Кипър е в шок след споразумението с ЕС

Десетки започнаха да теглят парите си от банкомати
Обновена: 16 мар 2013 16:23 | 16 мар 2013 16:22, Петя Славова
164
Кипър е в шок след споразумението с ЕС
Кипър е в шок след приетото споразумение за спасителен план. Снимка: БТА

Кипърските граждани и чужденците, живевещи на острова, бяха днес в шок след обявеното в Брюксел споразумение за спасителен план за Кипър в размер на около 10 милиарда евро, което включва извънреден данък върху банковите депозити, предаде АФП.

Парламентът се очаква да гласува утре принципно за този безпрецедентен данък преди банките да отворят отново врати във вторник, тъй като понеделник е почивен ден, пише БТА. Кипърският президент Никос Анастасиадис се очаква да се завърне от Брюксел около 14.30 часа и да участва в извънредно заседание на правителството. Този данък, който би трябвало да донесе приходи от 5,8 милиарда евро, ще се прилага за всички лица, живеещи на острова - от кипърските служители до руски олигарси.

След оповестяването на новината за споразумението, постигнато късно снощи в Брюксел, десетки кипърци и чужденци, живеещи на острова, можеха да се видят пред банките, за да теглят пари от банкомати.

Заместник-председателят на Института по публично счетоводство Мариос Скандалис обяснява обаче, че сумите, равняващи се на данъка, са вече блокирани.

Международните кретидори поискаха от Никозия да въведе извънреден данък от 6,75 процента върху всички банкови депозити под 100 000 евро и данък от 9,9 процента върху депозити над този праг, както и данък върху лихвите по депозитите.

Още по темата

След около десет часа преговори с ЕС, кипърското правителство, накрая отстъпи по въпроса за данъка върху депозитите - въпрос, който дотогава разглеждаше като "червена линия", отбелязва АФП.

Кипърският министър на финансите Михалис Сарис бе заявил в началото на март, че подобна мярка ще бъде "катастрофална" за Кипър.

Споразумението включва също увеличение на корпоративния данък от 10 на 12,5 процента - още една "червена линия", която кипърското правителство премина, посочва АФП.

Същевременно стана ясно, че решението на Еврогрупата по спасителния пакет за Кипър в размер на около 10 млрд. евро изключва филиалите на кипърските банки в Гърция. Категоричното уверение даде гръцкият финансов министър Янис Стурнарас, цитиран от агенция АНА-МПА. Стурнарас уточни, че решението на Еврогрупата изключва депозитите във филиалите на кипърските банки в Гърция и че стабилността на гръцката банкова система е гарантирана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
28
 
! Отговори
shock преди 11 години
И да са във шок и да не са,във wiki ясно се вижда,че отново подобно на Гърция стандарта е минимум 2,5 пъти по-висок от България.Сега си прибират и 10 милиарда да го поддържат 2 години, след това Меркел ще им напечата още, за да ходят там немците на плаж на промоция :).Оказа се че "най-дисциплинираните" държави го духат най-много, справка --> България
63
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТА , СЕГА ДА СЕ ЗАМИСЛИМ ДАЛИ ДА ПОСЛУШАМЕ УМНИЦАТА КРИСТАЛИНКА, ДА ТЕГЛИМ ЗАЕМ.ЕТО КАКВО НИ ЧАКА- ДАНЪЦИ НЕ САМО В/У ЛИХВИТЕ , А И ВЪРХУ ДЕПОЗИТИТЕ.
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
64. Да върху депозитите и лихвите .Това ще направи ли по-стабилни Кипърските банки, където чуждите олигархии ( включително български ) са изнесли пари от страните си в Кипър и които , сега ще вземат мерки да си ги изнесат ?
61
5
 
