Продали сте скоро кола? Проверете собствеността!

Причината – гръцкото законодателство за трафика на мигранти
25 май 2018 20:24,
59
Продали сте скоро кола? Проверете собствеността!
Снимка: архив Reuters

Бившите собственици на автомобили, които са ги продали, да проверят процеса по прехвърляне на собствеността, призова на брифинг в МВнР днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след работна среща с омбудсмана Мая Манолова, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и заместник-министъра на правосъдието Евгени Стоянов за случаите на образувани досъдебни производства в Гърция срещу български граждани, които са прехвърлили автомобилите си, но се водят собственици все още по документи, предава БТА.

Към нейния призив се присъединиха и министър Радев, и заместник-министър Стоянов.

Захариева посочи, че въпросът е поставен на възможно най-високо ниво. Срещаме разбиране от страна на гръцката изпълнителна власт, надявам се да получим такова и от тяхната независима съдебна система и прокуратура, отбеляза вицепремиерът. Тя обясни, че се е срещнала с гръцкия външен министър, освен това са поискани консулски консултации между двете държави, в които ще участват и представители на МВР, и на правосъдното министерство, и на омбудсмана. Мисля, че тези консултации ще подпомогнат и двете държави в процеса на установяване на истинския извършител на тези тежки престъпления, коментира външният министър.

Още по темата

Захариева припомни, че по гръцкото законодателство наказателна отговорност за извършване на престъпление носи и водачът на МПС, и собственикът. Тя призова българските граждани в такива случаи да изразяват желание гръцките власти да се свързват с нашите консулски служители.

На днешната среща е било обсъдено и създаването на работна група с участието на представителите на институциите, за да се огледа законодателството ни по отношение на ангажимента на новия собственик да извърши промяна в регистрацията и талона. Захариева апелира българските граждани, които пътуват до Гърция, да обръщат внимание на изискванията там при влизане в страната, още повече когато започва туристическият сезон.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че десетки български граждани са застрашени от сериозни присъди в Гърция - лишаване от свобода и глоби в размер на стотици хиляди евро. Според нея причината е "дупка" в българското законодателство, която частично е запълнена със законовите промени, влезли в сила от 1 януари тази година. Според нея са необходими допълнителни промени в българското законодателство, които да задължат всички, които купуват автомобили, в кратки срокове да ги пререгистрират, да има ясни ангажименти да сменят талона на автомобила и това да е скрепено с "драконовски санкции". Предприемат се и мерки от МВнР да се постави ясно въпросът, отбеляза Манолова. Тя декларира, че ако въпреки това няма развитие по тези случаи, като омбудсман е готова да сезира съответните европейски институции.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев припомни, че е говорил с гръцкия си колега и отбеляза, че държавата се опитва да изясни всичко, което не е ясно. Той посочи, че от 1 януари са влезли в сила промени в Закона за движение по пътищата, според които след като новият собственик отиде при нотариуса, автоматично документацията идва в КАТ, като срокът е един месец, а след това има глоби за закъснението. Тоест, тези мерки вече са взети, уточни Радев.

Заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов заяви, че МП има готовност да участва в консулските консултации, както и в работната група, която да направи анализ и евентуално последващи промени в българското законодателство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо съвестните трябва да вършат работата на институциите, вместо да работят за данъци? Минава договора през нотариус и той изпраща информация за това он-лайн в КАТ и с куриер стария талон. В срока за изготвяне на новия талон се кара с нотариално заверения дговор. Българските полицаи въобще не гледат документи, а проверяват он-лайн собственост, неплатени глоби, технически преглед и застраховки. Пари за Сирия имаме, нали?
30
2
 
10
 
! Отговори
Ivan преди 5 години
KAT i MVR .. smqh.Udariha mi kolata totalna shteta i q deregistriram za da mi izplatqt ot zastrahovatelq total shteta, remonta izlizashe po skup ot druga. De-registraciq v KAT- Montana na gishe 6 msilq che be, i mi trqbvashe dokument za de-registraciq, na 6-to gishe kadeto praveh derestraciqta mi otkazaha. Zastrahovatelq me vurna za tozi dokument do KAT, 6-to gishe otnovo mi otkaza, sled kato poiskah da se sreshtna s nachalnika i, togava babetkata ot gisheto izvednaj mi kaza che mojelo.
29
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А къде да проверим собствеността?
28
5
 
