Заловиха един от най-издирваните италиански мафиоти с... Google Street View

Джоакино Гамино бяга от полицията в продължение на 20 години
Обновена: 7 яну 2022 16:05 | 7 яну 2022 16:03, Нели Христова
38
Заловиха един от най-издирваните италиански мафиоти с... Google Street View
Снимка: БГНЕС

В продължение на 20 години мафиотът Джоакино Гамино успява да се скрие от полицията. Но късметът рано или късно се изчерпва - преди няколко дни един от най-издирваните италиански престъпници бе заловен тъй като бе заснет... от камера на Google Street View.

Джоакино Гамино, осъден убиец, част от списъка с най-издирваните гангстери на Италия, беше арестуван в Галапагар, град близо до Мадрид, където през годините се жени, променя името си на Мануел, работи като готвач и притежава магазин за плодове и зеленчуци.

Сицилианската полиция е извършила няколко разследвания по време на издирването на 61-годишния Гамино, а европейска заповед за арест беше издадена през 2014 г. Беглецът беше проследен до Испания, но Google Street View помогна да се определи точното му местоположение.

Инструментът за навигация, достъпен чрез Google Maps, е заснел изображение на двама мъже, разговарящи пред магазин за плодове и зеленчуци, наречен El Huerto de Manu (Градината на Ману), в Галапагар. Полицията се усъмнила, че един от мъжете много прилича на Гамино, но самоличността му беше потвърдена едва когато се натъкнаха на обява за близкия ресторант, наречен La Cocina de Manu или Manu’s Kitchen.

Магазинът и ресторантът вече са затворени, но полицията открива снимка на Гамино, облечен в дрехата на своя готвач, на все още съществуващата страница във Facebook на La Cocina de Manu. Той е лесно разпознаваем заради белега от лявата страна на брадичката му. Менюто на ресторанта включва ястие, наречено Cena Siciliana или сицилианска вечеря.

Гамино е арестуван на 17 декември, но подробностите около залавянето му не излязоха наяве, докато не бяха съобщени от La Repubblica в сряда.

Подробностите бяха потвърдени от прокурора на Палермо Франческо Ло Вой, който ръководи последното разследване. "Не е като да прекарваме дните си в ровене из Google Maps, за да намерим бегълци", казва той пред The Guardian. "Имаше много предишни и дълги разследвания, които ни отведоха в Испания. Бяхме на добър път, като Google Maps ни помогна да потвърдим разследванията."

След 20 години в бягство, Гамино смята, че е успял да скъса всичките си връзки със Сицилия. Съобщава се, че след ареста си той казал на полицията: "Как ме намерихте? Дори не съм се обаждал на семейството си от 10 години!"

Гамино е бил част от мафиотски клан в Агридженто, Сицилия, който е уловен в кървава вражда с Коза Ностра - основната мафиотска мрежа на Сицилия, през 90-те години. За първи път е арестуван през 1984 г., когато е разследван от антимафиотския съд на Джовани Фалконе, който е убит от мафията с кола бомба през 1992 г.

Гамино е издирван за убийство и различни други престъпления, свързани с мафията. Той е арестуван за втори път в Барселона през 1998 г.  Осъден е на доживотен затвор в Rebibbia в Рим, но през 2002 г. успява да избяга по време на суматох, създадена при снимане на документален филм в затвора.

Това не е първият път, когато мафиотски беглец е хванат с помощта на интернет пространството. През март миналата година Марк Ферен Клод Биарт беше заловен в Карибите, след като се появи във видеоклипове за готвене в YouTube. Биарт бяга от властите от 2014 г., когато италианската прокуратура разпореди ареста му за трафик на кокаин в Холандия от името на клана Качола на мафията Ндрангета.

До ареста си Биарт води спокоен живот сред италианската емигрантска общност в Бока Чика в Доминиканската република. Въпреки че видеоклиповете в YouTube, на които той парадира с готварските си умения, никога не показват лицето му, полицията казва, че той е бил издаден от отличителните татуировки по тялото му.

