Зимата идва! Подгответе колата... и едни 300 лева за обслужване

Смяна на гуми, нов акумулатор, чистачки и сумата набъбва
31 окт 2018 11:00,
91
Зимата идва! Подгответе колата... и едни 300 лева за обслужване
Снимка: архив Reuters

Макар и навън температурите да са необичайно високи за края на октомври, рано или късно зимата ще дойде. Със зимата, очаквано, идват и някои разходи за автомобила.

Тази година подготовката на колата за зимния сезон, ще излезе около 300 лева.

Според Закона за движение по пътищата шофирането със зимни гуми в България е задължително от 15 ноември до 1 март. Така че шофьорите имат около две седмици да "преобуят" колите си с гуми, чийто грайфер е минимум 4 милиметра.

Смяната на четирите гуми заедно с изправянето на джантите излиза между 20 и 100 лева - и то в случай че поставите миналогодишните. Ако имате нужда да купувате нови гуми, финансовото положение се усложнява, защото трябва да броите между 250 и 600 лв., пресмята "България днес".

Цената е според качеството на каучука, като огромно значение има и марката. Търговците масово предлагат безплатна смяна на гумите, ако си ги купите от тях.

Ако решите да го правите в последния момент ще трябва да се заредите не само с пари, но и с търпение и време. А асфалтът вече е достатъчно изстинал, за да сложите зимните гуми.

Глобата за шофиране с износени гуми е 50 лева.

Зимата е най-неблагоприятният период за всеки акумулатор. Затова сега е моментът да проверите състоянието му и ако е необходимо, да си купите нов. При ниски температури двигателят пали по-трудно и черпи повече ток от акумулатора, а капацитетът му значително намалява. Нов акумулатор ще ви струва около 200 лева, като собствениците на дизелови автомобили задължително да си вземат по-силни. За всеки случай винаги дръжте в багажника на колата и комплект кабели за зареждане.

Едно от първите неща, които трябва да направите, е да проверите дали чистачките ви не са за смяна. Нов комплект от качествени чистачки струва 20-30 лева. Веднага щом паднат температурите, казанчето за измиване на стъклата трябва да се зареди с незамръзваща течност.

През зимния сезон много важно е осветителната система на автомобилите да бъде наред. Това означава изправни къси и дълги светлини, габарити, стопове, мигачи. Не забравяйте също да носите резервни крушки, ако се наложи смяна.

Препоръчително е да имате в колата си още стъргалка за лед, въже, вериги и спрей за размразяване на ключалки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
4
 
! Отговори
До 62 преди 5 години
Това не е баш така. По коли и собствени недвижими имоти на глава от населението сме в челните редици на Европа!
64
4
 
17
 
! Отговори
Бай Ой преди 5 години
Напротив, законът вече забранява под 4 мм грайфер! И в закона пише-гуми, подходящи за зимни условия, каквито са зимните гуми! На тях си пише winter. Що се отнася дали още сме по потник, то не значи, че след 2-3 седмици няма да сме по ватенка! Най ме кефят тарикати с БМВ или Ауди дето са големи тежкари, а нямат 500 лв за зимни гуми.
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До haahahЩо бе фирмените автомобили, товарните и автобусите в някакво друго измерение ли съществуват, че не ги броиш?
62
1
 
5
 
! Отговори
До haahah преди 5 години
...фирмени, държавни и лични. Как КАТ са постигнали този резултат е ясно. Така всички български областни градове са на първо място в ЕС по брой лични автомобили на 1000 човека население, далеч пред другите градове от ЕС.Реалното число за София е около 450 автомобила на 1000 човека, от които около 120-150 на 1000 човека лични автомобили.
61
2
 
