ЕС иска да знае закъде летите

Задължават авиокомпаниите да дават личните данни на пътници
Обновена: 3 фев 2011 11:36 | 3 фев 2011 11:36,
49
ЕС иска да знае закъде летите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След години борба с американската администрация Европа се предаде и обяви, че планира сама да започне да събира лични данни за хората, които идват да я видят или я напускат със самолет.

ЕС вече предоставя данни за полетите, излитащи от Европа на САЩ, Канада и Австралия.

Според европейския комисар по сигурността Сесилия Малмстрьом, чието е предложението, до две години може да се очаква авиокомпаниите да бъдат задължени да предоставят информация за името, паспортните данни, адреса, номера на кредитна карта или друг документ за плащане, както и навиците за пътуване на определен пътник.

Така наречените Резервационни данни на пътниците (Passenger Name Record – PNR данни) ще се използват за по-ефективна борба с тероризма, а според Малмстрьом могат да са от полза и за преследване на организирана престъпност като трафик на наркотици и хора.

Искането на Брюксел е да се предоставят данни само за пътниците от полети за трети страни, като тези, които се извършват между страните членки няма да бъдат обхванати. Причината е, че особено за шенгенските държави, подобни проверки биха били в нарушение на правото на тези граждани за свободно пътуване и идеята няма да може да получи подкрепа в Европейския парламент, който трябва да я одобри.

Задължени да предоставят информация ще са всички авиокомпании, които кацат в ЕС, независимо къде са регистрирани.

„Компаниите така или иначе събират тези данни от 60 години, просто сега ще трябва да ги споделят с властите”, поясни Малмстрьом.

Новата европейска идея изглежда ще създаде допълнителна работа на ДАНС в България, тъй като Брюксел иска анализирането на данните да се прави извън полицията. Звеното, което ще бъде създадено, за да обработва информацията от PNR все пак трябва да бъде част от органите на реда, поясни комисарят.

При подозрение за опасен пътник органите на реда ще правят запитване до базата с резервационна информация. С получените сведения анализаторите ще могат да работят до 30 дни, след което името на пътника ще бъде изтрито. Останалите данни обаче ще се пазят до 5 години, в случай, че друг използва същата кредитна карта или адрес, или пък титулярът се регистрира под фалшиво име.

Аналитичният център няма да има достъп до цялата база данни на авиокомпаниите, а ще може да прави запитвания само по конкретни имена или полети.

Според Малмстрьом много държави вече имат подобни системи за проверка на пътниците, но сега Брюксел иска да ги синхронизира, за да повиши ефективността им и да направи възможно страните членки да се информират взаимно за подозрителни пътници.

Малмстрьом съобщи, че 95% от заловените наркотици в Белгия и 65% в Швеция се дължат главно на проследяването на пътници от определени полети.

В същото време анонимен представител на американската администрация коментира пред EUObserver, че през 2008 г. на 1800 души е отказано влизане в САЩ въз основа на резервационните им данни заради подозрения, че са свързани с терористични групи или с организирана престъпност. Изданието коментира, че тази цифра е незначителна на фона на над 80 млн. души, които посещават Съединените щати годишно.

Съмнения относно ефикасността на система има в Европейския парламент, където депутатите веднъж вече отказаха да продължат споразумението за предоставяне на данните на пътниците на американските власти. Депутатите се безпокоят, че с тази информация може да се злоупотребява и невинни граждани да бъдат преследвани.

За да смекчи съпротивата на парламента, Малмстрьом предлага въздушните превозвачи да не могат да изпращат чувствителни данни, които биха могли да разкрият раса или етнически произход, политически възгледи, сексуална ориентация или религиозни убеждения на пътниците, а дори такива да се прокраднат, те да не могат да бъдат използвани за преследване.

Въпреки това първоначалните настроения в парламента не са положителни. Германският депутат от християндемократическото мнозинство Манфред Вебер, коментира, че идеята ще накърни свободата на предвижване, която е основно право на европейските граждани.

Според либералите предложението е по-добро от това със САЩ, което парламентът отхвърли, тъй като е намален срокът за съхранение на данните и случаите, при които те могат да се използват.

"Въпреки това ние искаме повече доказателства, че използването на PNR данни съответства на принципите за необходимост и за пропорционалност. Парламентът се нуждае от информация и цифри, преди да може да вземе решение”, коментира холандската депутатка Софи Ин'т Велд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Правилно решение.Освен това авиопревозвачите трябва да информират пътниците дали на борда се качват *** или такива с руски паспорт.Всеки да си носи риска.
23
1
 
13
 
! Отговори
САЩ терористи преди 13 години
И после кой имал интерес от тероризма? Вкарват психоза у хората, за да успеят под предтекст за тяхната сигурност да събират данни, да послушват и следят свободно! Голяма демокрация, няма що!
22
1
 
4
 
! Отговори
M. преди 13 години
HA - HA- HA... GOLAMA DEMOKRAZIA. TRABVA DA SE OTCHITAW I KATO KIHNEW.
21
0
 