6
 
! Отговори
of 59 преди 11 години
Говориш пълни глупости, а глупаците ти слагат плюсове без да се замислят. Турция с 9.2 процента ръст на икономиката да не мислиш, че само от банки ги е направила - просто има производство и правилна политика. Погледни статистиките за икономиките на отделните държави и ще видиш, че криза има в главите само на тези като теб. Навсякъде има ръст макар и минимален, виж ръста в отделните отрасли и тогава пак напиши САМО кои печелели. Абе пълен *** си ама като ти се връзват на глупостите ...
60
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е някакво безумие. Как ще слагат данък върху самия депозит макар и еднократен. И с данъка върху лихвата ти ако имаш 100 000 евро и искаш да ги внесеш на депозит първите 2-3г си на загуба даже. За да имаш някаква печалба трябва да ги държиш най-малко 5 г., а за чувствителна печалба 10 че дори 15г. По този начин май наистина убиват депозитите и едва ли някой ще има желание да внася.
59
6
 
8
 
! Отговори
СВЯТ преди 11 години
ПРОБЛЕМА ЩЕСЕ РАЗРЕШИ ВЕДНАГА .....АКО КЛЕКНАТ НА ТУРЦИТЕ
58
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нмого се дразнят, че все още имаме пари и собственост.
57
0
 
16
 
! Отговори
дзивко преди 11 години
има малка разлика с нас,тук данъка е само на лихвата по депозита (както е в повечето страни от ЕС),а там е на самия депозит,малка разлика ама от сърце :)
56
1
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 56 преди 11 години
Колега доколкото разбирам , данъкът е върху депозитите , тоест имаш 100 000 , взимат ти 6750, отделно и данък върху лихвите В БГ има само данък върху лихвите !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, а нв върху целия депозит
55
2
 
13
 
! Отговори
? преди 11 години
Българските олигарси , окрадоха България , " фалираха " банки и изнесоха парите в Кипърските банки , като собствени ?
54
1
 
33
 
! Отговори
asas преди 11 години
ЕВРЕИТЕ И МАСОНИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКИТЕ ТИЯ ПРОБЛЕМИ , КОИТО ИМАТ ХОРАТА ПО СВЕТА - НЕДОСТИГ НА ПАРИ , ГОЛЕМИ ЛИХВИ , ВОЙНИТЕ НАЙ-ВЕЧЕ И Т.Н. И ВЕРИГАТА СЕ ЗАТВАРЯ !!
53
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 60Лихвите са доход и всеки доход трябва да се облага. Както е в целия ЕС.
52
1
 
13
 
! Отговори
ДО 58 преди 11 години
Ами че нали вече я има тази кражба в по-мекия вариант все още, *** нали въведоха данък лихва, който влизал в съда...уж.
51
2
 
37
 
! Отговори
марти преди 11 години
А бонусите на банкерите ще ги обложат ли с данъци???Наскоро в Германия излезе информация,че единствените,чиито доходи са се увеличили и продължават да се увеличават в условията на световната икономическа криза са...познайте кои???
50
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заради гейберастките безумия, скоро и в България може да се очаква подобна краба.
49
0
 
22
 
! Отговори
Shark преди 11 години
До 53. Ти *** ли си бе, донори били. Безплатно е сиренето в капана за мишки, ако си мислиш че Германия ще опрости дълга на Гърция жестоко се лъжеш. Донори били, добре са си направили сметката колко ще спечелят от това донорство, иваче и 1 Евро нямаше да дадат. Ще има да плащат 100 поколения оттук нататък, сега е ред на Кипър. Така се държат народите в подчинение, когато имат дългове.
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България не е ли в шок 10%.Защо там е 6.75 % до 100,000А над 100,000 е. 9.9 % ?
47
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 54Явно ти вече си гръмнал.
46
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички такива пропаднали държавици да фалират и да бъдат подложени на безкрупулна приватизация, както бяхме подложени държавите от източния блок, благодарение на предателят Горбачов, който го е страх да се появи в родината си. Който не е разбрал що за стока са западняците и техните еврейски господари, може да гръмне от тъпота.
45
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До SharkИ как точно разграбват бре ? В момента големите страни са донори на малките ! Ти си тотален *** !