Българинът избира да пътува с кола – като в целия ЕС

84% се придвижват с автомобил, 14% - с автобус
19 сеп 2018 07:55, Елка Василева
37
Българинът избира да пътува с кола – като в целия ЕС
Снимка: архив, Булфото

Българите масово предпочитат пътуването с автомобили в ежедневния си бит или за туризъм, сочат данни от анализ на Евростат, посветен на провеждащата се в момента европейска седмица на мобилността, която продължава до 22 септември.

Колата е доминиращата форма на вътрешен транспорт във всички държави-членки в сравнение с пътуванията с влак или автобус, отчита европейската статистика, като данните са за 2016 г.

През въпросния период пътуването с кола е представлявало 83 на сто от пътникокилометрите в ЕС в сравнение с 9 на сто пътуване с автобуси и 8 на сто с пътуванията с влакове.

Около 84 на сто от българите са предпочитали да пътуват с кола, 14 на сто са били пътуванията на българите с автобусен превоз и едва 2 на сто - с железопътен транспорт, показват данните на Евростат, цитирани от БТА.

Освен това днешният 19 септември е определен и като Европейски ден без смърт на пътя, като идеята е да се повиши осведомеността на хората относно безопасността по пътищата.

По данни на МВР до вчера - 18 септември т.г., по пътищата в страната у нас са загинали 436 души при общо 682 загинали през 2017 г. и 8 680 ранени.

Страната ни е лидер в ЕС по брой загинали при ПТП на 1 милион души, като европейската статистика сочи, че средно у нас през 2016 г. са загивали 99 души на 1 милион при среден показател за ЕС - 50 загинали на милион души.

Най-много с автомобили пътуват жителите на Литва

Анализът на Евростат подрежда и своеобразна класация за това кои нации в ЕС какъв вид транспорт са предпочитали за пътуванията си през 2016 г.

Най-висок дял са били пътуванията с автомобил сред гражданите на Литва - 90 на сто, следвани от Португалия - 89 на сто и Великобритания - 87 на сто.

Пътуването с автобус е било най-предпочитано от гражданите на Унгария - 22 на сто, Кипър - 19 на сто и Естония - 18 на сто.

Пътуването с влак е било доминиращо за гражданите на Австрия - 12 на сто, Холандия - 11 на сто и Франция - 10 на сто.

Европейската седмица на мобилността се провежда за 17-ти пореден път и в нея са включени над 2 400 града и близо 50 страни в света
Освен това 2018 година е обявена за "Годината на мултимодалността", а темата на тазгодишната Европейска седмица на мобилността е: "Смесете и се движете!". Идеята е да се насърчат хората да видят как техните ежедневни нужди от пътуване могат да бъдат посрещнати по-ефективно, по-рентабилно и по-приятно чрез смесване на транспортните режими, допълва анализът на Евростат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Като събера винетка, гражданска, данък и преглед излиза че плащам за колата по 2 лева на ден. Всеки ден в който не я карам тези 2 лева ги губя.
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това изследване показва само и единствено колко неефективен, неизгоден и неудобен е обществения транспорт в сегащната му реализация.
34
1
 
5
 
! Отговори
Умрели в катастрофи преди 5 години
За ЕС са 50 на милион НО за Европа са 93.За Бг са 83 на милион.ТАКА ЧЕ!!!Не лъжете плебса с измислени статистики.В Румъния са 93 а в Гърция са 78 на милион!!!Бг напълно кореспондира с останалите балкански страни.Като станете германци или италианци този показател ще се промени но за прости балканци сте си на мястото!!!
33
0
 
9
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
Германия е с население около 81 милиона, а не 90 милиона,както си написал.В Германия 17 града са с население повече от 350 хиляди, а в България е само София.В тези гилеми градове в Германия живее около 19% от населението на Германия, а в София около 17%.
32
0
 
