ВАЗ-2101, Лада, Жигули, "копейка" - какво не знаем за главния автомобил на СССР

Никога не се разваляше, казва за него пилотът от F1 Кими Райконен
7 дек 2020 22:00, Нели Христова
244
ВАЗ-2101, Лада, Жигули, "копейка" - какво не знаем за главния автомобил на СССР
Снимка: БГНЕС

През 1970 година бял свят се появява един от автомобилите, които ще изиграят огромна роля в живота на много хора. Поне на тези, които живея в бившия СССР и други социалистически държави от този период, в това число и България. Това е ВАЗ-2101, известен още като "Лада" и "Жигули". А руснаците и до ден-днешен си го наричат "копейка".

За този автомобил е писано много, но има и факти около неговата история, които не са толкова добре известни. Един от тях е, че той е направен с конкретна цел и тя не е да се даде на хората масов и достъпен автомобил, а малко по-различна. За да разберете какво точно са искали управляващите СССР преди половин век, вижте тези малко известни факти за ВАЗ-2101:

Великият финландски мълчаливец

"Добър автомобил, който никога не се разваляше", така описва ВАЗ-2101 един човек, който рядко произнася повече от 1-2 изречения наведнъж. Става дума за финландският пилот от Формула 1 Кими Райконен, световен шампион от 2004 година. Той започва кариерата си с рали-състезания, в които кара именно "Жигули".

През 1986 г. пък една от легендите във Формула 1 - Айртон Сена, седна зад волана на "Жигула", за да завърти една обиколка на писта "Хунгароринг". Твърди се, че легендарният бразилски пилот и трикратен шампион във Формула 1 сам е проявил интерес към колата.

Идеята за създаването се ражда през 1966 година

Идеята за производството на "народната кола", както е описан автомобилът, е на Алексей Косигин, който е председател на Министерския съвет на СССР през 1966 година. Целта обаче не е да се даде достъпна машина на народа, а да се вземат натрупаните в него парични средства. Подполковникът от КГБ Игор Атаменко пише в книгата си "КГБ - ЦРУ: кой е по-силен?", че по това време гражданите на СССР са имали около 90 млрд. Това е около 100 млрд. долара по официалния курс и надхвърля общия годишен бюджет на Холандия, Дания и Белгия.

Народът не се доверява на Спестовната каса и ги държи "под дюшека", което заплашва с чудовищна инфлация. Хората са свикнали с тоталния дефицит и за да го накараш да извади парите, трябва да му предложиш нещо по-специално. В такова се превръща съветски автомобил, направен за западни технологии и на относително достъпна цена.

Комунистическо име

Проектът е реализиран с помощта на FIAT, като се осъществява в град, който по-рано е бил известен като Симферопол. Заради дружбата между народите той е прекръстен в чест на Палмиро Толиати, който в продължение на 38 години е лидер на италианската комунистически партия. Той умира по време на почивка в Крим, а на погребението му в Италия присъства лично лидерът на СССР Леонид Брежнев.

Неуспешна "цветна революция"

Заводът в Толиати е строен 4 години, като първите автомобили слизат от конвейера през пролетта на 1970 година. Това са 6 опитни образеца - два сини и четири винено-червени. Серийното производство стартира през есента, но "цветната" революция така и не успява - повечето коли са или бели или с светлокафяви.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
7
 
3
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
Kакви последствия очакват човека, когато загуби живота си като глупава маймyнa в търсене на вкусни банани?
87
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 89Пиша софтуер/фърмуеър за каква ли не електроника. В София има 1/10 от обявите, които ги в Алборг - население и размери. Амиии ... някъде между Плевен и Стара Загора.
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 89Кадърните си гледат работата и си развиват кариерите и бизнесите. Некадърниците гледате в паничката на другите и въпреки, че от нищо не разбирате, давате акъл кой какъв е.
85
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ако в България печелеха кадърните ,дупитатите щяха да са най бедната част от обществото :))) Като имало ,,кадърни,, къде са българските марки телевизори ,автомобили,телефони ??? Хич не ви личи че сте ,,кадърни,, Три милионна Грузия си произвежда сама су25 от титан ,а вие купувате алуминийки ф16 самолет от 70 те ;) Ама иначе и кадърни имало тука .
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 86Защото не сме глупави да пилеем пари. Не, че няма и достатъчно нови, но това е за хора, които вече сериозно са си надмогнали на масрафа.
83
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 80"Според репортаж на германската държавна телевизия WDR, 90% от пpocтитутките в Германия идват от България."Така е, некадърни русофилки има и сред женското население, а един некадърен човек с какво може да припечелва ... нормално е.
82
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега като има всичко що не си купувате колите от магазина а карате само коли втора употреба ? За банани ли спестявате ?
81
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тодор ЖивковБай Тодоре, световни шампиони по измиране са твоите верни почитатели. Ние, които имаме възможности не сме. А за това защо са така ги питай тях.
80
11
 
7
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
Здравейте бананоядци. Като сте толкова кадърни и ядете банани и папая защо сте световни шампиони по измиране?
79
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До-81 С толкова бракми покрай теб,сигурно се чувстваш като "Бог"
78
1
 
5
 
! Отговори
До76 преди 3 години
Младеж ЗАЗ-965 е нескопосано копие на бюджетното следвоенното Mitsubishi-500!
77
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Соца има огромен грях - държаха ни в дефицит на МПС-та и сега не можем да се наситим. Насъбрал съм 7 бройки. - от мотор до камион.
76
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според репортаж на германската държавна телевизия WDR, 90% от пpocтитутките в Германия идват от България.
75
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бай Тоше ПравешкиЗдрасти Бай Тодоре, и банани хапваме, и кивита, и портокали, и мандарини, и ананаси и авокадота, и папая и още много други неща.А, да ти кажа, вече караме и нови коли, особени тия дето сме по-кадърни. Някои некадърници и мързеливци дето ти ги научи така карат не 20 а 40 годишни таралясници, *** не много, че харчат като камиони, а нямат пари за бензин.:))))
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бананите достигнаха 2,99 лв. /кг. в Кауфланд. Няма кой да ги купи.
73
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предполагам че целта е била именно да има някакъв приличен руски лек автомобил.Реално Москвичът е някакъв трактор недодялан запорожката е по-скоро родственик на сенокосачка волгата е прекалено скъпа.Много ме кефи как бивши агенти на КГБ обясняват за неща все едно са били там.Игор ако въобще е бил жив преди 50 години най -вероятно е бил на 20 год в някоя казарма в Урал например.
72
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При социализма майките не си колеха децата.
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туй дето Бай Тошо го построи не могат да го боядисат само и какви хубави коли имаше едно време. Сега са начело на всички черни класации ама устата им като мелници.
70
6
 
7
 
! Отговори
бай Тоше Правешки преди 3 години
Здравейте бананоядци. Лапатe ли бананите? Карате ли 20 годишни западни трошки?
69
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При социализма ако пенсионера отидеше да рови в кофите агента на ДС веднага ще го изпее и после току виж изчезнал. Да не говорим, че тогава кофи нямаше, щото нямаше ***, щото нямаше откъде да идва бoклука. Супа от кокали, деликатес по бай-тошово време. От едно пиле 10 пъти се правеше супа, само кокалите се преваряваха по 3 пъти.