Продали сте скоро кола? Проверете собствеността!

Причината – гръцкото законодателство за трафика на мигранти
25 май 2018 20:24,
59
Продали сте скоро кола? Проверете собствеността!
Снимка: архив Reuters

Бившите собственици на автомобили, които са ги продали, да проверят процеса по прехвърляне на собствеността, призова на брифинг в МВнР днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след работна среща с омбудсмана Мая Манолова, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и заместник-министъра на правосъдието Евгени Стоянов за случаите на образувани досъдебни производства в Гърция срещу български граждани, които са прехвърлили автомобилите си, но се водят собственици все още по документи, предава БТА.

Към нейния призив се присъединиха и министър Радев, и заместник-министър Стоянов.

Захариева посочи, че въпросът е поставен на възможно най-високо ниво. Срещаме разбиране от страна на гръцката изпълнителна власт, надявам се да получим такова и от тяхната независима съдебна система и прокуратура, отбеляза вицепремиерът. Тя обясни, че се е срещнала с гръцкия външен министър, освен това са поискани консулски консултации между двете държави, в които ще участват и представители на МВР, и на правосъдното министерство, и на омбудсмана. Мисля, че тези консултации ще подпомогнат и двете държави в процеса на установяване на истинския извършител на тези тежки престъпления, коментира външният министър.

Още по темата

Захариева припомни, че по гръцкото законодателство наказателна отговорност за извършване на престъпление носи и водачът на МПС, и собственикът. Тя призова българските граждани в такива случаи да изразяват желание гръцките власти да се свързват с нашите консулски служители.

На днешната среща е било обсъдено и създаването на работна група с участието на представителите на институциите, за да се огледа законодателството ни по отношение на ангажимента на новия собственик да извърши промяна в регистрацията и талона. Захариева апелира българските граждани, които пътуват до Гърция, да обръщат внимание на изискванията там при влизане в страната, още повече когато започва туристическият сезон.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че десетки български граждани са застрашени от сериозни присъди в Гърция - лишаване от свобода и глоби в размер на стотици хиляди евро. Според нея причината е "дупка" в българското законодателство, която частично е запълнена със законовите промени, влезли в сила от 1 януари тази година. Според нея са необходими допълнителни промени в българското законодателство, които да задължат всички, които купуват автомобили, в кратки срокове да ги пререгистрират, да има ясни ангажименти да сменят талона на автомобила и това да е скрепено с "драконовски санкции". Предприемат се и мерки от МВнР да се постави ясно въпросът, отбеляза Манолова. Тя декларира, че ако въпреки това няма развитие по тези случаи, като омбудсман е готова да сезира съответните европейски институции.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев припомни, че е говорил с гръцкия си колега и отбеляза, че държавата се опитва да изясни всичко, което не е ясно. Той посочи, че от 1 януари са влезли в сила промени в Закона за движение по пътищата, според които след като новият собственик отиде при нотариуса, автоматично документацията идва в КАТ, като срокът е един месец, а след това има глоби за закъснението. Тоест, тези мерки вече са взети, уточни Радев.

Заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов заяви, че МП има готовност да участва в консулските консултации, както и в работната група, която да направи анализ и евентуално последващи промени в българското законодателство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен това имаш номер за цял живот. Купуваш нова кола и слагаш същия номер.
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде по света има нотариус за прехвърляне на кола, къде по света чакаш цял ден да регистрираш кола. Миналата седмица извадих допълнителен номер в Германия и всичко приключи за по-малко от 5 митути с плащане и печатане на номерът. А в България някакви *** далавераджии предлагат услуга регистрация на кола и разни милиционери се правят на важни.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя моята беше с нередовни докумнети, на някакъв човек, който май и не съществуваш. Продадох я за 2200 лева, без докумнети, без нищо. Тва с тея тралони, тея номера е луда работа.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТака беше по Тошово време
47
2
 
7
 
! Отговори
Проверено преди 5 години
Защо този "трик" не минава на турска граница ? Защото там стриктно се проверява дали собственика на превозното средство пътува в него независимо като какъв, пасажер или шофьор. Ако го няма, превозното средство не се допуска на турска територия или да излезе от турска територия.Кой им е виновен на гърчолята, че имат рехава митническа проверка.
46
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 години
И какъв е проблема продаваш колата но талона остава в стария собственик новия ако иска вади нов ако иска да кара иначе да видя как ще иде в Гърция без талон
45
1
 
