Кипър е в шок след споразумението с ЕС

Десетки започнаха да теглят парите си от банкомати
Обновена: 16 мар 2013 16:23 | 16 мар 2013 16:22, Петя Славова
164
Кипър е в шок след споразумението с ЕС
Кипър е в шок след приетото споразумение за спасителен план. Снимка: БТА

Кипърските граждани и чужденците, живевещи на острова, бяха днес в шок след обявеното в Брюксел споразумение за спасителен план за Кипър в размер на около 10 милиарда евро, което включва извънреден данък върху банковите депозити, предаде АФП.

Парламентът се очаква да гласува утре принципно за този безпрецедентен данък преди банките да отворят отново врати във вторник, тъй като понеделник е почивен ден, пише БТА. Кипърският президент Никос Анастасиадис се очаква да се завърне от Брюксел около 14.30 часа и да участва в извънредно заседание на правителството. Този данък, който би трябвало да донесе приходи от 5,8 милиарда евро, ще се прилага за всички лица, живеещи на острова - от кипърските служители до руски олигарси.

След оповестяването на новината за споразумението, постигнато късно снощи в Брюксел, десетки кипърци и чужденци, живеещи на острова, можеха да се видят пред банките, за да теглят пари от банкомати.

Заместник-председателят на Института по публично счетоводство Мариос Скандалис обяснява обаче, че сумите, равняващи се на данъка, са вече блокирани.

Международните кретидори поискаха от Никозия да въведе извънреден данък от 6,75 процента върху всички банкови депозити под 100 000 евро и данък от 9,9 процента върху депозити над този праг, както и данък върху лихвите по депозитите.

Още по темата

След около десет часа преговори с ЕС, кипърското правителство, накрая отстъпи по въпроса за данъка върху депозитите - въпрос, който дотогава разглеждаше като "червена линия", отбелязва АФП.

Кипърският министър на финансите Михалис Сарис бе заявил в началото на март, че подобна мярка ще бъде "катастрофална" за Кипър.

Споразумението включва също увеличение на корпоративния данък от 10 на 12,5 процента - още една "червена линия", която кипърското правителство премина, посочва АФП.

Същевременно стана ясно, че решението на Еврогрупата по спасителния пакет за Кипър в размер на около 10 млрд. евро изключва филиалите на кипърските банки в Гърция. Категоричното уверение даде гръцкият финансов министър Янис Стурнарас, цитиран от агенция АНА-МПА. Стурнарас уточни, че решението на Еврогрупата изключва депозитите във филиалите на кипърските банки в Гърция и че стабилността на гръцката банкова система е гарантирана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След 2-3 години цяла Европа ще фалира и тогава ще стане по-зле и от 1997
123
0
 
4
 
! Отговори
Скарамуш преди 11 години
До 118Не става, братле, банките са затворени, сметките блокирани, може и да не отворят скоро, както върви...
122
2
 
6
 
! Отговори
До-Съдия преди 11 години
Колкото и да взимат като данък значи нещо остава и за вложителя,а когато са в къщи-нищо.Да не забравяме че става дума за суми които не си виждал и чул.
121
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОВА НЕ Е ПЛАДНЕШКИ ОБИР!Това е "политика на доходите".
120
10
 
34
 
! Отговори
до 119 преди 11 години
Кога точно гърците са били преди нас ? Когато на дядо ми ратаите са били само гладни гърци , когатот 60 те нямаха какво да ядат и военни ги управляваха , а може би сега когато с мързела си натрупаха колосални заеми ? Благодаря , без злоба и завист ще ти кажа - не сте преди нас , това в БГ е временно , за гърците е орис !
119
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България поведе хорото против колониализма , време е да се включат и други държави против световния неоколонизъм . Сега "великите" дават дрънкулки на вождовете а индианците го духаме докато ни изсмукват безкруполни индивиди и паразитни държави . Вън на нео колонизма ! България за българите !Нека всички засегнати държави се обединим и да изгоним кръвопийците !
118
6
 
15
 
! Отговори
до 119 преди 11 години
Прочетох мненията и с много малки изключения бяха против грабежа на ЕС и съчувствие на вски пострадали от колониалната политика на "големите" Да не би да си някой сбъркан грък или *** кефещ се да плюе БГнарод ? Все повече хора тук излизат от мутренскочалгафжииското време ! Българите сме велик и древен народ , с много завиждащи и ламтеещи за земите ни - ще оцелеем отново и България пак ще дава на света , както сме дали ази и буки , богомилството и т.н. а ти ще си дребна душица!
117
0
 
