ЕС иска да знае закъде летите

Задължават авиокомпаниите да дават личните данни на пътници
Обновена: 3 фев 2011 11:36 | 3 фев 2011 11:36,
49
ЕС иска да знае закъде летите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След години борба с американската администрация Европа се предаде и обяви, че планира сама да започне да събира лични данни за хората, които идват да я видят или я напускат със самолет.

ЕС вече предоставя данни за полетите, излитащи от Европа на САЩ, Канада и Австралия.

Според европейския комисар по сигурността Сесилия Малмстрьом, чието е предложението, до две години може да се очаква авиокомпаниите да бъдат задължени да предоставят информация за името, паспортните данни, адреса, номера на кредитна карта или друг документ за плащане, както и навиците за пътуване на определен пътник.

Така наречените Резервационни данни на пътниците (Passenger Name Record – PNR данни) ще се използват за по-ефективна борба с тероризма, а според Малмстрьом могат да са от полза и за преследване на организирана престъпност като трафик на наркотици и хора.

Искането на Брюксел е да се предоставят данни само за пътниците от полети за трети страни, като тези, които се извършват между страните членки няма да бъдат обхванати. Причината е, че особено за шенгенските държави, подобни проверки биха били в нарушение на правото на тези граждани за свободно пътуване и идеята няма да може да получи подкрепа в Европейския парламент, който трябва да я одобри.

Задължени да предоставят информация ще са всички авиокомпании, които кацат в ЕС, независимо къде са регистрирани.

„Компаниите така или иначе събират тези данни от 60 години, просто сега ще трябва да ги споделят с властите”, поясни Малмстрьом.

Новата европейска идея изглежда ще създаде допълнителна работа на ДАНС в България, тъй като Брюксел иска анализирането на данните да се прави извън полицията. Звеното, което ще бъде създадено, за да обработва информацията от PNR все пак трябва да бъде част от органите на реда, поясни комисарят.

При подозрение за опасен пътник органите на реда ще правят запитване до базата с резервационна информация. С получените сведения анализаторите ще могат да работят до 30 дни, след което името на пътника ще бъде изтрито. Останалите данни обаче ще се пазят до 5 години, в случай, че друг използва същата кредитна карта или адрес, или пък титулярът се регистрира под фалшиво име.

Аналитичният център няма да има достъп до цялата база данни на авиокомпаниите, а ще може да прави запитвания само по конкретни имена или полети.

Според Малмстрьом много държави вече имат подобни системи за проверка на пътниците, но сега Брюксел иска да ги синхронизира, за да повиши ефективността им и да направи възможно страните членки да се информират взаимно за подозрителни пътници.

Малмстрьом съобщи, че 95% от заловените наркотици в Белгия и 65% в Швеция се дължат главно на проследяването на пътници от определени полети.

В същото време анонимен представител на американската администрация коментира пред EUObserver, че през 2008 г. на 1800 души е отказано влизане в САЩ въз основа на резервационните им данни заради подозрения, че са свързани с терористични групи или с организирана престъпност. Изданието коментира, че тази цифра е незначителна на фона на над 80 млн. души, които посещават Съединените щати годишно.

Съмнения относно ефикасността на система има в Европейския парламент, където депутатите веднъж вече отказаха да продължат споразумението за предоставяне на данните на пътниците на американските власти. Депутатите се безпокоят, че с тази информация може да се злоупотребява и невинни граждани да бъдат преследвани.

За да смекчи съпротивата на парламента, Малмстрьом предлага въздушните превозвачи да не могат да изпращат чувствителни данни, които биха могли да разкрият раса или етнически произход, политически възгледи, сексуална ориентация или религиозни убеждения на пътниците, а дори такива да се прокраднат, те да не могат да бъдат използвани за преследване.

Въпреки това първоначалните настроения в парламента не са положителни. Германският депутат от християндемократическото мнозинство Манфред Вебер, коментира, че идеята ще накърни свободата на предвижване, която е основно право на европейските граждани.

Според либералите предложението е по-добро от това със САЩ, което парламентът отхвърли, тъй като е намален срокът за съхранение на данните и случаите, при които те могат да се използват.

"Въпреки това ние искаме повече доказателства, че използването на PNR данни съответства на принципите за необходимост и за пропорционалност. Парламентът се нуждае от информация и цифри, преди да може да вземе решение”, коментира холандската депутатка Софи Ин'т Велд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
3
 
! Отговори
alligator преди 13 години
Колеги бъркате анархия със демокрация. Ако не сте извършили никакво престъпление, няма от какво да се притеснявате, че някой е бил знаел каде ще летите.
43
1
 
1
 
! Отговори
Българкаски Граждани преди 13 години
ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
42
1
 
2
 
! Отговори
ххаахх преди 13 години
За какво им е на ЕС да знае закъде летитим да си пуснат сателитния канал НАСА там всичко предават в реално време за всеки.
41
1
 
