В Русия съм... Старите дизели от Европа поемат към братушките

На дизел, на бензин – спорно е кое замърсява повече
Обновена: 2 мар 2018 12:32 | 2 мар 2018 12:20, Анисия Иванова
63

В различни градове в Европа се готви забрана за движение на дизелови автомобили, защото замърсяват въздуха, но според Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, тази мярка няма да доведе до никакви промени за околната среда.

"Много спорно е кое замърсява повече дизела или бензина. Дизелите произвеждат повече азотни окиси, бензиновите произвеждат повече въглеродни окиси", обясни Радков в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според Боян Рашев, експерт по управление на околната среда и ресурсите, дизеловите двигатели със сигурност са по-вредни за въздуха, но в зависимост от това за какви коли става въпрос.

"Имайте предвид, че новите бензинови коли, всъщност генерират повече прахови частици от старите бензинови коли", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

По повод опасенията, че при евентуална забрана на дизелови автомобили в някои немски градове в Западна Европа, България ще се наводни със старите и ненужни вече там коли, Христо Радков обясни, че нашата страна няма да бъде съществено засегната.

"В България леки коли се внасят предимно от Италия. Тези стари коли ще отидат в Русия и в Африка", поясни той.

Експертът по околна среда Боян Рашев пък сподели, че не е толкова лошо, че при евентуална забрана на дизеловите двигатели в Западна Европа, много от тези коли ще се пренесат у нас, защото ще внасяме по-нови дизелови автомобили.

"Ако вие изгаряте един ден дърва и въглища в печка в София, генерирате толкова замърсяване с фин прах, колкото, ако карате дизелова кола 1500 километра", категоричен беше той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали знаете, че леките дизели не са на почит в Русия ? Тука ,в задницата на Европата ще ги пробутват. В клоа ката , по Петер Черни и подобни на нас .
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво, че няма да забранят двутактовите трабанти. Моя пуши като комин и яко замърсява въздуха, ама значи ще го шпоркам още.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А някакъв си Hafen тук яко го хапят мухите и щъркелите.
11
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вай вай, големия проблем. Да карам ли пасат 2.0ТДИ 2011та, новвнос от Франкфурт на 1/2 цена или или за заложа на чистак нов ВАЗ или Дачия? Бензинови. М?
10
20
 
19
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
От днес в една друга статия един "свободен руски електрон" твърдеше, че руските коли са най- хубавите! Абе що така тез руснаци не си карат "хубавите" руски щайги, ами 90% от колите им са вносни!?
9
8
 
28
 
! Отговори
манолов преди 6 години
до дизела не пали : не пали твоя. ела да видиш ситроен ах 1,5 д как пали и се ДВИЖИ при -18 градуса нищо че е на 22 години
8
3
 
24
 
! Отговори
Az преди 6 години
Отново провакативна статияДнес.бг си играят с огьня
7
2
 
26
 
! Отговори
манолов преди 6 години
до днес : какво значи това заглавие?
6
34
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че освен в Русия къде да отидат тези стари дизели от Европа ?!По-добре стар дизел от Европа отколкото чисто нова Лада или Москвич ! Руснаците са много добре запознати с този факт !
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американци и руснаци не обичат дизелови автомобили! Имат си достатъчно бензин при това на много добри цени. При нас бирата е друга. За това бензинова на газ е добро решение.
4
9
 
18
 
! Отговори
ДИЗЕЛА НЕ ПАЛИ преди 6 години
ВЧЕРА СОФИЯ БЕШЕ БЕЗ ТРАВИХ ЗАЩОТО ДИЗЕЛИТЕ НЕ ПАЛЕХА СМЕХХХХ ПО ЕВРОПЕИСКО КАЧЕСТВО НА ДИЗЕЛОВИТЕ КОЛИ
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НЕРАЗБРАЛ кЪДЕ В Афкрика има ЦИРКОН, АВАНГАРД,САРМАТ ?
2
3
 
35
 
! Отговори
Лудият Макс преди 6 години
Руснаците не си падат по стари дизели, защото при -25 колата там трябва да пали безпроблемно.
1
18
 
18
 
! Отговори
НЕРАЗБРАЛ преди 6 години
Т.н. "братушки" що са приравнени с африканските страни?