23
 
! Отговори
БГ Съдия преди 11 години
Е как така решават просто да откраднат парите на хората? Тва е все едно някой да ти пребърка джобовете на улицата, да ти вземе телефона и да каже, че това не е кражба. Ще се загуби вярата в банковата система на европейските страни, аз лично веднага бих си прехвърлил парите в Швейцария. И кой нормален човек ще си вкара сега парите в банка, ще ги скътава в сейф вкъщи и ще иска заплатата да му се плаща кеш. Много глупава постъпка, по-добре да бяха оставили страната да фалира.
116
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
122Това очаквах да се случи в БеГе при още малко продължило Оправление на Бомо.Той не случайно повтори ДОСТА пъти че в банките има МНОооГО пари.Ако още малко бяха останали на власт и щеше да видиш Кипър на КВАДРАТ.А за Кипър хората негодуват защото утре това може да се случи ВЪВ ВСЯКА СТРАНА НА ЕС!Не се радвай като играе мечката у съседа че може да прескочи и у вас!.......ТАЗИ ЗНАЕШ ЛИ Я???
115
6
 
19
 
! Отговори
Аз Клавдий преди 11 години
Значи и поробването на Кипър е включено в програмата на ционизма в лицето на световната банка и МВФ.Защо им трябваше на Кипър ЕС ???
114
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ABE IZGORELI BANKI MINISTRI i BANKERI SHTE IMA NIAMA KAK TOVA E POLOJENIETO!!!!!!!!!!!!
113
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само името му като чуеш Мариус Скандалис :D ти става йасно че ше напраи някой скандал
112
6
 
11
 
! Отговори
Кори Ра преди 11 години
До 123:Политиката която изповядваше Кипър в продължение на 5 години беше лява.Начело на правителството беше Димитрис Христофиас,а партията Прогресивна партия на трудовия народ,изцяло ама изцяло лява партия,е питам аз кой е виновен за кипърската криза,кой управлява Кипър през последните 5 години,кой докара страната до това дередже.Хората избраха на изборите буквално преди седмица Анастасиадис (десен) ,е човека какво да нарпави,ситуацията е толкова тежка,че той няма избор,оргомна бомба със закъсни
111
12
 
11
 
! Отговори
КипърскиГЕРБ преди 11 години
Заместник-председателят на Института по публично счетоводство Мариос СкандалисКИПЪРЦИТЕ СИ ИЗБРАХА ГЕРБ и сега плачат . . . .А това е долен грабеж на вложителите и най-вече на руснаците и англичаните . . . .Каква демократична и европейска кражба!
110
5
 
9
 
! Отговори
Spyker преди 11 години
Не мога да разбера какво сте се разревали за Кипър. Да не би всички тука да са милионери????? В крайна сметка като си отишъл да просиш такава сума трябва да се съобразиш с някой условия. А относно това че Кипър беше офшорка приключи в момента когато влязоха в ЕС. Като не им харесва да не го бяха правили но никой в съюза няма търпи такива работи и купчини разглезени олигарси. Но нали кипърци ги е страх от Турция това беше едиствената им алтернатива по този проблем. А за боготите има мн др места.
109
1
 
5
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
Има ли на острова достатъчно буркани?
108
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съжелявам ги хората, това си е най-долен грабеж. И тук ни направиха нещо такова с данъка върху депозита, но не беше толкова брутално, поне имахме шанс да си изтеглим парите. Това да го правят през уикенда е уникално. Тези политици са за метеж. Жалко че времената не са такива както преди 70 години, защото нямаше просто да ги свалят от власт. Те буквално крадът парите на хората чрез законите си и преминават всички граници.
107
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народ, който се храни главно от завистта и злобата си -- това сте; съжалявам, че ви го казвам.А гърците не ги мислете, -- винаги са били, и май ще бъдат, много преди вас...
106
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кипърците ако имаха малко ум в главите щяха в първият работен ден да изтеглят кой каквото има от банките.Така УНИЩОЖАВНЕТО на злодеите ще е ГАРАНТИРАНО.
105
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бай *** е много радостен когато на комшията му е зле.