Полемика във Франция: с трамваи експулсират BG роми

Драмата се разиграла в незаконен катун северно от Париж
2 сеп 2011 07:30,
169
Полемика във Франция: с трамваи експулсират BG роми
Снимка: Reuters

Експулсирането на роми от незаконен лагер във Франция, в което бяха впрегнати и трамваи, породи възмущение сред френското общество, пише френският в. "Монд".

Драмата се разиграла рано сутринта в сряда в катун близо до болница в град Сен Дени, северно от Париж.

Полицията и специални части принудили 150-те обитатели на лагера, предимно български и румънски роми да го напуснат. Те им дали два часа да съберат багажа си съгласно заповед на съд в Бобини.

После под полицейска охрана ромите били отведени до близката спирка на трамвайна линия №1 и натоварени на групи от по пет или десет роми в трамвайните мотриси.

Още по темата

Така в мотрисите ромите се озовавали заедно с багажа си, колелата и количките си за изумление и неудобство на останалите пътници.

Два часа по-късно ватманите подали сигнал в централното управление на парижката компания за градски транспорт за случващото се в мотрисите. Тогава от компанията и полицията взели съвместно решение да се наеме цяла трамвайна мотриса, с която ромите да бъдат извозени по посока градовете Шел и Турнан. Мотрисата се движила 40 минути, натъпкана с роми и охраняващи ги полицаи. Около трамвая се движел ескорт от девет полицейски коли.

Описания надълго и нашироко инцидент от френските медии породи възмущението на политици и правозащитни организации.

Организацията "Лекари по света" настоя за подробности къде са били откарани ромите и дали те са се върнали после в Сен Дени.

Според някои представители инцидентът пораждал паралел с влаковите конвой по време на Втората световна война, с които евреите били пращани в нацистки концентрационни лагери.

Главният секретар на партията на Зелените Сесил Дюфло разкритикува полицията заради операцията и каза, че това е повод за срам.

Засега френският министър на вътрешните работи Клод Геан твърди, че не е запознат с инцидента.

Миналата година разтурянето на катуните и връщането на ромите по родните им страни породи напрежение в отношенията на Париж с Европейската комисия, припомня в. "Монд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: ПарижФранцияромикатун
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
20
 
! Отговори
SirT преди 12 години
... Ама защо не ги интегрират? От там лесно се дава акъл, когато ти дойде до главата да видим какво става. А падне ли Шенген пък тука няма да остане пукнат РОМ. Ще заминат там да барът релси.
80
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо се хабят да ги местят? *** върху катуна! Хем ще и обеззаразят и почвата която са освинили тези бацили!
79
3
 
14
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
до 76. първо със *** ще се разберем тука а после и със вас турците. НЕ НА ПАРАЗИТИРАЩИ ПЛЕМЕНА ВЪВ БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА.
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
влаковите "конвой"?
77
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде интегрирайте ги сега *** французи. Най-много ревете и най-много ни критикувате, че не интергрираме и дискриминираме ***. Айде да ви видим как ще го направите. Много е лесно да говориш като не ти е дома, сега ще се учим от вас как става.
76
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До кога с това лицемерие господа политици и псевдоправозащитници ? Защо не се организира един общоевропейски референдум "за и против експулсирането на *** извън ЕС", да видим какви ще са резултатите - дали няма да са 99.99% ЗА?
75
1
 
8
 
! Отговори
До 73 преди 12 години
В Чехия ако не се лъжа имаше такъв случай.
74
5
 
10
 
! Отговори
Петьо-Евреи ИЗРОДА преди 12 години
с трамваи експулсират BG роми.СИГУРНО ОТ ТРАМВАИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ САМО ОГЛОЗГАНИ КУПЕТА ДОКАТО ГИ ПРЕВОЗАТ . ЗА ПРЕВОДА4 НА *** КАТУН ДА НАЗНА4ИМЕ СУПОЛИВИЯ "Петьо-Евреи",ХЕМ ЕЗИКА ИМ Е ЕДНАКЪВ ,ХЕМ И В КРЪВТА СА ЕДНАКВИ,ДА ГИ ВОДИ ЗА НЕЗАКОНИЯ НЕЛЕГАЛЕН ИЗРАЕЛ ,ТАМ Е РОДИНАТА НА ***,
73
3
 
11
 
! Отговори
do: Петьо-Евреин преди 12 години
Евреино пише се АЗ не АС - поне това научи !!!
72
1
 
15
 
! Отговори
V преди 12 години
Вместо да ги местят, по-добре да ги интегрират. Тъкмо ще ни покажат как точно става това.
71
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Индия е държавата с най-многобройно население,задминава вече Китай.Нашите *** ще са капка в морето там, точно един квартал .Да им се плати за да се махнат от страната ни!По-добре еднократно даване на пари за отпътуване към Индия,отколкото издръжката им за цял живот.Като имаме предвид и негативите от кражбите,хулиганството и вандализмът им,от мръсотията и заразите,които сеят където минат,единственото правилно решение е да им платим и да се отървем от тях завинаги.
70
1
 
9
 
! Отговори
mrazq_da_mrazq преди 12 години
Аре бе, цяла африка приютихте, ся малко *** няма???!?!?! Я франсетата да скачат на протес, те и без това за кво ли не скачат :))) не, че е лошо де!
69
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 12 години
Петьо-Евреи , ти от коя сРана си, от България ли. Щото ако си от сРаната БРЮМ ти е простено.аС съм на това мнение
68
2
 
14
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Мухахахахахахаххахаахахахаххахахахахахахах!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!65 най точен!!Само да попитам:Проверен ли е после трамвая за липсващи метални части?
67
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"породи възмущение сред френското общество" - пълни глупости! Абсолютно съм сигурен, че обикновенните французи напълно одобряват действията на полицията. Това че група от така наречените правозащитници и политици лицемерно се възмущават за да могат да припечелят още някое и друга евро и съответно да си вдигнат рейтинг, не значи че общество е възмутено, че полицията си е свършила работата. До кога тези *** ще бъдат толерирани, защо просто не ги експулсираме извън ЕС тези ***?
66
1
 
23
 
! Отговори
До 62 преди 12 години
Значи когато е до нас запада настоява да ги интегрираме,а те решават проблема с изтребване / 2 св.война/ и с експулсиране /сега/.Реват от 150 ***.Ами да им изпратим 15 000 в тоя градец и да ги интегрират.Нали са по-умни и по-демократични от нас.Да покажат как става и тогава да претендират.То така и ние можем да решим проблема .Товарим *** на влакове и ги караме в Франция и готово - интеграцията приключена.
65
5
 
5
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
до 63. аиде стига с тоя правопис тука не сме се събрали да учим правопис ако искаш да учиш някой на правопис *** във училището и се хвани на работа учител по правопис. ас във отличие от тебе може и не много правилно но все пак разговарям и пиша на четири езика!!!
64
1
 
15
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
Гонят ги ама са първи да ни критикуват дето уж не сме ги интегрирали. ***
63
2
 
19
 
! Отговори
Nordic преди 12 години
А защо не са ги интегрирали ? Значи ние да ги интегрираме, а те да ги качват по трамваите. Друго си е гомното да е в твоя двор, а френски кифлички ?
62
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 12 години
i tuka da gi razkarat ot nezakonnite katuni aman