През 2019 г. полицията арестува мафиот от мафиотската организация Камора, докато той яде паста с двете си котки, седящи до него в апартамент в покрайнините на Неапол.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ето защо витаги трябва да изключвате локацията си. Има и фейк джипиеси, които вършат чудесна работа. Боравете във фейсбук и другите мрежи само с фалшиви профили. Аз имам 7 фалшиви профила само във фейсбук. С тях предимно шпионирам и продавам информация на заинтересовани лица с цел лична облага. Всичко това съм научил от образованието си за професионален *** в Санкт Петербург, Русия.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 28 --- Избягай в България и ето ти Ботсвана. Никой няма да те найде.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някой е обучавал програма за разпознаване на изображения със суровия снимков матерял.гоогълчето явно пишат нещо ново. :)
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 19 - Снимките са публични. Ако поискаш, ще ти ги покажат. Никой никога не е твърдял, че публичните снимки не биват преглеждани.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До мануел - Ами не точно. Едно е да избягаш в Ботсвана, дето никойне те знае и никой не го е страх от тее или приятелите ти, друго е, примерно да отидеш в Сърбия, кдъето знаят, че ако те предаде някой, може и да не си намери семейстовто на другия ден. А иначе - ако отидеш във Франиця, дето не те знае никой, местите бандюги само да надушат, че си паралия забегнал - първо ще те ограбят, после като нагазят, ще те предадът на прокуратурата за сделка.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Полицията хич не се е усъмнила, ами лицевото разпознаване, което в момента е в една легална сива зона, го е показала.
25
0
 
0
 
! Отговори
мануел преди 4 месеца
без значение в коя сфера на бизнеса е и ако искше да бяга наистина нямаше да е в съседна държава
24
0
 
0
 
! Отговори
сериен кротал преди 4 месеца
до 21- някои сценарии са по действителен случай за това има дати
23
5
 
1
 
! Отговори
Каракольо преди 4 месеца
Нашите прости драскачи не се научиха ,че Коза Ностра не е в Италия ,а в САЩ и продължават фа дуднат глупост след глупост
22
3
 
1
 
! Отговори
Теди преди 4 месеца
И ОНЯ СЪСКАЩ КРОТАЛ МАР ТИНА АТАНАСИНСКИ ТАКА ЩЕ ГО УЛОВЯТ - АЗ ЩЯХ ДА ОСТАВЯ НА ВРАТАТА НА СЪДЕБНАТА ПАЛАТА ЕДНО СЪОБЩЕНИЕ, ЧЕ МАР ТИНА АТАНАСИНСКИ Е СВОДНИЦА , ЧЕ МНОГО СЕ УКРИВА ОТ ПРАВОСЪДИЕТО
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези, ментално увредени на тема кюлчета, са по-зле и от другите ментално увредени на тема как всички президенти по целия свят се наговориха да излъжат народите си за Ковид. Санкта самплицитас!
20
1
 
0
 
! Отговори
на преди 4 месеца
такива с говорни нару6ения вследствие дьлгогоди6но пиянстване не и вярваисценариите измислените са вьв стил трильр сериини убиицикакто и на парфумите по 10 лева
19
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И ние си имаме един такъв мафиот барикадирал се е у банкя и си кибичи там необезпокояван
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
После нека ми обясняват, че снимките качвани в нета не се проверяват от службите. Кой нормален човек виси и гледа снимките на стрийт вю на Гугъл за "познати" лица ? Няма по-всевиждащо око от милионите камери по света. Трябва просто няколко големи изчислителни комплеска за обработка на тази изключително лесно достъпна информация, добри алгоритми за разпознаване на лице и воала изкачат търсени хора на най-неочаквани места.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
пияницста мистик се лови на 200 парцуца на сточна гара. 100% кълве яку.
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
тука шорошпияците ги ловим на грам деусалка по тирпаркингите и им цепим кратуните.
15
0
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 4 месеца
Ами г ъз глава затрива.Или яли или си готвили.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ух дорде прочетох статийката се се бех ушубетясъл да не са фанале Борето-Ожерникаро.
13
0
 
12
 
! Отговори
Каскет преди 4 месеца
Всеки божи ден търся братята Галеви.
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как сте разбрали че е той, като Google замазва лицата?