цялото време - дори когато спирате за кратко (например на светофар). Така ще избегне рязкото дърпане, причинено от еластичността на материала. Както и възможността въжето да попадне под гумите на колата.

И не на последно място - използвайте единствено определените за тази цел куки. В краен случай може да закачите въжето за подходящ елемент на шасито (не за купето!). Но така съществува риск да повредите бронята на автомобила си.

Още полезни съвети вижте в Automedia.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Потърпевш преди 8 години
Явно никой от коментиращите не е патил... Каското на някои застрахователи включват безплатна пътна помощ до 100км. Проблема е, че СБА иска протокол от КАТ! Ако си самокатастрофирал, няма безплатна помощ! Плащаш си по 3 лв. празен и 5 лв. с автомобила., т.е. 8лв. на км./отиване и връщане на товарната платформа/. Също така когато заявих услугяата, след 5 дни ми се обадиха да питат дали ще теглим автомобила... Т.е. да си помисля достатъчно време../или да събера парите-120км.х8лв.=960 лв.??? /
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 16.Аз от 15 год.живея на запад и затова го пиша друже.Не автокаско...нормалната застраховка включва товарене и превоз на автомобила при авария.Далече сме от някой неща.
11
0
 
5
 
! Отговори
MadSlav преди 8 години
Автомобила на всеки може да се повреди на пътя, без значение дали е нов или стар. При новите автомобили има включен асистънс, а при старите, бай Георги, които идва с късото въже :))) Най-важно остава зад кормилното устройство и това да бъдем хора и да си помагаме, особено на пътя!!!
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 27:Блокаж на диференциала екстра ли е,и можеш ли да обясниш на по-простите от теб как действа?
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много "специалисти" по нови автомобили драскат тук,цццццц........
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
19-ти, сигурните според теб автомобили, притъпява вниманието на задкормилното устройство. Най-вече на младите шофьори.. Комфорта не е сигурност.
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Запад колеги тегленето е абсолютно забранено,където и да е.За това имаш застраховка,като имаш проблем,звъниш на компанията си.до около час...час и нещо идва кола на фирмата,качва ти автомобила,пита текъде да го закара и това е...Теглене...стига соц.мохабети.
6
1
 
5
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Щом лека полека зачекват темата, очевидно подготвят хората за пълна забрана за теглене с мека връзка. Евентуално да изтеглиш закъсал автомобил в някоя канавка - да, но да возиш едно ремарке отзад(и то без действащи спирачки на еластична връзка) крие рискове. Карал съм така от Варна до Търговище с едно приятелче, но не е от най-приятните пътувания. На запад или авто асистънса ти е включен в застраховката, или има клубове, в които срещу около 100 евро на година може да те теглят без пари!
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗА ТАКИВА СЛУЧАИ ИМАМ КОЛЕСАРКА. ЗА ТЕЗИ КОИТО НЕЗНАЯТ КАКВО Е ТОВА ЩЕ ИМ КАЖА ЧЕ ТОВА Е НЕЩО НА ДВЕ КОЛЕЛА С ТВЪРД ТЕГЛИЧ. КАЧВАШ ПРЕДНИТЕ КОЛЕЛА НА АВАРИРАЛИЯТ АВТОМОБИЛ ЗАСТОПОРЯВАТ СЕ И МОЖЕ ДА ГО ТЕГЛИШ БЕЗ ДА ИМА ШОФЕР В АВАРИРАЛАТА КОЛА.С НЕГО СЪМ ТЕГЛИЛ АВАРИРАЛИ КОЛИ НА ПРИЯТЕЛИ И НА СЛУЧАЙНО ЗАКЪСАЛИ. БЕЗ АВАРИИНО ГИ ПРИБИРАМ И СЛЕД ТОВА СЕ НАПИВАМЕ КАТО КАЗАЦИ.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А в БГ кога ще включат в полицата ГО и услугата изтегляне?
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За моята кола изрично пише, че не трябва да се тегли. Така, че хайде давайте смислени съвети, а не такива, които ще ни потрошат колите.
2
1
 
17
 
! Отговори
as преди 8 години
V ispania e zabraneno. S grajdanskata otgovornos vliza i pytna pomo6t
1
4
 
33
 
! Отговори
Сп??нс преди 8 години
То на някои места по Европата е забранено да се теглят автомобили и затова в гражданската ти е включена Пътна помощ , за да не ти се налага да тревожиш близки и познати