800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават

Синдикат в Германия съветва внимателно да се информират за своите права
210
800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават
Снимка: Pixabay

Годишно около 800 000 българи се отправят в чужбина на сезонна работа в селското стопанство и фабриките.
Мнозина се насочват към Франция, Дания и Германия. Често обаче нашите сънародници се оказват жертва на измами от некоректни работодатели.

За какво трябва да внимават и от къде могат да получат достоверна информация, ако тръгват за Германия?
Един от най-големите индустриални синдикати във Федералната република ежегодно публикува годишен доклад. Тази година в него се подчертават специалните регламенти за сезонната работа, които се оказва, че често са в полза на работодателите, предаде bTV.

Новите разпоредби позволяват на работодателите в Германия да увеличават дневното работно време на 20 часа, вместо обичайната горна граница от 10 часа, както и да приспаднат разходите за настаняване и храна от
минималната работна заплата.

Въпреки подобренията в качеството на жилищата, в които сезонните работници са настанявани, както и въвеждането на дигитални системи за проследяване на работното време, проблемите в този сектор са далеч от разрешени.

Една от най-честите злоупотреби в този тип заетост е неплащането на минималната заплата и неадекватното здравно осигуряване. Например в началото на годината земеделските производители в Баден-Вюртемберг са били глобени с 200 000 евро, защото са измамили работници по прибирането на реколтата с минималната работна заплата. Въпреки контролът, който се налага, подобни истории са често срещани.

Затова синдикатите предупреждават българите, които са решили да заминат за сезонна работа зад граница, внимателно да се информират за своите права. Те подчертават, че работниците трябва детайлно да разгледат трудовия си договор, преди да го подпишат. В него задължително трябва да са упоменати работното време, трудовото заплащане, извънредният труд, почивката и социалното осигуряване.

Сезонните работници в Германия имат право на равно третиране и еднакви условия на труд като всички други в страната.

Всеки, който има нужда от помощ, може да се обърне към синдикални организации. Отскоро съществува и специално мобилно приложение, което представя най-важните проблеми на работниците в чужбина чрез малки видеоклипове, както и контакти на синдикални организации в чужбина и в България, които имат готовност за съдействие при възникнал проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още по темата: Германияработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
4
 
! Отговори
Последна ода за БГ преди 1 месец
Боко, Боко гърло дълбоко! Ти на Шиши повери ни и държавата затри ни! Да се слави наред по света наш башпакан и хулиган Делян, мъж на Ристьо, Лена, генерала и Доган! Кой да знае таз държава славна, че ще потъне в ***, но така се полага на хора забогатяли с убийства, кражби и измами! С меч бе България основана, а с *** бе завинаги закрита за радост на продажници и лакоми "канадски" и други еврейски измамници!
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 20 години се вземаха пари в земеделието, познавам хора които се мятат двама в колата стоварват се в някое испанско село и тук седмица, там седмица и септември като оберат гроздето се прибират. Сега отива бай М. гал и казва на селото че ще им докара евтини роби, взема едни пари, на робите колкото се може може по-малко и така да другата година
69
6
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До 74 хахахах га н ьо китай даже вече пусна безпилотни дронове таксита еханг продават се в таобао 190к бройката ;) скоро ще ви занулим! Братя рангелови новата им версия карго дрон ще носи по 2 тона на 2500км пак без пилот вие сте ЧАО! Няма да се усетите откъде ви е дошло мухахахах
68
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като си главен защо се унижаваш в кавички върви другаде да си общуваш с главни Например с Главчев
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахахаха еднода си седиш а друго е да излезеш навън да работиш хахахаха А колкото до твоите програми отдавна се използват в работата на шофьорите умнико
66
8
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
До 71 защото съм главен мениджър в банка и вземам 10 пъти повече от тебе ;)
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като чета такива статии ми става едно хубаво,че толкова години вече сме членове на ЕС и този съюз толкова много ни помага,че ако не беше той не знам как щяхме да се справяме...въобще за мене е гордост да се нарека европеец...
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще има да чакаш за безпилотни фантазьор не знае изобщоза какво става въпрос безделник
63
10
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До 68 знам, че в момента пиша софтуер за 100% автономни коли и камиони и че скоро ще те оставя без работа до 4-5 години макс ;)
62
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пък ние ще внасяме от Узбекистан, Непал и не знам си още откъде.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 69 защо не станеш шофьор виждам че си *** драскач обиждаш ли обиждаш А в другите сфери сигурно са само умници според теб я стига
60
8
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
По пр ости хора от шофьорите нема! Добре, че скоро ще ги заменят с безпилотни автомобили
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като не знаеш не пиши твои си измислици това е
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми берат по плантациите, като нема работа тука, какво ги обвинявате толкова :)))
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 62 ми отивай да обработваш пустеещата земя ;)
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шарлатаните нали лъжеха че ще възродят българското земеделие
55
8
 
11
 
! Отговори
Тео преди 1 месец
И как да гласуваш за нашите политици? Вместо хората да си стоят в къщи и да вземат същите пари, ходят в кноцлагерите в Германия да берат домати и да ги лъжат с парите. Пари, от които осигуровките си остават в Германия. Нима нямаме земя? В момента в който един самолет се издигне над България се виждат около 70% пустеещи обработварми земи! Ето до ТОВА ни докараха нашите управляващи! Има много хора, които са за разсртел, или ако не, поне за доживотен затвор, но, уви!
54
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами ние имаме недостиг от 500 000 на година в туризма, а от България излизат 800 000. Така ще е, докато сме най-бедните в Европа, те и затова ни приеха.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 54 имаш ли представа какво работи един шофьор в Европа изобщо че пишеш простотии твои
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви простотии от неуки драскачи