Снегът настъпва: Зимни или всесезонни гуми да сложим?

Вижте отговорите на експертите
Обновена: 18 ное 2018 19:46 | 18 ное 2018 14:18, Александър Попов
127
Снегът настъпва: Зимни или всесезонни гуми да сложим?
Снимка: Pixabay

Всяка есен няколко милиона шофьори в България се изправят пред една и съща дилема: да инвестират ли в зимни гуми.

МНОЗИНА СА УБЕДЕНИ, че така наречените всесезонни гуми са точно това - универсално решение, което върши работа през всички сезони. Това е абсолютно вярно, ако карате само в града, не ходите по планини и сте склонни да се откажете от колата, когато вали сняг или улиците са заледени. Но във всякакви други условия разликата между всесезонната и зимната гума е поне 20% повече сцепление - а 20 процента е разликата между това да завиете или спрете навреме, или да се бухнете в крайпътната пряспа.

ЗАЩО Е ТАКА? Защо производителите, въоръжени с всички средства на модерната наука, все така не могат да направят гума, която да работи еднакво добре по всяко време?

ОТГОВОРЪТ Е МНОГО ПРОСТ: защото ние искаме от гумите си взаимоизключващи се неща. Искаме да са достатъчно твърди, за да понасят високи скорости и да се износват бавно. Но искаме и да са достатъчно меки, за да имат максимално добро сцепление с асфалта. Искаме да имат максимално голяма контактна повърхност на сухо, но и достатъчно големи канали да отвеждат водата и кишата, когато вали. Това е същото като да поискате обувка, която да става за плажа, за планината и за маратонско бягане. Съвременната технология може да ви предложи разумен компромис между тези неща. Но все пак той си остава компромис.

По-широки или по-тесни гуми през зимата?

ВСЕСЕЗОННИТЕ ГУМИ СА ОТЛИЧНО РЕШЕНИЕ за страни като съседна Гърция. Но за България с нейните континентални зими ползването им в сняг и лед е рисковано.
Нека обаче първо видим какви са основните разлики.

Някои личат от пръв поглед - всесезонната има малко по-проста структура на протектора и по-дълбоки канали за отвеждане на вода.

Зимната има несравнимо повече ламели - и всеки е замислен така, че да дава максимум сцепление при разнопосочни сили. Каналите тук са проектирани така, че да събират снега, и често дъната им са полирани, за да го изхвърлят по-лесно настрани.

Вижте и останалата част от съветите и видео на експертите в automedia.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
17
 
! Отговори
патил преди 5 години
За 90% от случаите у нас всесезонната гума е напълно достатъчна , ако ще се ходи по планини едни вериги и всичко е ок . Впрочем зимната гума също се нуждае от вериги в екстремни моменти , лично аз го изпитах като затънах в едни коловози с нови Мишлен А4 , изтегли ме един таксиметър с вериги в/у китайски нонейм гуми . Хвана ме яд , че не си взех всесезонни , а се изръсих за супер скъпи зимни .
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До смирен депутатСмирен, но пак прехвърли вината на пътните дървета. Типи4но по депутатски.
58
2
 
4
 
! Отговори
До смирен депутат преди 5 години
По този въпрос са най-компетентни крайпътните дървета, обърнете се към тях.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До смирен депутатСигурно му е топло...така де от летните гуми му е топло в главата.
56
2
 
11
 
! Отговори
шшш преди 5 години
В закона пишат дълбочина, но не каква да бъде гумата. Всеки да си преценява, аз лично съм сложил зимни гуми, защото се държат по-добре от летните и това го усещам, когато шофирам в сняг и мокро студено време.Много народ ***, ама едно време нямало зимни и летни, да точно така, но едно време е нямало и мигачи, колани и други неща, които днес помагат за по безопасното шофиране. Говорим за автомобили под 3.5 тона, че при тежките е по различно.
55
6
 
4
 
! Отговори
смирен депутат преди 5 години
а който кара само с летни гуми през зимата имали някакви проблеми?
54
2
 
5
 
! Отговори
Канадец преди 5 години
Ами аз това исках да изтъкна, че вече от година се продават гуми подходящи за всички сезони, *** са малко скъпи.
53
0
 