9
 
! Отговори
До haahah преди 5 години
Това 600 коли на 1000 човека в София е за манипулиране на тълпата и за съжаление много хора се хващат на въдицата. Според същата тази статистика на КАТ, от която си взел тези 600 коли, във Перник колите са 900 на 1000, във всички областни градове на България са над 800, в краен случай над 700 на 1000. София е на дъното.Има разлика между лични коли и всички автомобили, което дава КАТ за тези 600 на 1000. Всички автомобили включва: леки коли, товарни, автобуси, специални автомобили, фирмени, държ
60
4
 
2
 
! Отговори
haahah преди 5 години
До Анонименв София колите са средно по 600 на 1000 човека.
59
5
 
1
 
! Отговори
До 59 преди 5 години
До Леле - Кой знае и ти какъв оръфан шушляк си, и дали си виждал 1000 лева накуп?
58
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите имаме малко коли, поне два пъти под под средното за ЕС на човек от населението. Затова и разходът за подготовка на колата за зимата няма да е толкова голям. По груби сметки в София са около 120-150 лични коли на 1000 човека, а в ЕС са в пъти повече.
57
0
 
13
 
! Отговори
До Пчеличката Мая преди 5 години
Казваш, че заради всеки, който казва какво пише в закона, по пътищата на България измират стотици. Браво, недей да спазваш закона, прави си каквото искаш, карай в насрещното и без светлини през нощта, защото това го пише в закона, а закона за теб явно не важи.
56
0
 
13
 
! Отговори
От 55 (до ангелхел) преди 5 години
@ пчеличке, вземи си хвъркай от това на онова. С моите зимни гуми Континентал съм изминал 1500 километра. Колко ли ще ми е грайфера? Колко ли хора съм претрепал с това, че съм си сложил чистак нови качествени зимни гуми? И не се прави на умна, не ти отива.
55
4
 
9
 
! Отговори
Леле преди 5 години
Колко много коментари за една тьпа статия.Марш веднага на работните места за 1000лв.И да работите много,защото има много даньци за плащане.
54
0
 
12
 
! Отговори
До 56 пчеличката преди 5 години
Това го кажи на Закона, това пише в него. Иначе аз си сменям гумите, които и летните и зимните са над 7 мм грайфер. Прави разлика между истината и какво ти се иска на теб! Заради мен никой не се е претрепал по пътищата, а заради теб колко? Аман от умнички!
53
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смяната на четирите гуми заедно с изправянето на джантите ????? - де факто сме длъжни да караме по дупките и да си изправяме джантите и въпреки това да плащаме данъци и винетки.
52
5
 
3
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 5 години
До До 52 AngelhellМного ясно бе, заради такива умници като тебе се убиха стотици по пътищата.
51
5
 
11
 
! Отговори
До 52 Angelhell преди 5 години
Хайде цега прочети закона и ми цитирай къде пише, че шофирането със зимни гуми е препоръчително, а с грайфер повече от 4 мм е задължително!Хубаво е да пишеш, когато си проверил нещата.В Закона пише без да цитирам - зимни гуми ИЛИ гуми с грайфер 4 мм, т.е. мога да шофирам със зимни гуми с 2 мм грайфер.
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КрайМи то като избора ти е между чакане на рейс на който няма да успееш да се качиш,следващият ще закъснее и после ще пътуваш 4 км за 1и 30 мин или кола....ами със сигурност избирам колата. Просто СКГТ ме принудиха да си купя кола.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в сервизите доволно повдигат ръце...
48
4
 
16
 
! Отговори
Angelhell преди 5 години
Хайде сега Боряна Павлова да погледне и да цитира в кой член от ЗДвП е задължително шофирането със зимни гуми от 15 ноември до 1 март!Шофирането със зимни гуми е препоръчително. Задължително е грайфера на гумата да е повече от 4 мм.Хубаво е, когато се пише нещо да бъде проверено.
47
0
 
17
 
! Отговори
az преди 5 години
"За всеки случай винаги дръжте в багажника на колата и комплект кабели за зареждане."Така се получава като пише жена за коли...
46
3
 
2
 
! Отговори
ХФ преди 5 години
Една полезна статия от Днес.бг за по-младите шофьори.