Тайни и мощни – катаджийски коли с камери плъзват за джигити

С тях ще записват и ловят агресивните водачи на високоскоростни луксозни коли
Обновена: 4 дек 2018 11:57 | 4 дек 2018 09:00, Елка Василева
109
Тайни и мощни – катаджийски коли с камери плъзват за джигити
Снимка: архив, Булфото

МВР ще пусне мощни немаркирани автомобили, оборудвани с камери, които ще записват агресивното поведение на водачи на високоскоростни луксозни коли по магистралите и скоростните пътища.

Това са част от мерките, приети на последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, пише "Сега".

Мярката с мощните коли, които ще дебнат пътните хулигани, ще е задължение на вътрешното министерство. Тя е записана като "въвеждане на негласен контрол за документиране на агресивното поведение".

Интересно е да се отбележи, че вътрешното министерство е записало като краен срок за вкарване на мярката и за оборудването на преследвачите 1 януари 2020 г. Не се отбелязва защо е необходимо толкова дълго време за въвеждането й, но пък по този начин повече от очевидно се признава, че МВР и неговите контролни органи са напълно безсилни пред пътните хулигани със скъпи автомобили, които карат с по 200-300 км/ час, като тормозят и притискат други водачи.

Още по темата

Всъщност Държавно-обществената комисия излиза с много мерки, които според нея имат за цел подобряване на безопасността на движението. Те са разделени в три групи. Едните са мерки за внасяне на заседание на Министерския съвет, другите са такива, които трябва да се изпълняват от министерствата, областните управи и общините, а последните са предложения към работната група за разработване на новите закони.

Например препоръчва се "на кметовете и общинските ръководства, на работодателите от частния сектор, на ръководителите на обществени организации да създадат система за опазване на техните служители и работници от нараняване при движението по пътищата". Не се казва как точно например работодателите ще опазват живота и здравето на работниците си.

Предлага се и срокът на обучение по кормуване да се увеличи от 31 на 50 часа. Освен това е заложено Министерството на образованието "да осигури цялостен цикъл за обучение на децата от детската градина до 12-и клас за безопасно участие в движението като пешеходци, пътници, велосипедисти и водачи на МПС". Предвидено е обучението по новите програми да започне през учебната 2021/2022 г.

Държавно-обществената комисия прави и множество предложения за нови текстове към Закона за движение по пътищата. Сред тях е например идеята за превишение на скоростта на 40 км /ч по който и да е път да се отнема книжката за месец, за същия срок да се спира автомобилът от движение, да се отнемат 13 от всички 39 контролни точки и да се налага 1000 лв. глоба.

Предлага се и намаляване на максимално разрешената скорост на движение от 90 км/ч на 80 км/ч по двулентовите пътища, които не са обезопасени, нямат разделителна преграда на насрещно движещите се превозни средства и по които мантинелите, колчетата и др. крайпътни съоръжения са разположени на разстояние по-малко от нормативно допустимото.

Комисията предлага на водач, който "допусне пътнотранспортно произшествия на хоризонтална крива" (разбирай завой), да му се налага директно "проверовъчен изпит поради незнание и неумение да преминава тези участъци", а книжката да му се "отнема веднага до успешното вземане на проверовъчния изпит".

Тежки санкции с отнемането на много контролни точни при определени нови конкретни нарушения предлага още комисията. За първи път се прави опит за въвеждане на по-тежки санкции при нарушения на правилата през празничните и почивните дни. Комисията предлага за тях да се отнемат 10 контролни точки.

Като нови нарушения са посочени например тези, при които водачът вози пътници - отнемане на 15 контролни точки, ако има катастрофа в чуждата лента - 20 точки, ако е блъснат пешеходец - 15 точки, при блъскане отзад на движещ се автомобил - 10 точки.

Комисията предлага изключително спорна промяна: когато е хванат водач, който е неправоспособен, лишен от правоуправление или е под въздействие на алкохол и превозва пътници - да бъде подведен под отговорност за измама. Още по-спорно е предложението, в случай че пътниците заявят, че знаят това, те да могат да бъдат подвеждани под отговорност за подбудителство или съучастие.

Предлага се и въвеждането на правилото, според което всеки водач "да е длъжен, когато влезе в автомобила, да извади шофьорската си книжка и да я постави на видно място, преди да потегли".

Комисията аргументира предложенията си с това, че по показател убити на 1 милион жители България е на челно място по смъртност сред от Европейския съюз. През 2017 г. е отчела 96 убити на един милион жители при средна стойност на този показател за останалите страни 49 убити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
Joro преди 5 години
Проблема е не събирането на глобите
85
0
 
0
 
! Отговори
xxxxx преди 5 години
От познатите ми 5- 6 катаджии нито един не е здрав,а един от тях е с рак на дебелото черво!Не си мислете,че измислям.И това преди да се пенсионират!Казвам го за да не кажат после-ама защо не ни каза.А и механизмът по който квантовият тунелен ефект предизвиква мутации бе открит едва преди няколко години.И до днес някой от професорите ни не са и чували за него!
84
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Ако и те ще карат като джигитите,по-добре без тях.
83
0
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Мицифайките да си таковат (онези роднини, които са в рима)!
82
0
 
