Колко струваше нова кола по времето на социализма?

Автомобилите имали две цени
Обновена: 25 окт 2021 11:46 | 24 окт 2021 21:46, Нели Христова
366
Колко струваше нова кола по времето на социализма?

Последното десетилетие ни донесе драматична инфлация в цените на новите автомобили. Докато в сравнително близкото минало у нас можеше да се купи нова кола за суми от порядъка на 14 или даже 12 хиляди лева, днес най-достъпният автомобил у нас - Dacia Sandero - по каталог струва 20 200 лева, или 12 017 щатски долара по актуалния курс. На този фон как би ви прозвучало, ако ви кажем, че по време на социализма у нас е можело да се купи нов автомобил за... 1250 долара? Тъкмо толкова е цената на ЗАЗ 968А (Запорожец) в официалния каталог на валутния магазин Corecom за 1980 година, пишат от Automedia.

За по-младите ни читатели се налага да поясним, че по онова време в Народна Република България можеше да се купи нов автомобил само по два начина. Основният, достъпен за широките кръгове от населението, бе да направиш авансова вноска от около 1000 лева в държавното дружество "Мототехника" и после да чакаш да ти дойде редът - като за престижните тогава модели като ВАЗ-2103 чакането можеше да продължи и десетилетие. Вторият начин бе да се купи свободно автомобил от Corecom - само че за целта бе нужна конвертируема валута, а достъп до нея имаха само онези, работили в чужбина, примерно в Либия.

Но дори и в Corecom, както ще видите, автомобилите имаха по две цени. Едната бе официалната, "показна" или "рекламна" цена - но за да платите нея, пак трябваше да сте чакали реда си с години, или да ползвате някакви други служебни предимства. Другата бе т. нар. "цена за свободна продажба", и именно нея плащаха завърналите се от гурбет работници. Така споменатият ЗАЗ 968А струваше 1250 долара официално, но на практика купувачите плащаха по 1500, а за други модели разликата между рекламната и реалната цена дори надхвърляше 500 долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
9
 
4
 
! Отговори
До Таню преди 2 години
Аз помня друго - колко весело бе по улиците в центъра на София вечерно време, особено зимата. Имаше много хора и то весели и усмихнати за разлика от сега. Не е странно, че сега насилието се толерира от полицията и затова сега вечер улиците са празни. Сега няма никакъв избор на качествени стоки, но иначе стоки много,. Преди имаше пари, но нямаше толкова много стоки за тези пари, сега е обратното пари няма, стоки има, макар и некачествени.
178
3
 
4
 
! Отговори
До 204 преди 2 години
Ти си с умствени дефицити. Трабанта не е Голф, а кашон. Хората на запад и тогава караха Голф1 защото не бяха под съветско робство.
177
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мизерията беше тотална. Режим на тока, опашки за всичко, всякакви дефицити, каквото имаше беше с ужасно качество. Всички крадяха всичко. Крадяха се и чистачките и огледалата на колите. Гнусна работа.
176
3
 
5
 
! Отговори
До 204 преди 2 години
Тогава Лада беше луксозната кола и само Волгата беше по-луксозна. Все едно сега вместо Волга да имаш Мерцедес, вместо Лада да имаш Ауди или BMW, вместо Трабант да имаш Голф. Нали не си въобразяваш, че нещата в живота не се променят?
175
0
 
4
 
! Отговори
До 200 преди 2 години
Само дето ако не си мутра те считат и третират като човек втора категория.А пък ако си онези трибуквени групировки си нещо като полубог и в службата си, и в квартала, в който живееш, а членовете на семейството ти се ползват с някои предимства, особено децата на мутрите. Е, едно време нямаха такива привилегии, а децата на АБПФК имаха една привилегия - при кандидатстване във ВУЗ за тях бяха 5% от местата.
174
2
 
6
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Оффтопик - помня колко мрачно и сдyхано бе по улиците в центъра на София вечерно време, особено зимата. Имаше много битово насилие, което странно - но се толерираше от тоталитарната милиция. Нямаше голям избор на стоки, но не помня чак мизерия. Просто, бях от интелигентно семейство, ковто държеше положение и не зависеше от 80-те % идeоти. Сега има много повече светлина, възможности, но и идeотите са си поне толкова...
173
3
 
3
 
! Отговори
до 198 преди 2 години
Поло не можеш, но Лада можеш. Не знам защо сравняваш Лада с Поло. В момента има Лади за под 20 к. Така че покупателната сила за нов автомобил е горе-долу същата в момента.
172
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата на АБПФК и другите висши партийци бяха главно умствено изостанали, но ползваха привилегии. Тези същите сега са гербаджии и бесепари.
171
1
 
