Европа отстъпи на Тръмп, спаси германските коли

Европа ще внася соя и втечнен газ от САЩ, ще си намали митата
Обновена: 26 юли 2018 07:10 | 26 юли 2018 07:00, Екип на Dnes.bg
240
Европа отстъпи на Тръмп, спаси германските коли
Снимка: Reuters

"Днес е голям ден за свободната и честна търговия", обяви американският президент Доналд Тръмп след срещата си в Белия дом с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, късно снощи българско време.

Още по темата
Тръмп заяви, че Европа ще внесе незабавно "големи количества соя" и ще стане "масивен купувач" на американски втечнен газ.

Брюксел и Вашингтон ще започнат преговори за намаляване на европейските вносни и други търговски мита и на държавните субсидии за индустриалните стоки, извън автомобилостроенето. Целта е те да станат нулеви или поне да се изравнят. Оживление се набелязва още в търговията с лекарства, медицински изделия, химикали, както и при услугите.

Европа ще инвестира в изграждането на нови терминали за втечнен газ, основно в Португалия, откъдето американското гориво ще идва в Европа, съобщи Юнкер. Сегашният дял на американската газ от 35% на сто от потреблението в ЕС, трябва да се повиши "амбициозно", каза Юнкер, без да назовава конкретна цел. Американската газ е алтернатива на руската, чрез която ЕС иска да намали енергийната си зависимост си от "Газпром", който сега осигурява повече от половината от доставките.

Срещу американската соя и газ Тръмп се е съгласил да не повишава вносните мита за европейски автомобили и резервни части, които щяха да ги оскъпят и да ги направят непродаваеми. Оттеглянето на заплахите отправени през март, ще продължи докато ЕС и САЩ преговарят по търговията. Американският президент е приел и "да се направи преглед" на основателността на решението от юни, с което бяха увеличени вносните мита с 25% за европейската стомана и с 10% за алуминия.

"Всичко е горе-долу ОК", обясни Юнкер след срещата в Белия дом. Той добави, че е предоставил поредица доказателства, че европейските автомобилостроители не застрашават американската сигурност, както и че вдигането на митата за европейските резервни части с 20%, ще доведе до 50 млрд евро загуби за американската икономика до 2020 г.

Германия е най-големият европейски производител на автомобили и на части за тях, като редица немски компании
имат и заводи в Съединените щати. Германия е най-големият производител в Европа с 5,7 млн коли и 325 хил камиони, излизащи от конвейрите всяка година. Автомобилната индустрия е най-големият сектор в германската икономика.

Тръмп и Юнкер са се договорили още и за "незабавното създаване" съвместна експертна група, която ще работи по реформата на Световната търговска организация.

В реч пред американския Център за стратегически и международни отношения във Вашингтон Юнкер подчерта, че вместо да водят търговски войни воюват ЕС и САЩ "ще се заемем с истинските проблеми". Като такива той посочи свръхпроизводството на стомана от Китай, незаконните държавни субсидии и принудителното предаване на технологии. Последното е условие от Пекин към чуждестранните инвеститори в страната.

В заключителното комюнике от срещата Тръмп-Юнкер се казва, че тя "дава начало на нов етап в отношенията между САЩ и ЕС - фаза на близко приятелство, здрави търговски отношения, от които и двете ще спечелят", както и че двете страни ще работят заедно за световната сигурност и срещу тероризма.

Председателят на Еврокомисията съобщи, че е подарил на американския президент снимка от гроба на ген. Джордж Патън, командващ американската армия за Средиземноморието по време на Втората световна война. Той се намира в американското военно гробище в родния на Юнкер Люксембург. На снимката било написано: "Скъпи Доналд, нека помним общата си история".

Пред американския мозъчен тръст Център за стратегически и международни изследвания във Вашингтон Юнкер контрира някои от Туитовете на президента Тръмп, които предхождаха визитата му.

Той призна, че макар Европа изнася повече стоки в САЩ, отколкото Америка в ЕС, картината е обратна при услугите. Тръмп многократно се оплака в Туитър, че Съединените щати "са ограбвани" от "нечестните" европейски мита. Той прогнозира, че Европа няма да е готова за идеята му да преговаря за нулеви мита и субсидии, но Юнкер го опроверга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ(ЦЕННОСТИ) (СВОБОДЕН) ПАЗАР ,(ПАЗАРНА) ИКОНОМИКА (СВОБОДА) И (ДЕМОКРАЦИЯ)...МАЙ ВСИЧКИ ТЕЗИ ЕВРЕЙСКИ ИЗМИШЛЬОТИНИ С КОИТО НИ ЗАЛЪГВАХА ТОЛКОВА ГОДИНИ СЕ ИЗПАРИХА И ИЗЛЕЗЕ ИСТИНАТА ЗА УРОДЛИВОТО ЛИЦЕ НА ЗАПАДНИЯ МОДЕЛ,ПРИ КОЙТО МОДЕЛ ПО ГОЛЯМАТА АКУЛА ИЗЯЖДА ПО МАЛКАТА И НЯМА НИ ДЕМОКРАЦИЯ,НИ (ПАЗАРНА) ИКОНОМИКА
142
18
 
