За да реабилитира режима си: Ердоган иска Фолксваген - на всяка цена

Щял да помоли концерна за специален модел за турските таксиджии
23 авг 2019 20:00, Елка Василева
64
За да реабилитира режима си: Ердоган иска Фолксваген - на всяка цена
Снимка: архив, Reuters

Турският президент Ердоган е убеден, че новият завод на Фолксваген ще бъде построен именно в Турция. Той иска тази инвестиция на всяка цена. Защото от нея зависи много. Дойче веле информира какво пишат по темата две германски издания.

Ердоган е известен с предпочитанията си към автомобилите Мерцедес - още докато е кмет на Истанбул, поръчва автобуси за градския транспорт от тази марка, с които да замести дотогавашните икаруси. А когато става министър-председател, купува за ведомството си 10 мерцедеса на стойност 1,5 милиона евро. Самият той по онова време също кара мерцедес - реставриран S600. Напоследък обаче броят на фолксвагените в служебния автопарк на президента постоянно расте, разказва турският журналист Джан Дюндар на страниците на германския "Ди Цайт".

Още по темата

Дюндар припомня тези факти, за да обясни казаното от Ердоган на среща с председателя на Съюза на таксиметровите шофьори: "Фолксваген ще построи фабрика в Турция и в резултат от тази инвестиция всички вие ще получите фолксвагени". Президентът заявил освен това, че щял да помоли германския концерн да разработи специален модел за турските таксиметрови шофьори.

Към този момент медиите съобщаваха, че Фолксваген още се колебае между България и Турция. Да, в България работната ръка е по-евтина, но се твърди, че Турция е приела всички изисквания на концерна и е предложила държавни гаранции.

Ако успее да привлече Фолксваген

Всичко това не означава, че в предпочитанията на Ердоган са настъпили някакви съществени промени. Фолксваген не е станал любима марка на турския президент - той просто се нуждае от инвестиции, както в икономически, така и в политически план, убеден е Джан Дюндар. Защото никак не е лесно да се намерят инвеститори за една страна, в която режимът потъпква правовата държава и където е надвиснала заплахата от икономическа криза. Ако успее да привлече Фолксваген, Ердоган ще може да използва тази гигантска инвестиция, за да реабилитира режима си и да привлече и други концерни, отбелязва Дюндар в "Ди Цайт".

И вестник ТАЦ е на мнение, че би било голям успех за Ердоган, ако Фолксваген избере Турция. Точно в момент, когато той е изолиран външнополитически и е в сложни отношения както със Съединените щати, така и с ЕС, новият завод на Фолксваген в Турция може да послужи на Ердоган като доказателство за неговата благонадеждност. И още нещо: ако германският концерн дойде в Турция, може да го последват и други инвеститори, които досега заобикаляха Турция заради политическата ситуация и нарастващата правна несигурност, прогнозира ТАЦ.

Напълно разбираемо е, че турското правителство се опитва да привлече чуждестранни инвеститори, предлагайки държавни гаранции. Но е доста трудно да се има доверие на гаранциите на един режим, потъпкващ правовата държава. Ако потенциалните инвеститори биха държали повече на правовата държавност, отколкото на икономическите гаранции, това би било от голяма полза както за тях, така и за местното население, отбелязва Джан Дюдар в "Ди Цайт".

"България определено е по-добрият вариант"

А какво мислят читателите на ТАЦ и "Ди Цайт"? Един от тях коментира, че Турция съвсем няма да е първата не най-демократична държава, в която се произвеждат германски автомобили. А друг читател пише: "Всеки, който мине през индустриалните зони на Истанбул, Бурса или Маниса, ще види колко много германски фирми произвеждат там, осигурявайки десетки хиляди работни места. Тези фирми не са там, за да направят услуга на Турция или на Ердоган, а просто защото печелят добри пари".

