Кипър е в шок след споразумението с ЕС

Десетки започнаха да теглят парите си от банкомати
Обновена: 16 мар 2013 16:23 | 16 мар 2013 16:22, Петя Славова
164
Кипър е в шок след споразумението с ЕС
Кипър е в шок след приетото споразумение за спасителен план. Снимка: БТА

Кипърските граждани и чужденците, живевещи на острова, бяха днес в шок след обявеното в Брюксел споразумение за спасителен план за Кипър в размер на около 10 милиарда евро, което включва извънреден данък върху банковите депозити, предаде АФП.

Парламентът се очаква да гласува утре принципно за този безпрецедентен данък преди банките да отворят отново врати във вторник, тъй като понеделник е почивен ден, пише БТА. Кипърският президент Никос Анастасиадис се очаква да се завърне от Брюксел около 14.30 часа и да участва в извънредно заседание на правителството. Този данък, който би трябвало да донесе приходи от 5,8 милиарда евро, ще се прилага за всички лица, живеещи на острова - от кипърските служители до руски олигарси.

След оповестяването на новината за споразумението, постигнато късно снощи в Брюксел, десетки кипърци и чужденци, живеещи на острова, можеха да се видят пред банките, за да теглят пари от банкомати.

Заместник-председателят на Института по публично счетоводство Мариос Скандалис обяснява обаче, че сумите, равняващи се на данъка, са вече блокирани.

Международните кретидори поискаха от Никозия да въведе извънреден данък от 6,75 процента върху всички банкови депозити под 100 000 евро и данък от 9,9 процента върху депозити над този праг, както и данък върху лихвите по депозитите.

Още по темата

След около десет часа преговори с ЕС, кипърското правителство, накрая отстъпи по въпроса за данъка върху депозитите - въпрос, който дотогава разглеждаше като "червена линия", отбелязва АФП.

Кипърският министър на финансите Михалис Сарис бе заявил в началото на март, че подобна мярка ще бъде "катастрофална" за Кипър.

Споразумението включва също увеличение на корпоративния данък от 10 на 12,5 процента - още една "червена линия", която кипърското правителство премина, посочва АФП.

Същевременно стана ясно, че решението на Еврогрупата по спасителния пакет за Кипър в размер на около 10 млрд. евро изключва филиалите на кипърските банки в Гърция. Категоричното уверение даде гръцкият финансов министър Янис Стурнарас, цитиран от агенция АНА-МПА. Стурнарас уточни, че решението на Еврогрупата изключва депозитите във филиалите на кипърските банки в Гърция и че стабилността на гръцката банкова система е гарантирана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кипър показа че национализацията НЕ Е АНАТЕМА за Европа!!Да не се мотат ами да НАЦИОНАЛИЗИРАТ ЕОН,ЕВН и всички останали лапачи.НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ иначе РЕВОЛЮЦИЯ!
103
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само *** с мътен поглед от ракията , гледа празната си паница и псува орисията на ум.
102
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ритуално самоубииство за Кипър Те са свършили... Доста си бяха навирили носа, банките им бяха най-добрия бизнес. Казват, че само руски граждани губят 1.5 милиарда евро. Това си частична конфискация. Кой вече ще си държи парите там...Четете и други новини - Обама се отказва от ПРО в Полша и Румъния по финансови причини, т.е икономиката им не издържа.Казват, е за Полша и Румъния щяло да бъсе шок - голям го вадеха срещу Русия. Попълва се пъзела и с Тиквата- прелъстен и изоставен.Нова Малта?
101
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затова-никакви банки.....никакви депозити!Всеки може със спестени пари да си купи парче земя която да работи или дава под аренда...или някакъв малък градски имот. Събирай си наемите в БРОЙ,харчи си ги в БРОЙ и спи спокойно.Аз го направих отдавна и не съжалявам
100
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По времето на Станишев и в Кипър живееха по-добре !Видяхте ли до къде ни доведоха ГЕРБ ?
99
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес в кипър а утре и другаде в Европа.Продавайте еврото.С този ход европа компрометира себе си и валутатат си.Всяка държава която се ОАКА спокойно ще може да ограби банките си.Значи когато тИ ,обикновеният човек откраднеш те пращат в затвора но държавите(каквото и да значи това) могат да ОГРАБВАТ на воля......
98
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те да си назначат сирк Герб пък тогава ще са в шок
97
0
 
28
 
! Отговори
? преди 11 години
Едно време бащами ми казваше , виждаш ли центъра на тоя град ? - това всичко беше бизнеси и дюкяни на еврей.Спомням си миризмата на яденето, което продаваха . Толкова мармалад съм изял докато учех , че не искам да се сетя за мармалад !А евреин няма да видиш на полето да работи.Тогава ама хич не обръщах внимание какво ми казват.А дядо ми казваше : Къде отива това жито ? - България може да изхрани 5 - Турции !
96
1
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
василис мнооо си *** братче !!
95
0
 