4
 
! Отговори
руснак преди 5 години
МИ АЗ КО ЧИ ЯМ... КАТ НЯМА ДА ПРОДАВАМ НА ЕВРОГЕЙОВЕТЕ ГАЗ? АПРОПО, ВИЕ РАШКИ СТЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ , КОИТО СИ МРАЗЯТ КЛИЕНТИТЕ! УНИКАТ СТТЕ! ЗА ТВА СТЕ И ЛОШИ ТЪРГОВЦИ! ТАКАТЪРГОВИЯ НЕ СЕ ПРАВИ - НАСИА1 ТР ДА ИМА ВЗАИМЕН ИНТЕРЕС. НИЕ ВИ ПОЛЗВАМЕ ГАЗА, А НАСРЕЩО НИЩО НЕ ИЗНАСЯМЕ. НЕ МОЖЕ ТАКА!
141
10
 
7
 
! Отговори
айдеее преди 5 години
навръзвате ли? Неслучайна е репликата на Тръмп към Меркел, че гушела с пари русия. И сега хоп - втечнен газ! Казах ви аз, ***, че и Северния няма да го бъде...Ама това за соята е лошо.
140
15
 
11
 
! Отговори
мда преди 5 години
До АнонименСлед 2СВ Европа е разделена на 2 - слуга на САЩ и слуга на Русия.45 години по-късно се видя къде са едните и къде другите.През 1989-та западноевропейците караха мерцедеси и пътуваха свободно по Света.А източноевропейците чакаха по 10 години за жигула и ги разстрелваха ако искаха да пресекат границата.Та така по твоята теория кой бил слуга.
139
16
 
13
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До АнонименРусофилите що квичите?Нека има конкуренция при газа. Притеснявате ли се?Ей на - в България газпром е монополист и руската газ е двойно по-скъпа отколкото в Германия.За съжаление, БГ е доста далече и маловажна за терминалче, та още много години ще бъде ограбвана и рекетирана от Русия.
138
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Дончо им го хлъзна на евротраверсите. Хем ще му плюскат ГМО соята (супер за вегани и всякакви други психично болни), хем щем и продава газ на много изгодни цени ( щото е по-евтино да го втечниш и да го превозиш през океана, отколкото да го купиш от Русия). За сметка на това се е набутал с 2 кашона Джак Даниелс за болежките на Ишиаса и да няма мито за германските каруци в САЩ, които и без това не са фактор на американския пазар.
137
8
 
13
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Нашио па е имал пристъп на ишиас...
136
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че тя, Европа, след Втората световна война е явен слуга на САЩ и НАТО. Каквото и свирнат господарите, това прави, както й заръчат - тъй скача!
135
5
 
31
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НЕ НИ ТРЯБВА СОЯ , ДА СИ ПЛЮСКАТ В САЩ
134
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДНЕС ЗАПОЧНА КОНГРЕСА НА БРИКС В ЙОХАНЕСБУРГ. ТОВА Е НОВИНАТА.
133
6
 
36
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Всичките тези нещастници в щатите, дето плюха Тръмп, да ходят да му целуват краката. А юнкер заслужава, като кацне в Европа да бъде убит с камъни.
132
6
 
25
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ВСЕКИ СВЪРЗАН ПРЯКО С БАЛОНЕНАТА АМЕРИКАНСКА "ИКОНОМИКА" ЩЕ СИ ПОЛУЧИ ПОРЕДНАТА ФИНАНСОВА КРИЗА. НЕ ПОЛЗВАМ И НЯМА ДА ПОЛЗВАМ НИКАКВИ АМЕРИКАНСКИ СТОКИ, ХРАНИ ИЛИ ГАЗ
131
8
 
32
 
! Отговори
nqkoj преди 5 години
А американската соя е генно модифицирана...
130
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българчетата сами си избраха ролята да бъдат изтривалката на ЕС и САЩ - най-бедните, най-гладните, винаги прец*акани!
129
5
 
19
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
" Нещата са горе долу ОК"-хахахахахаМай Тръмп му е налял няколко чашки американска огнена вода, за да свали напрежението. След което юнкер се съгласява да стане масивен купувач на шистов газ и да почне да внася незабавно големи количества соя.На ес му , ама пък ми сипват уйски- значи нещата са горр долу ок.
128
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казано с две думи. Германците пак си вързаха гащите за техните продукти, а останалите в ЕС ще плащат. Голям съюз, големи приятели. Поне перчема си свърши неговото, много го плюят ама той човека си гони интереса и не отстъпва. Кога и в България ???
127
8
 
31
 
! Отговори
Tron преди 5 години
Да живеят демокрация и един тон европейски и човешки ценности !!! Американските рекетьори по брутален начин надупиха европейските си слуги и после всички дружно казаха: Да живее великото евро-атлантическо ПАРТНЬОРСТВА !!!Жалка картинка ...
126
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека му се подиграват на перчема, защити интерса на държавата си ... за разлика от Пиян Ишиясов!
125
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
..*** квот се пънем да пишем... кажете ми честно какво зависи от нас?така беше и при СИВ така е и сега. защото все гледаме да сме с някой затова все прецаканишвейцарците не им е толкова зле като играят сами.
124
7
 
35
 
! Отговори
Oт Америка преди 5 години
Стига се оплаквайте - партньорството иска жертви! Трябва да ядете ГМО и да ползвате американска газ за ваша сметка, за да клекне Русия. Тръмп ви благодари. Сега ще купите 30 годишни Ф-16 и ще отделте 2% от БВП за отбрана. Америка така иска. Благодарим ви, че сте надежден партньор. И помнете - ако Руснаците ви закачат, Америка винаги ще ви защити.Thank you.