България определено е по-добрият вариант, смята друг читател и добавя, че не разбира оптимизма на Фолксваген по отношение на Турция. Облаците над главата на Ердоган се сгъстяват, но той няма да се откаже лесно от властта. А това означава, че в следващите няколко години в Турция може да стане много бурно. Дали при това положение инвестицията на Фолксваген ще си заслужава? - пита читателят и заключава: "Дори и нещата да не се развият толкова зле, смятам решението на Фолксваген за крайно непредпазливо".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
политбюро преди 4 години
мястото на тоа завод е в банкя щото от витошу по-високо нема и от шопина по-работлив също,освен това софето ще набъбне до 3 милиона и баце ще си осигури старините от комисионната
52
2
 
3
 
! Отговори
ер голям преди 4 години
специалния модел ще включва мустаци на предната решетка и ибрик на задната броня,както и портрети на бай реджеп и на азис на видно място в купето,а таксиметъра ще бъде снабден с бутон-помпа на тайно място за надуване на сметката на клиента-ашколсун комшу!
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако дойде в Бг категорично ще фалира защото сме мързеливи и няма работна ръка в търговище фалира кабелното тъй че направете си сметката
50
6
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
Кво ще правят VW в Турция където се очаква да има гражданска война 15 милиона кюрди чакат Тръмб да ги въоръжи с ракети и самолети.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като ще се строи до СФ по-добре да отиде в Турция. Не може цялата държава да се изнесе в СФ,за да има добра работа в Родинта си.
48
1
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Наш Баце го иска по абсолютно същата причина. Да не мислите, че му пука, че 5 хиляди софиянци ще взимат заплати ако се построи в Кремиковци?
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко пак запя неговата си песен "Кой ми *** в гащите " Нали знаете че от сега подготвят почвата че пак някой друг е виновен а не некадърното ни правителство !
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От фолксваген, все пак имат свободата да си изберат страна където им изнася и се чувстват СИГУРНИ, нали? Щом предпочитат турция с нейният недемократичен диктатор, където не са прели ни истанбулската ни никоя конвенция, правете сметка за какви имат нас и нашият мин. председател!
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко има шанс да пребори конкуренцията с обещанието, че тукашното туземно население ще работи на 1/3 от турските заплати...
44
4
 
8
 
! Отговори
Разбирача преди 4 години
Кво го топли тоя завод обикновенния работлив българин?И да го построят тука не си мислете че ще си намерите работа там.Първо Бай Ман.гаал а после ако има свободни места ще вземат мазни помаци и чак тогава българсли гражданин.
43
5
 
5
 
! Отговори
Русофила вярно преди 4 години
Брани си другаря Ердоган и хули гордо майка България.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За да реабилитира режима си: Ердоган иска Фолксваген..." Елкееее Елкеее ... магарета да те еббаттт, паттко смоттана!Длъжна ли си да преповтаряш измишльотините, изсмукани от велето на дойчето *** Дойче веле *** куурвво фасулева?!? Беемти и добитъка сте буггарските джурналистти *** ...
41
7
 
4
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Ако Тръмпета каже на WV - понеже, Ердоганя купува руски конфети, ние не сме му ортаци. А си сковахте фабриката у турско, я кьорав WV няма да продадете у Америка, нали се сещате, че яко димят и послъгвате с данните...
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес.бг, ниско приведени пред Тиквата и с ръце за палците на краката.Сега започвам да разбирам какво значи "култ към личността" и времената на другаря Сталин.
39
3
 
6
 
! Отговори
Перник пие и яко бие преди 4 години
Тоя водевил ми дойде малко в повече. Да си ходят в Турция и да спрат да ни занимават повече! И без друго мразим тая марка. Голфо е другар на автомонтьора и бирник за собственика му!
38
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП победа!
37
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставка на тиквената диктатура!
36
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата платил за статията постоянно се върти същите просто.тии..
35
2
 
9
 
! Отговори
Газ преди 4 години
В България VW могат да направят газови камери за тестването на дизеляците им върху хора.
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та и Баце като Ердо се опитва да сваля звезди от небето, за да не отшуми в небитието!