3
 
! Отговори
? преди 11 години
105. Ами тогава под думата " еврей " разбирай " лошите еврей ". Родшиловчи и много знайни и незнайни . Никой не е ненормален от нас , но където съм аз ,поне не виждам беден евреин ??
94
2
 
9
 
! Отговори
ВАСИЛИС ПЕТРОС преди 11 години
ИЗРАЕЛ НЕ МОЖЕ НИЩО ДА ВЗЕМЕ ОТ КИПРОС..ИЗРАЕЛ НЯМА ПЕТРОЛНИ ТАНКЕРИ, А И НЕ ПОЛЗВА ГАЗ В ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ...АМЕРИКАНСКИ ФРЕНСКИ И БРИТАНСКИТЕ ФИРМИ ИСКАТ ДА ВЗЕМАТ НА КОНЦЕСИЯ ГАЗТА НА КИПРОС И ДА Я ПРОДАВАТ НА ТУРЦИТЕ НА ГОЛЕМИ ЦЕНИ...ДА, ТУРЦИТЕ ИМАТ ГЛАД ЗА ГАЗ..А НЕ КИПАР ИЛИ ИЗРАЕЛ.ТОВА Е СДЕЛКАТА С ЕС.КИПАР ИМА ПРОБЛЕМ С ЕЛЕКТРО ЕНЕРГИАТА И ТОКА, А НЕ С БЕНЗИНА И ГАЗТА.
93
0
 
20
 
! Отговори
Два преди 11 години
Много необразовани коментари има. Правителството на ИЗида РА и ЕЛ не представлява обикновения еврейн. Той е мачкан и подтискан много повече и от нас. За това, че престанете с "еврейте са лоши и отвратеителни". Това което търсите се казва Ротшилдов ционизъм - те го построиха, те го управляват. Значителна част от ционистите са евреи, но другите не са. Разграничавайте ги от обикновения мачкан човек там! Не говориме за произход, а за политическа система на измама. Тегне над вас информационна заблуда
92
0
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
в морската териториална зона на Кипър има газ за около 120 милиарда долара !!! и евреите ще го вземат !! Просто малко ще избият инвестициите с парите на кипърци ) еврейски банки им дават международният заем от 10 милиарда и после ги обират до шушка !!
91
0
 
21
 
! Отговори
бай Петко преди 11 години
Скоро ви писах...едно нещо излезе ли ми от джоба, то вече не е мое... Ние мислим, че като имаме пари непременно трябва да са в банките. Много гледате *** реклами как банките"мислят" за нашето благосъстояние. С колко ситен шрифт ни баламосват. Банките нищо, поне на мен, не могат да ми вземат, щото... и т.н. ! Не питай старило ами патило !
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
86. Тогава си спомни кои банки са фалирали в България ? Парите заминават за Кипър .някой остават в Кипър , други минават през банките им, докато намерят начин да ги вложат някъде !!
89
1
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
В края на тази или началото на следващата година американската компания "Нобел енерджи", която управлява израелските газови находища, ще започне сондажи за природен газ и в изключителната икономическа зона край острова, близо до най-голямото израелско газово находище Левиатан.израелския милиардер Ицхак Тшува, разработва едновременно находищата "Тамар" и "Левиатан" и поне в близките пет години те ще погълнат инвестиции от милиарди долари. Но ако залежите на петрол и газ се окажат дори приблизително толкова, колкото се предполага, тогава Тшува може да стане най-богатият човек
88
0
 
4
 
! Отговори
сопол преди 11 години
само по 20 000 евра на кълпак с лихвите са им дали. но ако е семейство с 3 деца така лекичко им го закръглят на 100 хилки
87
0
 
34
 
! Отговори
иван пешев преди 11 години
Типичен пример как една държава ограбва гражданите си, а *** дето са го подписали дали още имат пари по сметките ?
86
9
 
5
 
! Отговори
6969 преди 11 години
Ей да знаите шъ търсите Вий Боко и хер Флик,щот ако беше Ганди управлявал тез години ,щяхме да сме по напреднали и от Кипър,ама то не е късно да ви врътнат номерче с хиперинфлация,17млд евро са си бая пара как и да го гледаш.
85
7
 
5
 
! Отговори
Райн Анд преди 11 години
До Анонимен 89 - ти си ***. Всички военни конфликти от 20-ти век са заради национал-социализъм, комунизъм, религиозен фанатизъм, империализъм (и руски, и американски, че и великобритански), но нито един заради капитализма. А ако искаш да видиш военен конфликт заради търговски интереси (капитализъм) - българите сме водили доста известна такава по времето на Симеон I.