Съдът на ЕС отсъди: Застраховка и за колите на трупчета!

Щом автомобилът е с номера, се дължи "Гражданска отговорност"
Обновена: 6 сеп 2018 07:14 | 5 сеп 2018 20:00, Екип на Dnes.bg
164
Съдът на ЕС отсъди: Застраховка и за колите на трупчета!
Снимка: архив, Reuters

Застраховката "Гражданска отговорност" е задължителна за всички автомобили с регистрационни номера, независимо дали те са в движение или са на трупчета.

Това реши Съдът на ЕС по дело на португалска гражданка, която отказва да плати начислени задължения към застрахователя. Португалката паркирала колата си в задния двор, след като заради заболяване вече не можела да я управлява. Автомобилът стоял там с години, без да бъде изкарван, но не бил отписан от регистрите. Синът на ищцата взел колата на майка си без нейно знание и разрешение. Той изхвърчал с нея от пътя и загинал, заедно с още двама души, които били в автомобила.

Въпреки че колата нямала "Гражданска отговорност", застрахователят изплатил 473 345 евро обезщетение за трите жертви, но впоследствие си ги поискал обратно от собственичката на автомобила. Тя отказва да ги плати, тъй като не е сключвала "Гражданска отговорност" за съответната година и смята, че няма отговорност за причинените щети и жертви. Ищцата е стигнала до върховния съд в Португалия в жалбите си срещу искането на застрахователя. Именно върховните съдии са отправили питането до Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Според топ магистратите на ЕС жената дължи сумата, тъй като макар да не е била карана с години, колата е била регистрирана.

Всяко МПС, което има регистрационни номера, според европейското право трябва да бъде застраховано за отговорност при причинени щети, казват магистратите.

Фактът, че то е било паркирано на частен терен и собственикът му е взел еднолично решение да не го използва, не отменя това задължение, щом автомобилът е бил в състояние да се движи и не е бил отписан от регистрите.

Освен това европейските магистрати смятат, че португалското законодателство, което предвижда отговорност за обезщетяването на жертвите и пострадалите при пътен инцидент, носи не само виновният за катастрофата, но и собственикът на автомобила, ако той не е изпълнил правното си задължение да сключи застраховка “Гражданска отговорност”, не противоречи на европейското право и трябва да бъде приложено в случая. Според евромагистратите е напълно допустимо националното законодателство в страните членки да бъде променено така, че да търси отговорност при ПТП не само от причинителите на катастрофа, но и от лицата, които са задължени да сключат застраховка, а не са го сторили.

Решението на Съда на ЕС в Люксембург е задължително за всички съдилища на територията на Съюза, които гледат подобни дела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
И точно в този случай по статията .... Да колата се е движила по пътя и е убила хора. Следователно е дължала и гражданска защото се е движила без да има право. Да е стояла в гаража :)
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКолата сама не може да се подкара и да причини вреди. Този който я е откраднал е виновен а не собственика. По-правилно би било гражданската отговорност да е на шофьора а не на колата.
50
4
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До SHEFAТака е стига да стои на трупче и да не излиза от гаража плащаш само данъци. Проблемът идва когато не си го отписал и го вземеш от гаража само за малко например до морето и се блъснеш и убиеш някой. Сега замисли се и ще разбереш защо са прави хората :)
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAВсички автомобили , които са регистрирани и в движение трябва да имат технически преглед в срок и гражданска отговорност в срок, независимо къде са паркирани и за колко време.
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В бг нещата седят по следния начин, ако има пълно каско, но някой ви свали лайсните, огледалата, ако може и джантите застрахователя не плаща нищо, защото не можете да докажете, че не сте го направили вие. На практика, ако крадците имат време може да си намерите колата като във филмите на трупчета и останала само шасито и застрахователя няма да ви плати стотинка. Скоро ме ограбиха по подобен начин. За какви граждански говорим, когато се крадат части, които струват 50 лева. Връщаме се в 90те,
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Armagedon.Какво четеш като си абсолютно некомпетентен (едва ли разбираш тази дума). Задължителни са всички закони, не забърквай Конституцията като си .....
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как ше се движи бре
45
3
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Това е нещо като къщата ползваш не ползваш ако имаш плащаш данък това е :)
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До само детоМного е сложна тази материя за теб. Ако не разбирш изпълняваш това което е задължително. Коментираш само там до където ти стига интелекта.
43
3
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До Бай ИванЗастрахователя който ще плати пари по щетите ще те съди и ще ти вземе всичко. А ако и двете коли не са застраховани и самите лица вътре нямат лични застраховки при смърт вероятно нищо няма да се случи. Държавата ще те осъди и ще лежиш в затвора.
42
3
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Ако направиш катастрофа с нерегистриран автомобил, к'во правим тогавва ?Аналога със случая в Португалия е идентичен.
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 30Плащането е било от осигурителният фонд а той предявява иск към собственика на колата предизвикала инцидента.Също така Ако не си виновен гражданската ме участва.П.П. Писалият статията е НЕГРАМОТЕН но нали сега журналистите ги събират от кол и еъже(провинцията) та е разбираемо.
40
1
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Сина и е взел колата и е причинил смърт....
39
1
 
8
 
! Отговори
само дето преди 5 години
До Анонимен38Защо смяташ, че имаш задължение да застраховаш кола, която не се движи? Тя може ли да причини инцидент, та да се плащат обезщетения на пострадали? По тая логика и ти би трябвало да внесеш примерно 5000 лв., понеже може с тоя акъл да нараниш или убиеш някого и тази сума ще е за гаранцията, която се определя от съда.
38
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто като фасул. Като ти откраднат колата и убият пет човека с нея, кой ще плаща застраховка като нямаш. Застаховката е задължително заради не само това. Като не искаш да караш , нямаш кола.
37
3
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Поредната евроидиотщина !
36
2
 
9
 
! Отговори
еми не е преди 5 години
До lolАми не е така елементарно както ти се струва. Смисълът на тази застраховка ( теоретично поне ) е да се покриват щети и вреди , причинени при евентуална катастрофа. Как кола ,която не се движи , причинява такива щети и вреди?
35
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
До 28 не мисли за Гошо.Гошо е добре.За Гошо се мисли декември и януари.Мисли по голата статия.Сещаш ли се.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хайде беЗадълженията се изпълняват без да е необходимо някой да те "хваща". Ганьовска логика е твойта.
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бългaраците ги подготвят за поредната пръчка.Цитираното решение на съда няма нищо общо със задължително застраховане на коли които не се ползват!П.П. Абе а къде е Батко(Ветко) и арестуван ли е Миньо или си пие ракията пред ТВ-то?Не че ама един приятел пита.:)