Нова схема: С една "Запис на заповед" разорени за ден!

Поне година доказвате, че документът е фалшив
Обновена: 2 фев 2017 15:01 | 2 фев 2017 13:25, Петя Славова
255
Нова схема: С една "Запис на заповед" разорени за ден!
Снимка: bTV

Всеки може да загуби парите си, ако някой твърди със Запис на заповед, че му е длъжник. Това става ясно от случай с жена от Враца.

Цветанка Иванова никога не е срещала Спас от софийския ромски квартал "Христо Ботев”. Разбира за съществуването му преди месец, когато във врачански банков клон става ясно, че е загубила парите от сметката си на стойност 35 хиляди лв. Тази сума Цветанка е изкарала след 10 години тежък труд в Израел, съобщава bTV.

Лист, наречен "Запис на заповед”, е единственото доказателство, според което тя е длъжник на Спас от "Христо Ботев”. Отдолу има подпис, за който Цветанка твърди, че не е неин.

Столичният адвокат Симеон Рачев Миков предоставя хартийката пред Врачанския районен съд. На нея пише, че Цветанка дължи на Спас 55 хиляди лева. Експресно, още на следващия ден, съдът в лицето на съдия Емил Кръстев узаконява записа на заповед и издава изпълнителен лист за събиране на задължението.

Врачанските магистрати отбелязват, че законът е такъв. Всеки може да изкара длъжник всекиго. Истинността на този елементарен за фалшификация документ, не се проверява. Длъжникът трябва да докаже, че твърдението не е истина.

Самият Спас категорично отрича да познава жената и да й е давал пари, които след това да си е прибрал обратно по съдебен път.

Цялата процедура е извършена с пълномощно и договор за правна помощ от адв. Симеон Рачев Миков от Софийската адвокатска колегия. Именно в неговата сметка са прехвърлени 35-те хиляди лева на Цветанка. В кантората му негов колега коментира, че парите вероятно вече са предадени – на ръка или по банков път.

Изпълнителното производство срещу Цветанка е извършено от съдебният изпълнител Иван Чолаков. Той е взел парите от сметката на Цветанка и ги превел по сметката на адвоката Миков.

По закон длъжникът трябва да бъде информиран за предстоящата конфискация на имуществото му. Това обаче не се случило. Цветанка не била открита на адреса си по лична карта във Враца, защото се преместила да живее на село месец преди аферата.

Под запор се намира и апартамента й в София, който жената давала под наем. Засега съдебният изпълнител обещава, че ще спре обявяването на имота за публична продан. До изясняване на случая, но отбелязва, че законът не го задължава да спре процедурата докато няма съдебно решение, че записът на заповед е фалшив.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: измамаЗапис на заповед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
1
 
8
 
! Отговори
справедлив преди 7 години
1. Разстрел за адвоката и неговите съратници в това престъпление!2. Промяна на съответните закони и нормативни актове така, че да не се допускат такива издевателства!
180
1
 
5
 
! Отговори
222222222222 преди 7 години
Къде е ДЪРЖАВАТА?Защо не се намеси да защити хората?Аз не можах да закрия банковата сметка на майка ми с 42 лв. без нотариално заверено пълномощно.Какви са тези заповеди на запис,които не са нотариално заверени.Защо се признават 2
179
1
 
12
 
! Отговори
Robin Hood преди 7 години
Няма ли кой да ги изрине всичките тия гадове от съда. А ония другите подкупни гадове от прокуратурата които и те са в общата схема сега ще покрият колегите си гадни адвокати съдии и съдии изпълнители, а ние ще седим и ще гледаме. Докато вижте Румънците, които сочим понякога с пръст, подобни гадове ги мачкат с камъни.
178
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Не. не съм съгласен че е некомпетентен. Българския съд и работещите в него са Гнусни и Нечистоплътни хора без етика, съвест и морал, коуто се крият зад Тоги а всъщото време са си най-долни измамници.Нали съда трябва да е етичен и справедлив - или това го забравиха. и сега като го прочетат, ще надигнат глас че ги обиждаме. Господа Съдии, адвокати, прокурори и всякакви там правни плъхове, нека така да завелкат майките и бащите ви, децата и приятелилите ви и тогава ходете с годо вдигнати глави.
177
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не казвайте за пострадалата жена че е измамена,тя е окрадена от "прависти". И не я наричайте баба.
176
1
 
19
 
! Отговори
Екатерина преди 7 години
Българският съд некомпетентен ли е? Неквалифициран ли е? Не познава реалиите в страната ли? Небрежен ли е? Или? Реформа на съдебната власт, вече знам колко значимо е съдържанието на този досадно повтарян израз. Защото само като си въвлечен вътре, усещаш силната миризма. На развалено. Това, с което се сблъскваш, надминава въображението. Изпълва с безнадеждност. Не искам да съм патетична но и с жал за България. Родина ми е, нали разбирате.
175
1
 
