Със скок на данъци не става: Нови коли се карат там, където има пари

Промените в световен мащаб целят да ни свалят от автомобилите
Обновена: 30 яну 2024 11:14 | 30 яну 2024 11:14, Анисия Иванова
211

Обмислят с близо 80% да вдигнат данъка за старите автомобили. Информацията е на база проект за изцяло нов закон за насърчаването на електрическата мобилност, подготвен от Министерството на иновациите и растежа.

"Ситуацията е добре позната от векове. Извадена е една голяма тояга и един малък морков и те трябва да сработят едновременно, за да доведат до конкретен резултат. Тази тояга само изглежда голяма. Един данък на 20-годишен автомобил с мощност 140 конски сили например, регистриран в София, би струвал около 170 лв. по калкулатора в момента. За един чисто нов автомобил, до 5 години, с по-висок екологичен клас, се оказва, че данъкът му ще е същият", коментира председателят на "Прес-авто клуб" Борислав Цаков в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По думите му, за да си купуваме по-нови и чисти автомобили, няма да стане с натиск, а само ако това се превърне в по-изгоден вариант за българина.

"В момента старият му е по-изгоден", допълни Цаков.

Според експерта по управление на околната среда и ресурсите Боян Рашев качеството на въздуха е луксозна стока.

"Хората искат да си купят нова кола. Ако могат, ще си купят. Няма нужда някой да ги стимулира. Нови коли се карат там, където хората имат пари. Няма желаещи да карат стари автомобили и да замърсяват. България има ясна система за това на пътя да няма неизправни замърсяващи автомобили - ГТП. Ако това работи, няма да имаме много замърсяващи коли. Големият проблем са неизправните автомобили. Механизмите, които имаме, трябва да се впрегнат и да работят наистина, тогава да мислим как да откраднем повече пари от хората, защото държавата това мисли", заяви Рашев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проблемът със старите автомобили е не толкова в движението, а в ниските разходи за притежаването на такъв автомобил, подчерта Цаков.

"В Испания годишният данък е малко над 1000 евро, в Белгия отива над 2500 евро. Ако това е данъкът в България, хората ще трябва да се освободят от автомобила. Всички промени в световен мащаб целят да ни свалят от автомобилите. Ние сме с много стар автопарк. Средната възраст може би вече е прескочила 20 години. Проблемът в България е, че старите автомобили, които си представяме, че отпадат, не отпадат. Биват продадени на друг", обясни председателят на "Прес-авто клуб".

Рашев е на мнение, че трябва да се направи възможно българинът да може да си позволи 5-10-годишни коли. Гостът обясни как може да стане това: "Може да се направи чрез данъци. Сега искат да въведат такса за продажба на всяка стара кола. Една 5-10-годишна кола от българска гледна точка е нова".

Експертът не вижда ефект от въвеждането на "Зелената зона" в центъра на София. "Вместо човекът да мине 3 км през центъра, той заобикаля 15 км около центъра", даде пример Рашев.

Събеседникът му отбеляза, че българинът живее все по-добре, въпреки оплакванията, но много хора си позволяват да си купят 10-12-годишни коли, които струват 10-ина хиляди лева.

"Разходът не е само покупката на автомобила. Автомобилът е по-изгоден, когато се купува и гледа в 5-годишен срок", посочи Цаков. Той допълни, че вече чакането за нов автомобил не е толкова много.

"Автомобили има. Само в Румъния, ако върнете стар автомобил и вземете нов - електрически или екологичен, държавата ви дава малко над 11 500 евро, даде пример Цаков.

Малък проблем на София са автомобилите, по-голям е отоплението на дърва и въглища, завърши Рашев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още по темата: данъкколиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
19
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
С нищоправене не става. Това е поредната импотентна глупост. С по-големи данъци може да съберат повече пари, но няма да очистят въздуха, ни най-малко ще накарат хората да се разделят със старите си коли. Освен ако не вдигнат данъците до толкоз, че да станат маалко по-евтини от новите. Тогава наистина няма кой да ги купи. И който го вкара това- ще падне.
163
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
стари коли се карт дори и в германия
162
0
 
30
 
! Отговори
Тоталка преди 3 месеца
Карам японски джип на 20 години, изрядно поддържан, газова уредба и всички екстри (шибидах, подгряване на седалки, 4х4 с офроуд, ел. огледала, сложени задна камера и таблет). За чий да си купя нова кола която със същите екстри струва 120к, за да получа по-висок екологичен клас. Нали се плаща повече за преглед, дадоха се едни пари за добавяне на газова в талона и т.н.
161
3
 