3
 
! Отговори
M. преди 13 години
I ZAWTO ... NALI SVOBODNO WTAHME DA PATUVAME BEZ DA NI SLEDAT...
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТИ КО ИСКАШ БЕ? БЕЗ ДОКУМЕНТИ И С НАМЕРЕНИЕ ДА ЕМИГРИРАШ НЕЛЕГАЛНО ДА ТЕ ОСТАВЯТ ТОКУ ТАКА ЛИ? СТАРА ЕВРОПА Е НАПЪЛНО ПРАВА - САМО МОЖЕЩИТЕ И ЗАСЛУЖИЛИТЕ ЩЕ ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ЛЕГАЛНО ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ, НЕ ДА ТРЪГНАТ ВСИЧКИ ЮРУШ НАТАТЪК. ЕЙ ЗАТОВА КАДЪРНИТЕ ХОРА, ОПИТВАЙКИ СЕ ЛЕГАЛНО ДА ЕМИГРИРАТ СА СПИРАНИ ЗАРАДИ НЕГРАМОТНИТЕ ГРИЗАЧИ, ДЕТО НАПЪЛНИХА ЕВРОПА И ЩАТИТЕ!
19
2
 
21
 
! Отговори
dead преди 13 години
Въведоха понятието "тероризъм", и сега оправдават с него всякакво издевателство над личния живот... А ако се опълчиш, си терорист. Съвършена схема...
18
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Американците за пореден път доказват как се води борбата с тероризма!!!На кой не му харесва-ей го Пхенян де е!
17
0
 
31
 
! Отговори
Софиянец преди 13 години
Бе щях да се хвърлям от балкона оня ден, ама се сетих, че нямам разрешение за излитане...
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много е тъжно че стара Европа, родина на демокрацията, хуманизма, изкуствата и всички хубави неща на тоя свят ... малко по малко отстъпва пред агресивния, алчен, отвратителен американизъм...
15
1
 
18
 
! Отговори
ined преди 13 години
Ще те следят през деня къде ходиш и какво правиш, а нощем докато спиш ще ти нашепват директно в тиквата "Пий кока-кола, яж монсанто, купи си ipad 8, гласувай за ...."
14
0
 
2
 
! Отговори
? преди 13 години
За къде от кога се пише слято ?
13
1
 
19
 
! Отговори
КОНТРОЛ преди 13 години
Контрол над съзнаниетоКонрол над мобилносттаЩе последва и конрол на личния жовот. Егати овцете сме, що не ни жигосат направо.
12
1
 
3
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
"от Европа на Сащ"--------------------------Тва къде е?!?!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички кредитни карти са под Виза или Мастъркарт .И цялата информация се събира в САЩ После се пази завинаги и се знае какво си купил и кога .Дори номера на дрехите които си купил .Т.е знаят ти и какъв размер долни *** носиш .Никога не плащам покупки с карта .Винаги в брой ,но скоро може да го забранят и тогава ,какво ? Ще има дори и информация какво ядеш и колко бонбони купуваш .Накъде отиваме .
10
1
 
6
 
! Отговори
sweden преди 13 години
azz sam kazval 4e nyama demokraciya to po beter ot komunizma hora sega vsi4ko iskat da znayatt xaxaxa
9
2
 
6
 
! Отговори
e преди 13 години
TOVA SE OTNASQ ZA TEZI, KOITO 6TE PATUVAT DO SBIR6TINATA HAMERIKA. ZA HORATA KOITO PATUVAT V ES, NQMA TAKIVA IZISKVANIQ. SAMO NE MIE QSNO ZA6TO I KANADA E VKLU4ENA V TAZI TAPOTIQ? KANADA E OTDELNA DARJAVA OT HAMERIKA.
8
13
 
6
 
! Отговори
европеец преди 13 години
Ами стойте си на село и никой няма да знбае какво правите,щом толкова много се притеснявате.Мерките за сигурност на ЕС са много цивилизовани и културни,не са като на Боко.Хората там наистина въвеждат някакви минимални изисквания за сигурност,които по никакъв начин не нарушават нито комфорта,нито правата ви.Тук ви тъпчат и си мълчите.
7
6
 
13
 
! Отговори
georgi44 преди 13 години
А това за имплантите до 10-20год. максимум съм сигурен че и това ще стане. Още като се родиш ти имплантират чип и вече всичко ти се води на него, банкови сметки, транспортни карти и т.н. Само се чекираш на местата където ходиш :). Което на теория си е доста удобно де, на практика ще отпадне нуждата да носиш карти, документи и пари в себе си :).
6
1
 
4
 
! Отговори
Еквилибриум преди 13 години
Идва моето време!
5
1
 
27
 
! Отговори
georgi44 преди 13 години
Работата отива към масов контрол над хората ! Кредитите са най-модерния начин за поробване, оставаш си в държавата и бачкаш за да си изплащаш лъскавата кола. С дебитните карти ни следят къде и какво купуваме. В англия се стимулира използването на електрони карти за транспорт, така че във всеки един момент знаят къде пътуваш. Камерите им разпознават лица.. Малко по-малко всичко се глобализира и се поставя под контрол.