25
 
! Отговори
Баламата преди 7 години
По същата тази схема ми продадоха апартамента. Банки ,ЧСИ,съдилища-това са най големите ПРЕСТЪПНИЦИ в тази държава.Ограбват хората и остават безнаказани
174
1
 
13
 
! Отговори
специалист по всичко преди 7 години
Само не разбрах, как тези хора са се досетили, че въпросната жена си държи парите, точно в тази банка, и изобщо, че има някакви пари в банка? Очевидно са действали целенасочено и организирано. Тук проблемът, както и в много подобни случаи, е не че законите или съдебната система са толкова отчайващо зле, а по-скоро, е свързан с това, че правилниците по приложението на тези закони, не са достатъчно качествено изработени и дават възможност за тълкуване. Освен това, в тях има и не малко празноти..
173
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
беззаконие. адвокати и полицията станаха една организирана престъпна схема
172
1
 
34
 
! Отговори
Robin Hood преди 7 години
Ако някой има личните данни на адвоката, на съдията, на съдия изпълнителя или на някой от тези *** да ги сподели за да им спретнем същото само че за по 1 милион евра на всеки. Може и да ги имат по банковите си сметки. Нали се занимават с кражби.
171
1
 
21
 
! Отговори
5 преди 7 години
До бобонема кой да ги победи......има - хората. хората изобщо не предполагат, че дефакто в тях е Силата
170
3
 
19
 
! Отговори
бобо преди 7 години
писах един път и пак ще напиша...адвокат,полицай,съдия,ПОЛИТИК,затворник,ВСИЧКИ са БРАДЧЕДИ братя булгари.всеки със звание в ерархията.нема кой да ги победи......
169
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 212 Банката е длъжна по закон да изпълни запорното съобщение, изпратено й от съдебния изпълнител, в тридневен срок!
168
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моля споделете името на банката, която е даредила превода! Харода има право да знае!
167
2
 
17
 
! Отговори
адвокат преди 7 години
Проблема е вещите лица, експерти, защото една не малка част са корумпирани или слаби... Знаете ли ги?Знаете ли, че някои 5 минути преди заседание, подписват заключение на Експертиза на коляно. има незаобиколими вещи лица с които е добре да не се срещаш...
166
1
 
28
 
! Отговори
адвоката bluesky1 преди 7 години
Колега Казанлиев, я ми кажете Вие как ще се защитите, ако призовкарят на ЧСИ-то е инстуктиран от шефа си да оформи протокол по залепване, но реално не извърши залепване на уведомление по адреса Ви. След изтичане на 14 дни Вие колега ще сте си изпуснали срока за депозиране на възражение и ще ви се наложи да духате супата. Няма никакъв начин да докажете, че са Ви прецакали, така че не се правете на много компетентен! ГПК в частта си за принудителното изпълнение е за тоалетната чиния!
165
2
 
24
 
! Отговори
адвокат bluesky1 преди 7 години
До юрк. Казанлиев Колега Казанлиев оставете граматическите и смисловите грешки. Факте е че законът /ГПК е изключително слаб/, а процедурата по търсене на отговорност от ЧСИ е абсолютна бутафория, в която пострадалото лице няма никакво участие. Именно това е причината за безобразията на ЧСИзпълнители. Така че статията въобще не е тенденциозна и вероятно е напълно достоверна случката, макар и непрофесионално обяснена и изложена.
164
9
 
16
 
! Отговори
юрк. Казанлиев преди 7 години
7. Както и други хора пишат - няма такъв съдебен изпълнител, който да преведе парите в срока за доброволно изпълнение, защото, ако длъжникът възрази, изп. дело се спира и се чака кредиторът да заведе иск по чл. 422 ГПК. Ако кредиторът загуби това дело, съдебният изпълнител ще трябва да извади от джоба си тия 35 хил. лева.Както написах и в първия си пост - неграмотно, некадърно написана, тенденциозна статия, от некомпетентни хора, които понятие си нямат от граждански процес.
163
1
 
7
 
! Отговори
31 до 205 преди 7 години
Абсолютно вярно!
162
2
 
13
 
! Отговори
юрк. Казанлиев преди 7 години
4. Възражението е немотивирано!!!5. Подчертавам - съдът издава заповед за изпълнение и изпълнителен лист,!!! (чл. 417 ГПК), кредиторът образува изпълнително дело, но съдебният изпълнител е ДЛЪЖЕН да уведоми длъжника за изпълнението и да му даде 14 дневен срок за доброволно изпълнение, като в този срок длъжникът може НЕМОТИВИРАНО да възрази, че не дължи.6. НЕ Е ВЯРНО, че длъжникът трябва да доказва, че записът на заповед не е издаван от него!!! Отрицателни факти не подлежат на доказване.