27
 
! Отговори
Зоро преди 3 месеца
Май трябва да се надигне. Ида ги изритаме тези пиявици и кърлежи от парламента.Когато заиграе Калашников нещата ще се оправят.
160
3
 
22
 
! Отговори
??? преди 3 месеца
Коя кола е стара? Дали кола на 5 години и 600000 километра или кола на 12 години и 36000 километра?!
159
0
 
28
 
! Отговори
Ах, как лъжат! преди 3 месеца
116 коня опел - астра в Испания ми е към 380 лева годишния данък!!! За Белгия не знам , но подозирам че и за там лъжат! Да не живеем в Испания да ни излъжеш ама от 20 години съм испанец.
158
2
 
23
 
! Отговори
Данъците преди 3 месеца
Данъците в България на МПС са си добре. Всички данъци са нормални . Който иска нова кола да си купува , кой го спира.
157
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
АБЕ ВСИЧКО ВДИГАТ А НИЕ НАРОДА КОГА ЩЕ СЕ ВДИГНЕМ И ДА ПОМЕТЕМ ТЕЯ ВРЕДНИ УПРАВНИЦИ, ЗАЩОСМЕ ТОЛКОВА ЗАСПАЛИ
156
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА Е ВЕЧНО В ЕВРОСАЮЗА ТОИ СКОРО ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ , ЩЕ ДОИДАТ ПО ДОБРИ ВРЕМЕНА И ПАК ЩЕ СИ КАРАМЕ СТАРИТЕ КОЛИ
155
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По-добре вдигнете данъците на жилищата, вместо данъците за бедните хора със стари автомобили. Само първото жилище да е с ниски данъци, а за всяко следващо данъците прогресивно да нарастват. Така само банки, брокери и други богаташи ще могат да си позволят да държат по 10-20 заключени апартамента.
154
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вдигат данъците на старите коли, вдигнаха цената на водата, вдигнаха Гражданската отговорност, вдигнаха с 4-5% таксите на мобилните оператори, вдигат се и цените на храните, очаква се и токът да се вдигне и още кое ли не. Не се знае само кога и да ли е възможно българинът да се вдигне .
153
2
 
26
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Ако имаш собствено производство на автомобили,има логика чрез данъци да стимулираш покупката на нова кола.Обаче в България такова производство няма.Това увеличение е единствено с цел попълване на бюджета.Когато си некадърен и не можеш да направиш бюджет,автомобилистите са най-удобни за стригане.
152
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз предлагам нов народен съд. Мисля че ще свърши добра работа.
151
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ей Цаков, лъжливо, лобистко редалче, колата ми в Мадрид е 100 коня на 5 г и плащам 370 лв данък ! Какви 1000 евро, бе , мошеник!
150
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз мисля, че ЕС е правилната посока, но трябва да си защитите и българския интерес на всяка цена, дори с риск, стоките от България и ЕС, също трябва да бъдат защитени по някакъв начин, а вноса отвън да минава през сито и мита, особено за стоки, които са произвеждани в България и ЕС и не е нужно да ги внасяме!
149
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докато не развиете българско производство и докато не спрете да крадете по върховете на властта, а да подпомагате населението, България трудно ще се оправи и демографската катастрофа трудно ще бъде спряна!
148
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докато не развиете българско производство и докато не спрете да крадете по върховете на властта, а подпомагате насилието, България трудно ще се оправи и демографската катастрофа трудно ще бъде спряна!
147
1
 
14
 
! Отговори
Хари преди 3 месеца
Нефт има за хиляда години. Дизела и бензина струват стотинки в момента. Вие плащайте тлъсти суми на тарикатите. В момента за колата плащам данък 200 лева, ГО 200 лв, , годишен преглед 50 лева. И всичко това за една кола. Вие искате още да ви гърчат !?
146
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе ние сме по зле от Украйна ама им пращаме помощи. Вижте им лексусите и инфинититата. Ще видят те като влязат ЕС. Ама и ЕС ще види за какво иде реч. Като започнат разни еко-меко и зелени сделки за Украйна.
145
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да стимулирате българското дребно и средно производството и да приватизирате основните неща за консумативи , които са в чужди ръце и ви скубят с високи цени на ток, вода, горива, природни ресурси и т.н. и не влагат средствата в създаване и изграждане на нови мощности, а са откраднали построените от соца и само сучат и смучат, а нищо не създават и ремонтират, т.е. паразитиращите! АЕЦ Белене, трябва да се построи!