Кипър ще получи дългоочаквания спасителен заем

Финансовите министри на еврозоната се споразумяха за това
16 мар 2013 10:44, Петя Славова
11
Кипър ще получи дългоочаквания спасителен заем
Холандският министър на финансите и Еврогрупата председател Йерун Дейселблум (л) говори с директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард по време на срещата на министри от еврозоната.. Снимка: БТА

Финансовите министри от еврозоната се споразумяха с Кипър по дългоочаквания спасителен заем, съобщиха рано тази сутрин цитирани от ДПА дипломати след над девет часа преговори в Брюксел.

Кипър ще получи спасителен пакет от около 10 милиарда евро, след като тази сутрин сключи сделка с международните кредитори, заявиха дипломати.

Сумата е значително по-ниска от исканите първоначално от Никозия 17,5 млрд. евро, отбелязва Франс прес. Международният валутен фонд (МВФ) ще участва в кипърския спасителен план с 1 млрд. евро, пише БТА.

Програмата за финансово подпомагане включва извънреден данък (който може да достигне до 9,9 процента) върху банковите депозити в кипърските банки, при сметки с над 100 000 евро.

Кипър поиска през юни миналата година финансова помощ от ЕС и МВФ, за да извади от финансови затруднения двете си основни банки, станали жертва на гръцката криза. Кредиторите обаче не бяха готови да му отпуснат 17,5 млрд. евро, опасявайки се, че Кипър няма да може да върне толкова голяма сума и дългът ще се разрасне неудържимо след отпускането на помощта.

Международните кредитори поискаха гаранции, че отровната държава ще изпълни ангажиментите, поети в замяна на предоставените средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МВФ - частна банка за задлъжнели държави.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледайте как си стискат ръцете два демона.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оптимист само че в българската реалност да имаш над 200 000 влог нещо не ти е чиста работата.
7
1
 
7
 
! Отговори
оптимист преди 11 години
ЕХХ .Ако всичко е успешно познайте къде ще се повтори схемата???Познахте ,Депозитите ни са рекордно високи,но ще се наложи да вземем заем и условията ще бъдат същите."Казвам ти дъще,сещаи се снахо"10%от парите ни в банките.Политиците ни ще кажат нормална европейска практика.Да ми откраднат 10% само за това че съм бил будала и съм ги сложил на депозит,моите пари.МММ ДА направих си извода.МВФ,идеята трябва да е била на ДЯНКОФ
6
0
 
9
 
! Отговори
Смърт за ЕС преди 11 години
Не е имало никакво медийно разгласяване за този грабеж, а потърпевши са всички хора, които имат банкови сметки, без изключения. Дори и да набирателна,спестовна,или да е за болно дете.Просто още същата вечер ЕС ти взима от 6,75 % до почти 10 % от твоето парично състояние. Сега зависи от правителството до вторник да вземат решение,дали тези замразени суми на хората да се изплатят за погасяването на публичния дълг.Те вече са обработени и подкупени и ще го направят,затова-кипърци бийте се за своето!
5
0
 
11
 
! Отговори
Смърт за ЕС преди 11 години
Програмата за финансово подпомагане включва извънреден данък (който може да достигне до 9,9 процента) върху банковите депозити в кипърските банки, при сметки с над 100 000 евро.В Кипър хората са се опитали да си изтеглят парите незабавно от банките, но същата вечер на измисленият грабеж от ЕС и финансовата им мафия, вече сумите са били замразени и хората могат да изтеглят останалите си пари, 10 % от сметката ти в банката - пуф, няма я,и то без никво разгласяване !Това може да стане навсякъде !
4
1
 
11
 
! Отговори
freeoldmen преди 11 години
Позната история...Ползват идеологемата "спасителен заем",дават половината пари,не казват какви са истинските гаранции...И за какво? За да "спасят" собствените си банки, а хората да им плащат лихви до гроб.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
поискаха гаранции, че отровната държава ще изпълни ангажиментитеи кое му е отровното на Кипър?
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Viva La Oligarsite
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Падна в лапите им още една държава,преди да успеят да си разработят находищата на природен газ!!!!!!! МВФ отново грабна лъвският пай!!!!!!