Колите поскъпват, ЕС вече изисква камера, следяща шофьора

Тя ще натовари цените с 300 до 500 евро
18 мар 2024 17:00, Стела Стоянова
230
Колите поскъпват, ЕС вече изисква камера, следяща шофьора
Снимка БГНЕС, архив

Европа все повече затяга правилата около пътната безопасност, особено по отношение на оборудването в автомобилите. Още един нов аксесоар ще стане задължителен от 7 юли 2024 г.

От тази дата новите модели задължително трябва да разполагат с камера за наблюдение на водача, която трябва да засича моменти на невнимание или сънливост, пише "24 часа".

Този краен срок от 7 юли 2024 г. се отнася за всички новоодобрени превозни средства, тоест нови модели, които ще пристигнат на пазара. Тези, които вече се продават, все още не трябва да променят своето оборудване, защото има гратисен период до юли 2026 г.

Тази мярка е интегрирана в регулаторната рамка, наречена GSR2 (Общ регламент за безопасност 2). Директивата предвижда шофьорите, които отместват поглед от пътя за повече от 6 секунди между 20 и 50 км/ч, да бъдат предупреждавани със звукови сигнали. Над 50 км/ч продължителността пада до 3,5 секунди.
Тези устройства следят главно лицето и го "измерват" в различни точки: позицията на главата, нейната ориентация и особено очите, като скоростта на затваряне на клепачите или мигане.

Новата технологична джаджа ще се отрази на цената на новите автомобили, които още поскъпнат още. Към момента няма официална оценка на допълнителните разходи, но сигурност цената ще бъде поета от клиентите. Сумата може да набъбне и повече, защото производителите вероятно ще се изкушат да добавят устройство, което контролира силата на звука или яркостта на екраните, когато се стигне до предупреждение на шофьора, смятат от френския производител на оборудване Forvia.

Според специалистите новата задължителна камера, дебнеща шофьора, ще натовари цената на автомобилите средно между 300 и 500 евро.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ко?не!
97
0
 
4
 
! Отговори
Dragon преди 2 месеца
Ще ме снимат като се прозявам сутрин ли,вместо тая тъпня да сложат да снимаме изпреварванията без видимост,да им взимат книжките завинаги !
96
1
 
2
 
! Отговори
До 104 1984 преди 2 месеца
Що си са надрусал през работно време бепедал ?
95
0
 
8
 
! Отговори
ЕС Гарантира преди 2 месеца
ОнлиФанс от Всяка Кола!
94
0
 
13
 
! Отговори
Аутист преди 2 месеца
Според мен го правят, за да ни записват тайно.
93
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А няма ли да сложат и сензори за пръдня? Изпърдиш ли се в колата двигателят блокира, прозорците се отварят докато не се разнесе миризмата? То бива бива тъпотия евроджендерастка.... Това е като ония коли с датчици където не можеш да запалиш двигателя ако си пил. Та нали ще седне един трезвен в купето, ще запали двигателя и след това оня пилия може да седне на мястото му и да подкара колата. Датчикът отчита само алкохолните изпарения преди запалване на двигателя. След това не, че да спре двигателя
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 92 - "А на някого тук не му ли щраква идеята, че никой производител не би сложил в колата такава камера, която да може да се свърже с интернет" - Като камерите на Tesla, Mercedess, BMW и прочие ли?
91
0
 
12
 
! Отговори
Звън преди 2 месеца
А термометър в р.ектума на шофьора няма ли да сложат? Да му мери температурата да не прегрее докато шофира.
90
0
 
3
 
! Отговори
георги преди 2 месеца
Да сложат и една в екологичния ЕU ***, че голите им *** отдавна лъщЯт като тиган на месечина
89
0
 
2
 
! Отговори
Русофил! преди 2 месеца
"Не знам, как ще те следят през ваксини с 5G" - Е как така не знаеш! С Графенов Оксид, който се свързва с 5G и казва на Сорош за какво си мисля.
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди 8-9 години, масово забраниха Google Glass, защото били очила, с камера и комоютър и можело да снимат нвсякъде. А сега ... еййй ....
87
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А на някого тук не му ли щраква идеята, че никой производител не би сложил в колата такава камера, която да може да се свърже с интернет и да нарушава другите GDPR и Privacy регламенти на ЕС. То хубаво да сте cеляни, ама чак пък такива индианци като вас нема никъде....
86
1
 
1
 
! Отговори
Понякога не е яко преди 2 месеца
Тези системи не са винаги най-якото нещо. Мойта старата засичаше дали да се обади на 112 и като катастрофирах се обади на Спешна Помощ без да съм я карал и почна да ми диктува адреса, та после гледайте как се обяснявах на операторката като ученичка, че карам чисто нова G-Klasse
85
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Стига с тези контранастъпления - войната е изгодна и за двете страни, така че скоро няма да приключи.
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Русофил! - Не знам, как ще те следят през ваксини с 5G, или каквото бълнуваш, но ако чеснто смяташ, че камера, навряна ти в лицето, която е вързана на система, която няма да можеш да бараш, винаги свързана с интернет, няма да бъде позлвана рещу теб, когато е удобно, то не знам, какво да ти кажа ...
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щото ако контранастъплението не успее - край. Туто финито. ЕС се разпада и никакви коли няма да има, ще има таралясници, Европа се превръща в нещо като Африка и Латинска Америка.
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Има логика! - Ми явно съм умен за разлика от някои други. С телефона клипче трудно ще ти направят, защото докато шофираш не би трябвало да го държиш с насочена камера към теб. Сега ако ти караш така, това е друг въпрос.
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Барбаросов - Може. Ама не са задължителни.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До дай вин вика хахаха - Не, просто искам да ти изпека firmware-a и да сиостанеш с умнита купчина ламарини. Не съм крадец, но виж - някй хора си залсужавате пердах.
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хубави коли ще карат в Русия и Китай. Европейците ще карат колела, просто няма толкова литий на планетата, че всички да минат на електрички. А и няма толкова електроцентрали да произведат тока, ако всички коли бяха електрически. Карайте колела и спасявайте планетата.