6
 
! Отговори
До 199 преди 2 години
Именно, живи сме и помним как беше. Нямаше такива заплати или привилегии за партийците. Спомени от първа ръка, лично мои. По-високи заплати взимаха фуражките, но то и сега е така и не само в България. Високи заплати взимаха миньорите, както и хората в някои заводи обявени за особено важни, примерно за изчислителна техника по 1000-2500 лева на месец. За сравнение със сега тогава тока беше 1 стотинка нощна тарифа и 2 стотинки дневна тарифа.
170
1
 
5
 
! Отговори
циник преди 2 години
И тога беше, както и сега, който има сърце и д.*** се оправя, без да чака ред, опашки и т.н. и за апартаменти и коли и вили и т.н. и т.н. ..., ако си мишка при който и да е строй да живееш, пак ще си останеш мишка ..."За мишките и хората" - Дж. Стайнбек.
169
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато аз си купувах кола през 1987 Ладата струваше 6100 лева при медианна нетна заплата от 225 лева, т.е. 27 нетни заплати. През 2018 медианната брутна заплата беше 1072 лева, което е нето 832 лева, а 27 нетни заплати са 22450 лева. С 22450 лева не можеш да си купиш даже Голф или Поло.
168
10
 
6
 
! Отговори
Гола вода преди 2 години
Едно време при старата власт всички си купуваха коли и си направиха къщи или купиха апартаменти, а сега хората не могат да се отопляват нормално. Пълна разруха е тук
167
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всякакви легенди имаше едно време как партийците били привилегировани, а нямаше такова нещо. Може би няколко човека на върха на държавата имаха привилегии, каквито сега имат хиляди с власт или пари. Сега онези легенди един тук ги пробутва за собствен опит. Та за колите. Във всичките блокове в крайния квартал на София, в който живях известно време, малко повече от половината от семействата имаха кола, купена нова. Сега е почти същото, пак толкова семейства имат кола, само дето е купена на старо.
166
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мизерно си беше през соца.
165
3
 
4
 
! Отговори
gogo преди 2 години
До Анонимен 191: Ладата струваше 10 000 лв, което е 40 средни заплати по онова време. На сегашни пари 56000 лв, за руска кола. Много евтина наистина беше Ладата.
164
2
 
15
 
! Отговори
Korean soup преди 2 години
Най-високи заплати вземаха миньорите - около 450-500 лв на месец, към края на 80-те години. И то нямаше какво да си купят с тези пари. Един вид сирене, три вида хляб, колбаси (ако ги има) - луканка един вид, шпек един вид, кренвирши един вид. Лютеница, олио и т.н. Само основни неща. Западни касетофони, телевизори, перални - само ако имаш познат тираджия, моряк или работник в Либия. Това беше комунизмът. И пак има такива дето гласуват за тях и повтарят колко хубаво било.
163
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кола не се купуваше с връзки или с подкуп, както лъже един тук. Имаше добре направена система и си чакаш реда, който идваше веднага, ако не си си направил вноска за Лада. Всеки, който искаше да има кола, доста бързо си я купуваше. Много хора правеха вноски за Лада с идеята, че след години, когато децата им пораснат ще могат бързо да си я купят. Ладата беше доста евтина, а се считаше, че е по-добра кола. Затова сега доста хора вярват, че наистина се било чакало по 10-15 години за кола.
162
12
 
4
 
! Отговори
Мария преди 2 години
"Демократичният" преход унищожи българската икономика, иэгони над 2 милиона българи от родината им!!! Постави на карта иэобщо съществуването на България, като държава и на българите ,като народ!!! 30 години бананова демокрация!!! Където и да погледнеш клошари търсещи парче хляб в контейнерите!!! Хора беэ работа и посока навсякъде!!! Хаос, убийства, престъпления, кражби!!! Да те е страх да иэлеэеш на улицата !!! Сега има всичко - АМИ КУПЕТЕ СИ ГО ако ви стигат эаплатите!!!
161
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1990-та- вече беше минал 10. 11 .1989 си купихме Трабант със 7- годишна вноска за Лада. Тогава за Трабанта платихме 5600.
160
1
 
4
 
! Отговори
Българ преди 2 години
Можело е и от частник, все едно кола втора употреба. Баща ми на 20 и няколко години се е сдобил така с кола, ама пак е било трудно ;)