3
 
! Отговори
Поправка преди 5 години
Лайпциг десетия по-големиан град в Германия ..
31
0
 
10
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
Хайде без манипулации. Наистина в Германия само 4 града имат население над 1 милион човека, но колко града имат с население по-голямо от това на Пловдив? За България е само София, а там са много градове. Лайпциг, който е десетия по гоелмина град в България е с население около 570 хиляди човека. Второ, тези големи градове в Германия имат гъстота на населението в пъти по-голямо от София.
30
3
 
17
 
! Отговори
О-О. оо Ербери...00 преди 5 години
София е отвратителен за живеене град с кмет Фандъкова-- която се явява ретранслатор на Винету, а духовният гуро е Цв. Цв. тои излъчва свобода и преклонение към неуспоримия архитектурен и транспортен гении на венценосния огряващ всички ни със своя неръкотворен образ Б.Б.
29
0
 
7
 
! Отговори
??? преди 5 години
Според тази статистика ако аз пътувам всеки ден с градски транспорт до/от местотоработата ми, която е на примерно 4 километра, т.е. по 8 километра на ден, общо за годината около 1800 километра, а през почивните дни ползвам кола и навъртам 7200 километра за година, то 80% от пътникокилометрите ми са с кола и 20% с градски транспорт.
28
0
 
4
 
! Отговори
Arshif преди 5 години
Fake news.... v polza na topleneto na klimata na planetata...
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликата, е че Германия със население близо 90 милиона има само 3 града с население над 1 милион души. Това значи, че хората живеят на много по-голяма територия, а не са концентрирани в големи градове. За това и там колата е ок, защото площта е по-голяма и има място за всички. В България всички се бутат в София, която е с население почти колкото на Мюнхен, а неофициално пребиваващите хора в София са още повече.... Не става всички да се гъчкаме и да "летим" с колите
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В стататистика влизат ББ, ЦЦ и ЦЦ.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо вярно няма в данните за България. Ако аз отивам пеша на работа, а извън София пътувам с кола, как влзиам в тази статистика. На практика нямам колеги идващи на работа с кола.
24
1
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
А умните хора са със страхотен правопис. Досега някой да е стъпил на другия полюс? И ти си един от облъченото стадо. Чети малко и се ограмоти
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странна работа. Четох преди година една друга статистика, според която в един куп държави от ЕС, два пъти повече хора отиват на работа с кола, в сравнение с България и пътуват средно два пъти по-голямо разстояние от българите. България и Руминия бяха държавите, в които два пъти повече хора отиват на работа с кола в сравнение със средното за ЕС.
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 17Да. Земята е пинпиндинкуляр. Разбирате защо глупавите хора смятат, че трябва да се движат само с личен автомобил. Те разбира се смятат и Земята за плоска.
21
7
 
8
 
! Отговори
??? преди 5 години
Колата е най-удобния и най-евтин транспорт. Проблемът е паркирането в големите градове. Ако проблемът с паркирането се разреши както правят по света, почти всеки ще ходи на работа с кола. Сега не е така, сега в София 4 човека от всеки пет отива на работа с градски транспорт.
20
4
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
Срива се обикновено заради псевдо специалисти налагащи ограничения и постоянно доене на народа си от типа на идиотщини кото гл затопляне например и,че земята била кръгла
19
1
 
15
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Моите наблюдения в София са точно обратните - повечето хора отиват пеша на работа или с градски транспорт. Когато няма нормален градски транспорт, се ползва кола. За извън София всички, които имат кола я ползват. Който няма кола ползва автобус и в краен случай влак.
18
0
 
18
 
! Отговори
Последно преди 5 години
като пътувах с автобус (то си беше бусче) имаше правостоящи от единия до другия край на пътеката, направо бяхме натъпкани като картофи в щайга,а като цена малката кола дето карам щеше да ми изгори долу-горе пак толкова........кофти избор...повече не !
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май тази анкета са я правили между депутати и министри.