4
 
! Отговори
Канадец преди 5 години
А тук бяха задължителни от 15.12, а сега от 1 декември.Но вече хората са ги сложили и от около седмица сме на сняг.
52
0
 
8
 
! Отговори
Абе "Аха" преди 5 години
До "Аха""Абе" разбирач е човека, защото е точно така.Защо се хващаш за подробностите, след като важното в статията е съвсем друго и няма никакво значение, дали гумите са два или три вида?А ти освен, че изброи видовете гуми, нещо важно по въпроса каза ли? Хайде сега ти се скрий "разбирачо"! "Абе" разбра ли "бе" ?
51
4
 
5
 
! Отговори
Канадец преди 5 години
Вече има:Лятна гума, сертифицирана за зимна употребаMichelin не предлага всесезонни гуми. Вместо това Групата разработи друг тип гума, специално пригодена за всички видове метеорологични условия. Името й е MICHELIN CrossClimate. Тя е първата лятна гума със сертификация 3PMSF (което е съкращение от 3 Peak Mountain Snowflake) за зимна употреба.А зимните гуми и на лед са по-добри. Аз съм XIce3 и съм много доволен. Като караш със 120 и смениш лентата е много добре. Колата просто се лепи.
50
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, което бай *** упорито не разбира, е, че зимата гума не е само за сняг. Тя има прекрасни показатели при температури под 7 градуса, за разлика от лятната. Миналата седмица един такъв всезнайко се заби в мен отзад при сухо време, но студено, защото беше с летни гуми. Лятната гума при под 7-8 градуса има трагичен спирачен път и сцепление. Казвам го като автомобилен състезател (любител), карал редица курсове по света. Всесезонна гума? Може, в централна Италия.
49
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата измама е, че северните индустриални държави, за да поевтинят производството на т.н. зимни гуми имат нужда от нови пазари. В Б,Г едва ли се събират повече от две три седмици с снежна покривка по пътищата, с изключение на планинските.Закона да предполага средно положение. Всесезонна. От там на сетне, съобразно условията, + вериги по необходимостКойто има потребност, да ползва високата скорост на летните, да бъде така и с проходимостта на зимната, нека сменя.
48
3
 
5
 
! Отговори
боб преди 5 години
Джантите от снимката продават ли се и на каква цена
47
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като има лед,за какво сцепление ще ми говорят?А някой помни ли зимите преди 30 тина години и гумите,с които карахме?Видинки,ако имаш връзки-няма летни,няма зимни,а който нямаши връзки,си караше с регенератки нямаше дертове,независимо от сезона!
46
2
 
11
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Ако си от Варна и за цяла зима снега се задържи не повече от седмица , когато може да ползваш такси или автобус, няма нужда от зимни, но ако си от град/село/квартал , където снегорина минава по главните улици и от там насетне всеки се спасява ,ще трябва да помислиш по въпроса.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Става Бобчо, става и на север и в Родопите става. Не става с пластмасовите, наречени летни, обикновено нископрофилни, с които лятото си фърчал по правите с 140+. Дори в Родопите, с зимни гуми си до масовите дестинации. С всесезонна + вериги си една идея по далече. Нататък си с друг тип автомобил. Те знаят с какви гуми ги продават.Единствената причина да си играеш зимни летни, е да се състезаваш с времето. Риска от състезателния елемент, го намаляш. Нищо повече.
44
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното изхвърляне на хора, които си нямат понятие от зима.Зимните гуми не спасяват колата от поледица, те осигуряват по-добро сцепление при НИСКИ температури. Използват се в държжави като Швеция, Норвегия и Канада където температурите падата под -20 през по-голямата част от зимните месеци.За България това тези гуми не са необходими.
43
2
 
15
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Не ми поставяйте пътните условия под един знаменател в Благоевград, Петрич, Сандански, Бургас и надолу по морето със градове като В.Търново, Плевен, Русе, Видин, Враца, Монтана и т.н. За крайните южни райони всесезонката е очевидния избор, но на север от Балкана или в Родопите не става, трябва си зимна гума.
42
1
 
15
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Хора моля ви не спорете, а бързайте бавно, че когато стане белята пътища много.
41
1
 
15
 
! Отговори
Кума Лиса преди 5 години
SUV вече се продават в магазините с всесезонни гуми!