5
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Боли ме Пепа за техните бзакони.Тук не работят.
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да попитам след като въведоха личните данни ще проверят ли всички сметки нап системата че някои забогатяха и надали са отчели реални приходи в държавата оная година ми купува опел астра сега зема пежо за 30000 лиценз брех баровците му а пък на нас се опита да пробута смотан голф абе много си отворен и като ми ползваш имеила из банките по закона на личните данни ако те напипам красимире ще те дам лично на кзп да видя колко сметки си разкрил през мен
43
0
 
14
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
До 12Сам си отговаряш - за да си ги купуваш всеки път. Номерата ги прави фирма на МВР със смешното име БМВ. Печалбата се внася в бщджета на МВР, допълнително към онези милиард и нещо, които получават от бюджета всяка година. Защото на МВР парите все не му стигат за да свърши някаква работа.
42
0
 
35
 
! Отговори
Пародия на държава преди 5 години
А не е ли време да се закрие БЕЗУМНАТА КАСИЧКА КАТ рекетираща с години. Проблема е КАТ а не талоните. Нови номера и бърза процедура за талони може да направи всяка фирма с повече сервизи, бързо и удобно. Но незнайно защо всичко е поверено на КАТ където на хранилка и първа категория труд са бая роднини а работата е кръгла 0.
41
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свържете регистрационния номер първо със собственика. Продаваш колата и си вземаш номерата, да видим как новия собственик ще кара без номера.
40
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мога да си представя, как ще бъде процедурата в КАТ. За всяка кола, която си продал през живота си, ще се редиш на отделна опашка. Първо на едно гише подаваш заявление, после на друго гише плащаш 20-30 кинта за удоволствието и накрая на трето гише плучаваш справката. За кола по един ден в КАТ. И след година разбираш, че всичко започва отначало, щото колата все още си е на твое име.
39
1
 
32
 
! Отговори
Венци преди 5 години
В Австрия колко хубаво са решили проблема. Не трябва нотариус, данъчни или КАТ, застрахователите вършат тази работа. Продаваш колата сваляш си номерата и отиваш с договора за покупко продажба и номерата при засърахователя където той я отписва и прибира номерата. Ако имаш нова кола то я регистрира нея и ти вземаш номерата на старата и ги закачаш на новата и си готов.
38
3
 
38
 
! Отговори
Москвич 2138 преди 5 години
Преди 17 години продадох автомобил,десет минути след нотариуса го отписах от данъчните,но.......в КАТ още е на мое име.И това го разбирам съвсем случайно преди три месеца.
37
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де минал съм през бг нотариус на който съм платил,отписал съм автомобила от данъчната служба като партида на мое име след като са проверили ,че до датата на продажбата съм си платил данъка,след това автомобилът вече не е мой, как КАТ ще ми дава информация за него,та този автомобил вече е собственост на друг човек ,който може да гази хора,пренася наркотици,ядрени материали,бомби,злато,наркотици,аз какво ще се интересувам какво прави с вещ която не е моя след датата на нотариално прехвърляне
36
1
 
50
 
! Отговори
Чича ви преди 5 години
Какво ще стане като проверя собствеността? Мога всеки ден да я проверявам, мога и да паля свещичка в параклиса. Само не ми стана ясно, това как това ще накара новия собственик да регистрира колата на негово име и ще промени факта, че има едни измамници, които никой не контролира?
35
1
 
46
 
! Отговори
AF преди 5 години
Тъжна картинка е Бюрократична България.Щом един Шамара може да плещолеви толкова глупости и да получи реално ефирно време, щом можеш да продадеш кола и да се окаже че си ограбил банка в чужбина с нея без да си стъпвал някога там !Знаете ли как става тази работа в Израел например?Продавачът и куповачът се срещат в пощенски офис и там се проверява досието на колата, залози запори,предишни собственици.Харесва ти плащаш и пътуваш.Няма договори и нотариусиНяма смяна на номераНяма КАТ.4 минути
34
1
 
32
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Андрешковски истории. Цялата нация е такава, поне 95 на сто. Аз като си купих първата кола, първо я прехвърлих в КАТ, след това отидох в общината и там да я прехвърля и въпроса приключва. Проблемите идват от това, че новия собственик умишлено бави прехвърлянето, я да спести 50 кинта от нотариус, а после данъци да не плаща.. В крайна сметка, ако стане проблем пак ще го отнесе, а това, че институциите нямат обща приказка също е голям проблем..
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AndreshkoАвтомобилите се регистрирата в данъчните служби към общините, а не в НАП. НАП няма нищо общо.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Регистрационните номерата са собственост на държавата, а не на собственика на автомобила. И затова се връщат, като се извади от движение автомобила.