5
 
! Отговори
Гневен преди 13 години
*** и следенето пада с тия митници , направо си те нюхат до откат. Щом става дума за навици значи се събират данни за вси4ки ваши полети с пълни подробности което си не е никаква демокрация.Гадове....
40
0
 
5
 
! Отговори
бЕдНяК преди 13 години
:)...от "бай Тошо избягахме" тук се "натресохме"..., кой те защитава, той и правилата ти задава...:)
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По минусите до 37 Знам колко психясали има във форума .
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как може да сте толкова негативни??? Никой не ви е направил роби, вие самите се чувствате такива .
37
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига сте психясвали ! Става въпрос за сигурността ни по време на полети . So simple !
36
1
 
6
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Някои затова си купуват частни самолети и хеликоптери - за да са извън законите
35
0
 
1
 
! Отговори
до 33 преди 13 години
Ти не мисли ,че не ти се отдава,остави това на мислещите.Женски промит мозък.Набиваш се ти с простотията си ...
34
0
 
1
 
! Отговори
taka e преди 13 години
a bre hora nas otdavna ni sledjat i po GSM ite i poputrite, s tezi kameri, koito sa po krastovi6tata i bankite, v magazinite i pr. i pr., a satelitite ot kosmosa koi znae o6te kakvo vizdat. hich ne mi puka! pak i da mi - ni6to ne moze da se napravi - komunizam na VISOKO NIVO. aide bye.
33
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никога не плащам покупки с карта .Винаги в брой ,но скоро може да го забранят и тогава ,какво ?------------------ А не мислиш ли, че така се набиваш на очи? :))) Купувай си от време на време по някои ***. Или размера е строго секретен?
32
1
 
13
 
! Отговори
hdch преди 13 години
МАМА ВИ *** ЮДЕ МАСОНСКА РЯЗАНА.ФАКТИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА ГОВОРЯТ ,ЧЕ ХИТЛЕР Е ПОВЕЛ ВОЙНА СРЕЩУ МАСОНСТВОТО,ФАКТ В ГЕРМАНИЯ СЕ ЗАРАЖДАТ МАСОНИТЕ,ФАКТ ГЕРБА НА ГЕРМАНИЯ МАСОНСКИ.ЗАПОЧВА ДА СТАВА СТРАШНО.ОТ ГОДИН НА ГОДИН ,ЧОВЕШКАТА ЛИЧНОСТ СЕ ОБЕЗЛИЧАВА.
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не разбирам какво толкова ви пречи? Никой не ви кара да летите със самолет или да се возите с градски транспорт, ако не искате да ви знаят къде сте. Вие сте решили, че някой е длъжен да ви организира транспорта така, както на вас ви харесва и това ви е право по рождение. Ами такива са правилата, ако искате ползвайте самолети ако не с кравичките в полето и никой няма да се интересува от личния ви живот.
30
1
 
17
 
! Отговори
котарака Хохо преди 13 години
Долу, Световния *** Ред!!!
29
3
 
2
 
! Отговори
е преди 13 години
Ъ?! Обичам го тоз европейски съюз!
28
2
 
16
 
! Отговори
ГЛОБАЛИЗАЦИЯ преди 13 години
Идеята на обединена Европа беше свободно придвижване на хора и стоки. Демокрация, без да се следят и третират като престъпник. Аз пък като отида някъде не искам всеки *** с оторизиран досръп до информационната база на Съюза (или пък хакер) да ми знае стъпките. Това е нарушение на "човешките права" съизмеримо с робовладелството!
27
0
 
13
 
! Отговори
somebody преди 13 години
Мисля си, че който е решил да влиза някъде с каквато и да е престъпна цел той ще намери начин за да се сдобие с фалшиви документи. А в крайна сметка ще съберат данните на всички нормални хора и някой от тяхната система ще има достъп до тях. Хипотетично те даже ще помогнат на терористите да си намерят данни за документи като подкупят някой от тях или съответно им хакнат системата.
26
0
 
17
 
! Отговори
Мравка преди 13 години
Целта е тотално следене на робите каквито сме всички обикновени хора.Нищо не оправдава тази цел на световното правителство с преобладаващо еврейско мнозинство.Няма спасение за нас.
25
1
 
12
 
! Отговори
do 18 преди 13 години
Много са ти мътни понятията лапенце ..., но това е нормално ... бих бил очуден ако си наисано с истината след всичкото промиване на мозъци което се прави от всички америкаски филми, сериали, реклами и всичко що идва от Америка ...Слава богу все още има хора които знаят истината за Америка и за тероризма и кой всъщност е истинския терорист.Колкото до Пхенян (които ти предлагаш) ... ако си мислиш че в Америка в момента има демокрация - жестоко се лъжеш.Малкото останала демокрация все още е само в Европа, но и тя ще изчезне скоро ... като гледам как успешно са ти промили мозъка,