20
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 5 години
Не ходите в Гърция,нямате проблем.
27
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди няколко години, когато продадох последната кола, питах в КАТ дали са отписали колата и служителката в КАТ ми заяви, че не може да ми даде информация за чужда кола. Аз разбира се издивях, как така не може да ми даде информация за колите, които ми се водят в КАТ и след дълъг спор, най-накрая катаджийката зацепи, че не може да не ми каже какви коли ми се водят и ги изброи. Слава богу, колата беше прехвърлена, т.е. не се водеше на мое име. Поне така си мисля, но като знам нивото в КАТ ...
26
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги има опасност гърците да те съдят, ако при продажбата на кола, твоите документи ги взима новия собственик. Трябва доста сериозна промяна, което КАТ не са в състояние да направят. КАТ се опитват без да променят сегашния начин на работа, да вкарат някакви текстове в закона, от които реален ефект няма.
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както и при покупко-продажбата на имот и при продажбата на кола има един момент на прехвърляне на пари срещу подпис, че продаваш колата, а няма гаранция, че ще си получиш парите. Ако първо получиш парите, няма гаранция, че ще подпишеш, че продаваш колата. Ако сумата е по-голяма, това няма как да стане при нотариуса, освен ако той не задържи документите докато не се потвърди плащането, а още по-малко на гишето в КАТ, както предлага номер 2.
24
2
 
35
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
В белите държави за такава сделка нотариусите са излишни.
23
0
 
8
 
! Отговори
До 22 Андрешко преди 5 години
НАП няма нищо общо с покупко-продажбата.
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросът винаги опира до документите на колата и може би номерата, които не трябва да стават собственост на новия собственик. Правилното е при продажба, старият собственик да си вземе номерата и документите на колата, може би продупчени от нотариуса, че вече не са валидни и да ги върне в КАТ. Новит собственик да си вземе временни номера и с договора за продажба да си регистрира колата в КАТ. В този едномесечен срок, който КАТ от мързел предлагат, новия собственик пак да извършва трафик на мигр
21
3
 
12
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Явно някой не си е свършил работата,вероятно НАП след като не е уведомила КАТ за новия собственик.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Номер 2 добро предложение е направил. Чиста работа. Спестяват се време, пари и главоболия.
19
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственият вариант е купувачът да не получава оригиналните документи на колата, а само договор за продажба, с който да отиде в КАТ и да си регистрира колата на свое име. Старите документи на колата да остават в нотариуса и той може нотариуса да е задължен да ги представи в КАТ в едноседмичен или едномесечен срок.
18
1
 
21
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Андрешко гърка чете в талона твоето име и точка.Кой отрегистрирал кой регистрирал е ала бала.Или нотариус който прибира талона и издава бележка с малък срок(нещо като временните номера) или най доброто на гишето в КАТ.Продавача си дава талона и заминава а другия си чака новия.
17
0
 
16
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
До # 15 Ако това,което казваш за КАТ е вярно мога да кажа само едно: Няма такава държава...А защо тогава въобще им увеличиха заплатите???
16
0
 
25
 
! Отговори
До Андрешко преди 5 години
КАТ не отписва кола, ако отидеш с договра за продажба. Набий си го в главата. Докато не променят правилата, така ще бъде.
15
5
 
12
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Не е необходимо насила вие да водите новия собственик в КАТ,а вие трябва да отидете в КАТ и представите документа от нотариуса,за да отпишат в КАТ колата от ваше име,а от там на татък КАТ да си търсят новия собственик с пътните си полицаи.
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАТ не отрегистрира продадените коли, ако отидеш в КАТ с тази цел. Аз се опитах преди 4 години и нищо подобно няма. Това, което КАТ прави е да регистрираш в деловодството на КАТ копие от договора за продажба, т.е. КАТ пак нищо не прави. Този един месец срок за регистрация в КАТ пак си е вратичка през този месец с тази кола да се превозват мигранти и пак стария собственик ще бъде съден от гърците.
13
23
 
2
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Тези господа дето са си продали колите,защо не са ходили в КАТ да ги отрегистрират? Сега като се водят още на тях МВР трябва да им иска и данък...,а ако са ги отрегистрирали,могат да вземат документ от КАТ от кога тази кола в България не се води на тяхно име и да го представят пред гръцкия съд. Така човекът,който в момента кара колата ще понесе отговорността,че кара не регистрирана кола,а отделно нашата държава не му е взела данък на колата.
12
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако сте продали кола!Отидете и проверете в едномесечен срок,чия собственост се води!Ако е още ваша,отидете в мвр и я обвявете за издирване!Открадната!