0
 
! Отговори
Risto преди 5 години
Ако имахме нормална инфраструктура,повечето от нас нямаше да карат над ограниченията. Ако магистралите не бяха лунен пейзаж, повечето от нас щяха да се движат и в средната лента. Ако вместо да стесняват улици (и плескат светофари на най-безумните места) правеха надлези и подлези,нямаше да се движим по трамвайните релси (и бус лентите). Ако не правеха кръгови движения на най безсмислените места само за да прецункат некой лев..,щеше да е друго. Къде обаче отиват кинтите знае само ДОН БАРБАРОН.
81
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 5 години
истамбулската конвеция В действие ,заКОНИТЕ ,за коНЕТЕ В действие .закони за просто Людието. вълната от париж е вече близо.КЪДЕ Е откривателя екскурзиант и заместника му ЦВ. ба нев ии ,кръстника му ,друго не казвам подлежи на цензура
80
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В този дух предлагаме милиционерите и министрите да карат с 60 по магистралата и 20 в града за да дават пример.
79
2
 
2
 
! Отговори
ххххх преди 5 години
Преди няколко години бе открито явлението квантов тунелен ефект.То обяснява механизмът по който възникват мутациите в днк при облъчване с микровълни-като в радарите на КАТ,рентгенови лъчи и източници на гама лъчи.Мощността не е от значение-вредността идва от високата честота на която работи устройството!И за милион лева на месец не бих работил с такъв радар.Нито един от полицаите няма да е здрав на 50 години,а някои няма и да са живи!
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на бас, че въпросните коли ще ги узнаем от гугъл и няма да са тайна, а WAZE ще ни информира къде пълзи въпросната подсилена катафалка!
77
0
 
0
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Мъка Моканино, мъка! Как съм чувал "пителя" до сега на избирите, ей! Да взема една врачка да стана...
76
3
 
12
 
! Отговори
FFF преди 5 години
ЗНАЧИ дЪРЖАВАТА НЯМА КИНТИ ДА ДАДЕ ПОНЕ ПО 10 ЛИТРА БЕНЗИН ПОВЕЧЕ НА ПАТРУЛКИТЕ С КОЕТО ДА МОГАТ ДА СИ СВЪРШАТ ПОНЕ ЧАСТ ОТ ЗАДАЧИТЕ ЗА ДЕНЯ А ЩЕ ИМАТ ПО 300 ХИЛЯДИ ЗА МОЩНА КОЛА ДА РЕЧЕМ ПО ЕДНА НА ВСЯКА ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ ЗА ДА МЕ ГОНЯТ И СНИМАТ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ СЪМ СИ ПЛАТИЛ ДАНЪЦИТЕ ТОЧНО ЗА ДА МОГАТ ПОЛИЦАИТЕ ДА СИ СВЪРШАТ РАБОТАТА....СТИГА ДЕМАГОГИЯ И ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ...НЕ ВИ ЛИ УВРЯХА ТЪПИТЕ КРАТУНИ ЧЕ СКОРОСТА НЕ Е ПРОБЛЕМ А СА ПРОБЛЕМ *** ЗАД ВОЛАНА.
75
1
 
5
 
! Отговори
Kyp1954 преди 5 години
Всичко това което са написали, е приложимо в Северна Корея. Ако това трябва да важи за нашите условия, първо трябва да влезем в Евразия, след което руския ботуш да стъпи на враговете ни. Абсолютни *** *** решават съдбините ни.
74
1
 
6
 
! Отговори
селчо преди 5 години
Тая комисия сигурно е от ***
73
0
 
10
 
! Отговори
младен преди 5 години
"...които карат с по 200-300 км/ час"Kак са го написали...все едно 5-6 лева, а не разлика в киометри.
72
0
 
7
 
! Отговори
ТАК преди 5 години
То и сега ги записват... Трябва да ги наказват.... Номерата им ги има и в регистрите на служителите.
71
3
 
20
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
И как ще се случи това? Значи някой джигит-*** ще кара с 200 км/ч и не ни стига и той, ами и друга цивилна кола под прикритие ще го гони да го снима - с поне същата скорост. И ако катастрофира? Не е ли най-логично като видят *** да кара с 200 да пускат хеликоптер да го снима и после да си плати както глобата, така и горивото на хеликоптера.
70
6
 
5
 
! Отговори
верно преди 5 години
Има една марка руски автомобил М-ч с реактивен двигател от Миг и вдигна 50 км/ч.
69
1
 
13
 
! Отговори
ВИЦ преди 5 години
-Добър ден! Главен полицай Страшников и комисар Кожидеров, документи за проверка ако обичате! -Дръжте бе. Аз на Вас.... ..та -ОО нямаш уважение към органите на реда! И караш с 200 лв/час -Не .. Как Аз на Вас много добрини съм правил, благотворителност и така де. Ама намалете малко че пари за подаръци не останаха пак! -Абе аз да не ти приличам на Дядо Коледа? Скачай от парите че и без кола ще останеш накрая!
68
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам в завой да се слиза и бута автомобила. На път с две платна да се кара с 40 км. По магистрла с 60 км. На пешеходна да се слиза от автомобила и да се превеждат пешеходците. Книжката да се залепи на предното стъкло и да стои там докато слънцето я разстопи. Предлагам също всички селя..ндури в парламата да ги окачимИ по дървИетата и стълбовИте като пътни знаци и катастрофите ще намалеят драстично.
67
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как 80км./ч. макс 40, а в населено място 7км./ч.Само да се забрани на каруци да изпреварват автомобилите.А на хоризонтална крива(егати простотията) да се спира и пълзешком.