КФН сметна: 80% от шофьорите ще плащат по-малко с "бонус-малус"!

Под 1% от тях щели да са с по-скъпа "Гражданска отговорност"
Обновена: 13 ное 2018 18:38 | 13 ное 2018 16:37, Веселина Йорданова
131
КФН сметна: 80% от шофьорите ще плащат по-малко с "бонус-малус"!
Снимка: архив, БулФото

80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина "Гражданска отговорност" с въвеждане на системата "бонус-малус", тъй като ще попаднат в бонус-класовете. Това сочат предварителните разчети на Комисията за финансов надзор.

Още по темата

Под 1% от шофьорите ще бъдат в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване с 400%.

Попадането в този клас най-често е следствие на виновно причинена смърт на пътя, уточняват от комисията.

От КФН вече са започнали интензивни срещи с браншови асоциации и неправителствени организации във връзка с общественото обсъждане на предложенията.

Целта е в диалог да се чуят конструктивни мнения, които да бъдат отразени в окончателния вариант на системата "бонус-малус".

Системата предвижда коригиране на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача.

Има седем класа бонус (1-7), които ще се прилагат по отношение на собствениците на автомобили с безрисково поведение на пътя и за които премията ще се намалява. Максималното намаление ще бъде с 25 на сто от базовата премия.

Ще има и дванадесет класа за малус (9-20), които ще се прилагат спрямо собствениците на автомобили с рисково поведение на пътя. За тях премията ще се увеличава, като максималното увеличение ще бъде 400% (четири пъти) спрямо базовата премия.

При въвеждане на системата всички собственици на моторни превозни средства и автомобили ще бъдат поставени в базовия клас и няма да получават нито увеличение, нито намаление на застрахователната премия.

Ако в рамките на една година от започването на системата не са причинени нарушения на пътя, нито са изплащани обезщетения за причинени вреди, съответният собственик или автомобил ще преминава в следващия по-нисък бонус-малус клас и при следващо сключване на застраховката ще получава намаление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Конус-бонус...
93
2
 
14
 
! Отговори
Еииии...'шшшш.. преди 5 години
Нали не сте забравили кьсопаметни твари.Премиера ни е мутра..А.е плащаите застраховки некви,да не доидем ние брато...
92
1
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Няма да има "бонус-малус", а "конус-фалос".
91
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малуса трябва да е само при настъпило застрахователно събитие.Защо ще ми слагат малус за фиш от 20лв примерно,че ми е изгоряла крушка .Аз съм си платил по фиш-тях какво ги е.е,те разход нямат.
90
0
 
18
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Поредната фалшива новина. Тези явно не са чели проекта на наредбата. Интересно как са изчислили, че 80% ще плащат по-малко. От къде знаят, че 20% имат нарушения и ще плащат повече. Лъжат, ама много. Ако не сте разбрали никой не казва каква ще бъде базовата цена. Може и да е 500 лв, пък после ще ни намалят с по 10 лв.
89
2
 
9
 
! Отговори
ауу преди 5 години
Брееееее тия големи математици !!! Ще затриете държавата бе маскари. След като 80% ще плащаме по-малко какво ще остане за застрахователите и техните ***
88
1
 
13
 
! Отговори
фде преди 5 години
След 7 години, 7 години, евала! :) Съвсем ни взехте за ***!я си .....
87
1
 
26
 
! Отговори
НЕ на БонусМалус преди 5 години
Това е новата-стара схема. Раздели хората на добри и лоши, пушачи и непушачи, пешеходци и водачи, здравно осигурени и не. После им съдирай по 3 кожи и си измивай ръцете с "лошата група".
86
1
 
6
 
! Отговори
Крадус-Гадус преди 5 години
Опция да се откажа от всякакви обезщетения? Не искам всички вие да плащате за мен, искам да се откажа с документ от всякакви бъдещи претенции от моя страна и от страна на моите близки по насилствената полица.
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А стига бе!Май почвам да се сещам кои ще са най-вече бонус и кои ще сме повече от малус. По дефолт. Макар, че по-точно и вярно ще е ... по КФН
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За превозните средства, теглени от жива тяга(роб), ник'ви системи не важат!
83
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се безпокойте за система, която НЯМА да сработи по простата причина, че до седем години няма да я има тази държавица! Даже до три години няма да я има, щото тогава свършва европейското финансиране и край!
82
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сме спряли да искаме оставка на мутроправителството!
81
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не вярвам на нито една дума на експертите на КФН, мафиотската групичка проспала фалита на КТБ, Олимпик и ПРИЧИНИЛА ни загуби за милиарди! Първо длъжностните лица от КФН да повмат финансова отговорност за делата си и след това да дават мнение! Я по-добре тази стуктура да се самоуволни! Марш кучища!
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще плащат ама след 7 години.
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бонус "малус-фалос".
78
1
 
22
 
! Отговори
Ozzy преди 5 години
Системата бонус - малус в този вид е ***. Няма как да стигнеш до малус, ако си активен шофьор в София или големите градове. Абсолютно всяка една дреболия ще е фактор за увеличаване на застраховката. Това ще удари по джоба основно активните хора, които изкарват пари, плащат данъци и са гръбнака на икономиката.
77
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същата Комисия за финансов надзор, която позволи фалита на КТБ. Не ставайте смешни, такъв орган в държавата НЯМА! КФН е инструмент на управляващите! Както и телевизиите, Националният статистически институт, БНБ и много други!
76
1
 
10
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Интересно съвпадение един професор преди време рече нещо за едни 80%, ако им се вържем на лъжите на КФН ще излезе, че е прав.
75
2
 
6
 
! Отговори
raiders преди 5 години
Определено не можете да разберете, че става дума само за събиране на повече пари, без това да е подплатено от специалисти в застрахователнато дело или актюери. Застраховането не е финанси или банково дело, а нещо коренно различно. Теорията на вероятностите и големите числа, рискове и събития. По-просто казано, събираме от всички за да дадем на някой в нужда, а когато риска се индивидуализира е само предтекст за събиране на повече. В застраховенето валутана или парите нямат значение, всичко е изч