Скъпа, изпипана система, а не работи: Провалът с е-винетките!

Обещание: до 15 януари всичко ще бъде оправено!
4 яну 2019 12:15,
144

Изключително скъпата система за електронните винетки започна работа подобно на столичните градски строежи – с много проблеми и грешки.

До 15 януари ще се пътува без нужда от винетни стикери, отбелязаха от АПИ. След тази дата обаче ТОЛ-полицията и катаджиите ще започнат да глобяват шофьорите без винетки. Също така спира и конвертирането на хартиените стикери в електронни поради опити за измама.

Още по темата

"Надявам се решението да няма винетки до 15 януари да успокои шофьорите. Надяваме се това да създаде толеранс на пътя. Спряхме конвертирането на хартиените винетки – 35% от тях бяха опити за измама. Системата има проблеми, но те се отстраняват. До 15 януари всичко ще бъде оправено.

Системата обаче няма да позволява промяна на данните, ако се допусне грешка. Не мисля, че ще има финансова щета за бюджета. Повечето граждани имат валидни винетки до 31 януари. Въпреки гратисния период, няма да има компенсация за шофьорите, които все пак са успели да си купят електронна винетка. Системата ни е най-модерната", коментира директорът на Националното ТОЛ управление Антон Антонов пред репортера на Bulgaria ON AIR Мария Папазова.

IT специалистът Иво Мирчев посочи, че тази система е била въведена преди 15 години в Румъния.

"Замисълът ѝ не е нов. Но реализацията ѝ в България куца. За нея са дадени 180 милиона - много повече пари, отколкото всъщност струва. Тази система не представлява особена трудност, особено за IT държава като България. Винаги когато един проект попадне под контрола на държавата – той се проваля. Ако системата беше тествана от 18 август, както се твърди, то елементарните проблеми щяха да си проличат на втория час. Държавата не може да управлява подобни процеси", категоричен бе той.

Гостът заподозря корупционна схема, стояща зад прекомерната цена на системата за електронни винетки и ТОЛ-такси.

"Когато се отдели толкова голяма сума за такава поръчка, в това число са и подкупите по веригата, то фирмата изпълнител е спокойна, че няма да има последствия от провал на проекта. Така тя няма стимул да наема по-кадърни специалисти. Не може така да се продължава. Първоначално казаха, че нямало да има санкции за фирмата изпълнител, а сега го обмислят. По тези проекти работят хора, които не знаят какво вършат", подчерта Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха-хаТи сериозно ли бе? Кой си купува диплома с пари от корупция - обикновено се купуват коли, яхти, вили. Справка - 6-те апартамента на цецо.
21
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновните за срива на търговския регистър са подизпълнителите на проекта. Освен това не познавам нито един австрийски програмист. Факт е, че тази поръчка е хипер нагласена, понеже втората фирма е съставена от подизпълнителите на първата. Мутри, спрете да крадете вече! Сериозно ви казвам!
20
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Винаги когато един проект попадне под контрола на държавата той се проваля."Не на държавата, а под контрола на гербавите калинки. Има разлика.
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам, 180 милиона май е била най-ниската оферта. Що не взехте нещо поне за 500 милиона, че като окрадете всичко да останат поне 2-3 милиона да я направите като хората?
18
40
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това българинът е странно изкопаемо...за него хем всички са маскари, хем ако има начин да прекара държавата и да мине метър...не пропуска! Така е и случая с винетките. Разбрали - недоразбрали, чули - недочули, пак всички заподозряха схеми, измами, милиони, фалшиви дипломи и конкурси, и започна масовото всенародно оплакване и оплюване на всичко и на всеки...!!!
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те хубаво ще почнат от 15-ти да глобяват, ама до 15-ти ще работи ли всичко? Или пак ще се бият в гърдите какъв успех е нещо, дето не работи?
16
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубава работа, ама ГЕРБ-аджийска.....Кой е виновен сега на Баце Суджука?Станишев, Орешарски, Путин?Кой *** в гащите на Бойко?
15
3
 
27
 
! Отговори
Година на безредици преди 5 години
Това правителство е тотална трагедия лошото е че и Корнела го крепи при това платено!
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавите некадърници откриха годината с първия провал. До края на годината ще са издънили някой и друг милиард на вятъра за нескопосаните си проекти.
13
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето така се купува остров в Гърция.
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Австрийският консорциум "Капш Трафик Солюшънс" е предложил най-ниската цена за изграждането на тол системата 149,99 млн. лв. без ДДС.
11
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото пипнат гербавите приключва с провал.
10
1
 
35
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
В тези 180 млн. влизат ли специалните автомобили, терминалите, сградата на АПИ и дипломите на авторите?
9
1
 
35
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Е то е ясно.. Неподходящия е взел обществената поръчка. Това дали разбира и може е без значение .. Преди години един ми предложи да сме взели обществена поръчка за нещо, което имаше 10% връзка с това, което работя. Щял да уреди всичко. Еми ... отказах...
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лирекс Телелинк и тн
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕИК 200605115Четете
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глосов казва, че няма да има гратисен период до 15-ти, тук пишете друго ... В АПИ толкова са се объркали, че дясната ръка не знае какво прави лявата.p.s. Коя е фирмата взела 180 млн. за системката?
5
3
 
45
 
! Отговори
Така ще е преди 5 години
Докато тъпоъгълниците от ГРОБ не бъдат изметени.Сбирщина от крадливи,алчни и неграмотни ***!
4
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некадърниците пак обърнаха палачинкатъба заради некадърността си!Прехвърлят вината на хората,че видиш ли искали да ги мамят!***,смешници!
3
2
 
45
 
! Отговори
българин преди 5 години
До кога ще сме робите на Европа !! По празниците бях в Албания ,и сега се срамувам да кажа ,че съм българин ,защото са с 50 год. пред нас !!Тука е куче влачи -диря няма !