Съдът на ЕС отсъди: Застраховка и за колите на трупчета!

Щом автомобилът е с номера, се дължи "Гражданска отговорност"
Обновена: 6 сеп 2018 07:14 | 5 сеп 2018 20:00, Екип на Dnes.bg
164
Съдът на ЕС отсъди: Застраховка и за колите на трупчета!
Снимка: архив, Reuters

Застраховката "Гражданска отговорност" е задължителна за всички автомобили с регистрационни номера, независимо дали те са в движение или са на трупчета.

Това реши Съдът на ЕС по дело на португалска гражданка, която отказва да плати начислени задължения към застрахователя. Португалката паркирала колата си в задния двор, след като заради заболяване вече не можела да я управлява. Автомобилът стоял там с години, без да бъде изкарван, но не бил отписан от регистрите. Синът на ищцата взел колата на майка си без нейно знание и разрешение. Той изхвърчал с нея от пътя и загинал, заедно с още двама души, които били в автомобила.

Въпреки че колата нямала "Гражданска отговорност", застрахователят изплатил 473 345 евро обезщетение за трите жертви, но впоследствие си ги поискал обратно от собственичката на автомобила. Тя отказва да ги плати, тъй като не е сключвала "Гражданска отговорност" за съответната година и смята, че няма отговорност за причинените щети и жертви. Ищцата е стигнала до върховния съд в Португалия в жалбите си срещу искането на застрахователя. Именно върховните съдии са отправили питането до Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Според топ магистратите на ЕС жената дължи сумата, тъй като макар да не е била карана с години, колата е била регистрирана.

Всяко МПС, което има регистрационни номера, според европейското право трябва да бъде застраховано за отговорност при причинени щети, казват магистратите.

Фактът, че то е било паркирано на частен терен и собственикът му е взел еднолично решение да не го използва, не отменя това задължение, щом автомобилът е бил в състояние да се движи и не е бил отписан от регистрите.

Освен това европейските магистрати смятат, че португалското законодателство, което предвижда отговорност за обезщетяването на жертвите и пострадалите при пътен инцидент, носи не само виновният за катастрофата, но и собственикът на автомобила, ако той не е изпълнил правното си задължение да сключи застраховка “Гражданска отговорност”, не противоречи на европейското право и трябва да бъде приложено в случая. Според евромагистратите е напълно допустимо националното законодателство в страните членки да бъде променено така, че да търси отговорност при ПТП не само от причинителите на катастрофа, но и от лицата, които са задължени да сключат застраховка, а не са го сторили.

Решението на Съда на ЕС в Люксембург е задължително за всички съдилища на територията на Съюза, които гледат подобни дела.


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 5 месеца
НЕ НЕ Е ИСТИНА ТЕЯ СЕ ЧУДАТ КАК ДА ВЗЕМАТ ПАРИТЕ НА ХОРАТА-АМА ТАЯ НЕМА ДА СТАНЕ.
72
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен73
Логиката ти е катастрофа.
71
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По тая логика ще поискат и гражданска отговорност и за всеки един предмет който може да причини някаква вреда.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен69
Браво, нямаш отговорност за твоята собственост. Няма такава простотия.
69
2
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 5 месеца
До Solar Power КАТО НЯМА ЗАСТРАХОВКА НЕ ГО ПИПАШ ВОБЩЕ.-НЕМА ЗА МАЛКО.
КОЛАТА Е В ДВОРА МИ ЩО ДА ПЛАЩАМ?
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До SHEFA

Ти не знаеш какво е това гражданска отговорност.
67
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами като е виновна колата защо търсят парите от собственика и? Да си ги търсят от нея.
Сигурно тя сама е превишила скороста , не е спазвала правилата за движение и е отнемала предимство. Нима собственика на колата може във всеки един момент да следи какво прави този който я кара и да бъде отговорен за неговите действия.
66
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има много лесно решение на проблема. Който не си направи застраховка навреме автоматично да се прекрати регистрацията на таралясника. Смо в България е пълна слободия.
65
4
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 5 месеца
ОК ЗАСТРАХОВАМ МЕРЦЕДЕСА ЗА 60 000 ЛВ ТОЛКОВА МУ Е ПАЗАРНАТА ЦЕНА И КАТО ИЗЧЕЗНЕ МИ ПЛАЩАТЕ 100%.ОК?-ЗНАЧИ 10%=6000ЛВ ЩЕ МИ БЪДЕ ЗАСТРАХОВКАТА.
НЕМАТЕ НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ.
64
4
 
2
 
! Отговори
Armagedon преди 5 месеца
До Solar Power. Къщата ми няма нищо общо с автомобила ми. А за къщата, ще те апострофирам,защото ако не я обитавам през определен период от годината си пускам декларация в общината,че ще я ползвам само през определен период и данъка и таксата за отпадъка са на половина.А ако реша да не си карам колата за определено време не съм длъжен да я сваля от отчет а не плащам застраховка за цялата година и след като реща отново да я карам си я застраховка отново.Затова се плаща и на части а не изведнъж
63
4
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 месеца
Само римляните правят такива врътки ... някой дал колата на друг той пил и се блъснал ама бил карал брат му който е на 14 години ...... и това минава само в БГ съда !!!
62
4
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 5 месеца
Собственика също има вина. Ако ти си дадеш колата на някой който например няма книжка и той блъсне и убие някой ?
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен59
Каско маско, гражданската отговорност е за щети причинени от твойта кола на други, а не какво ти си гепил.
60
2
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 5 месеца
И точно в този случай по статията .... Да колата се е движила по пътя и е убила хора. Следователно е дължала и гражданска защото се е движила без да има право. Да е стояла в гаража :)
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен
Колата сама не може да се подкара и да причини вреди. Този който я е откраднал е виновен а не собственика. По-правилно би било гражданската отговорност да е на шофьора а не на колата.
58
3
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 5 месеца
До SHEFA
Така е стига да стои на трупче и да не излиза от гаража плащаш само данъци. Проблемът идва когато не си го отписал и го вземеш от гаража само за малко например до морето и се блъснеш и убиеш някой. Сега замисли се и ще разбереш защо са прави хората :)
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До SHEFA

Всички автомобили , които са регистрирани и в движение трябва да имат технически преглед в срок и гражданска отговорност в срок, независимо къде са паркирани и за колко време.
56
0
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 5 месеца
КАРАШ ПЛАЩАШ- НЕ КАРАШ НЕ ПЛАЩАШ.
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В бг нещата седят по следния начин, ако има пълно каско, но някой ви свали лайсните, огледалата, ако може и джантите застрахователя не плаща нищо, защото не можете да докажете, че не сте го направили вие. На практика, ако крадците имат време може да си намерите колата като във филмите на трупчета и останала само шасито и застрахователя няма да ви плати стотинка. Скоро ме ограбиха по подобен начин. За какви граждански говорим, когато се крадат части, които струват 50 лева. Връщаме се в 90те,
54
2
 
8
 
! Отговори
SHEFA преди 5 месеца
НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ-АВТОМОБИЛ КОЙТО НЕ СЕ ДВИЖИ ПО ПЪТНАТА ЕВРОПЕЙСКА МРЕЖА НЕ Е НУЖНО ДА ИМА ЗАСТРАХОВКА.