ВАЗ-2101, Лада, Жигули, "копейка" - какво не знаем за главния автомобил на СССР

Никога не се разваляше, казва за него пилотът от F1 Кими Райконен
7 дек 2020 22:00, Нели Христова
244
ВАЗ-2101, Лада, Жигули, "копейка" - какво не знаем за главния автомобил на СССР
Снимка: БГНЕС

През 1970 година бял свят се появява един от автомобилите, които ще изиграят огромна роля в живота на много хора. Поне на тези, които живея в бившия СССР и други социалистически държави от този период, в това число и България. Това е ВАЗ-2101, известен още като "Лада" и "Жигули". А руснаците и до ден-днешен си го наричат "копейка".

За този автомобил е писано много, но има и факти около неговата история, които не са толкова добре известни. Един от тях е, че той е направен с конкретна цел и тя не е да се даде на хората масов и достъпен автомобил, а малко по-различна. За да разберете какво точно са искали управляващите СССР преди половин век, вижте тези малко известни факти за ВАЗ-2101:

Великият финландски мълчаливец

"Добър автомобил, който никога не се разваляше", така описва ВАЗ-2101 един човек, който рядко произнася повече от 1-2 изречения наведнъж. Става дума за финландският пилот от Формула 1 Кими Райконен, световен шампион от 2004 година. Той започва кариерата си с рали-състезания, в които кара именно "Жигули".

През 1986 г. пък една от легендите във Формула 1 - Айртон Сена, седна зад волана на "Жигула", за да завърти една обиколка на писта "Хунгароринг". Твърди се, че легендарният бразилски пилот и трикратен шампион във Формула 1 сам е проявил интерес към колата.

Идеята за създаването се ражда през 1966 година

Идеята за производството на "народната кола", както е описан автомобилът, е на Алексей Косигин, който е председател на Министерския съвет на СССР през 1966 година. Целта обаче не е да се даде достъпна машина на народа, а да се вземат натрупаните в него парични средства. Подполковникът от КГБ Игор Атаменко пише в книгата си "КГБ - ЦРУ: кой е по-силен?", че по това време гражданите на СССР са имали около 90 млрд. Това е около 100 млрд. долара по официалния курс и надхвърля общия годишен бюджет на Холандия, Дания и Белгия.

Народът не се доверява на Спестовната каса и ги държи "под дюшека", което заплашва с чудовищна инфлация. Хората са свикнали с тоталния дефицит и за да го накараш да извади парите, трябва да му предложиш нещо по-специално. В такова се превръща съветски автомобил, направен за западни технологии и на относително достъпна цена.

Комунистическо име

Проектът е реализиран с помощта на FIAT, като се осъществява в град, който по-рано е бил известен като Симферопол. Заради дружбата между народите той е прекръстен в чест на Палмиро Толиати, който в продължение на 38 години е лидер на италианската комунистически партия. Той умира по време на почивка в Крим, а на погребението му в Италия присъства лично лидерът на СССР Леонид Брежнев.

Неуспешна "цветна революция"

Заводът в Толиати е строен 4 години, като първите автомобили слизат от конвейера през пролетта на 1970 година. Това са 6 опитни образеца - два сини и четири винено-червени. Серийното производство стартира през есента, но "цветната" революция така и не успява - повечето коли са или бели или с светлокафяви.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бай ТанасБай Танас - курешка.
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 118/119Е, щом караш японска значи не са ти харесали толкова руските.Що се отнася до Спринтерите, сигурен съм, че ако бяха такива ***, нямаше да се продават така както се продават. Както виждаме, руските бараки не се харчат много точно по тая причина.
106
4
 
3
 
! Отговори
До 118 преди 3 години
Карам японска ама колегата му побеля главата от тоя мерцедес жулят яко с хиляди в сервиза и викат такива *** са двигател консуматив къса колянов вал превъртат лагери двигателя в бокл.. ка
105
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вие се базикате *** още ги карат ладите"Ти какво караш?
104
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие се базикате *** още ги карат ладите а скоро един колега хвърли двигател на мерцедес спринтер на 250 хил км и двигателя не понадлежи на ремонт
103
9
 
8
 
! Отговори
бай Танас преди 3 години
Жигула = кypник
102
4
 
13
 
! Отговори
Философ преди 3 години
- И знай, че когато една врата се затвори, друга вероятно ще се отвори!- Знам! Карал съм Жигула...
101
10
 
16
 
! Отговори
Русомраз преди 3 години
Кими и Сена карали Жигула...Мухахахахахахаахахахаха!Koмуноидите отново препиха с шампоан!
100
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имах такава кола и бях доволен от нея , беше лесна за обслужване , няма компютър , електроника и др. сложни системи да ти съкращава живота.
99
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Над 2600 българки са направили аборт по време на извънредното положение.
98
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 103Поредния некадърен русофил, който е "изпаднал в безизходица" след като с години е философствал по форумите.
97
7
 
11
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 3 години
Въобще не трябва да се учудваме на руските провали в технологиите. При тях нищо не е изпипано както трябва, а е "сделано"...Задният капак на Лада Нива е с външни панти. Това е единственият автомобил в света с външни панти. Помислете си само...
96
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 97Виж как си схванал. :)))))
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 94"О, какво? Не взимат от мен, за да дават на теб? ОХоохооо! Вземи два банана! На едина му седни отгоре, а сдругия се задави!"Дето се вика, на тях само банани са им на устата.:)))
94
4
 
5
 
! Отговори
shitkata преди 3 години
Абе убава работа беше , ама руска .....
93
7
 
5
 
! Отговори
Руска ваксина-смех преди 3 години
А бе хора вие вервате ли на ***, те шевна машина и лека кола не могат да направят като хората, та ваксина ли ще направят...
92
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първата руска термоядрена електроцентрала в град Саров ще бъде няколко ХИЛЯДИ пъти по-мощна от атомните. Средната пенсия в Русия е около 15 000 рубли - около 340 лева. След като един руски пенсионер си плати водата, тока, наема, отоплението от пенсията му остават 12 хил рубли - към 260 лева за храна.
91
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само преди 30г бяхме в ямата на комунизма, а днес при деморакцяита и ЕС икономиката се развива, рейтинга се вдига, заводите никнат като гъби, българинът се замогна, забогатя, купува амолед и кулед форка, пет ка и 8К да гледа мачовете, върти западна кола по магистралите и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300г история българите никога не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.
90
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 91Сладки са и бананите, и кивитата, и мандарините, и портокалите, и ананасите, и папаята и още много други неща.А вие, дето гледате жално отстрани, се успокоявайте, че са "ГМО" (не, че знаете какво е това, но това се подразбира).
89
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работя в хоум офиса в моята вила в Родопите край закрития басейн на шезлонга с лаптопа. Годишната ми заплата е 6-цифрено число.