Кипър е в шок след споразумението с ЕС

Десетки започнаха да теглят парите си от банкомати
Обновена: 16 мар 2013 16:23 | 16 мар 2013 16:22, Петя Славова
164
Кипър е в шок след споразумението с ЕС
Кипър е в шок след приетото споразумение за спасителен план. Снимка: БТА

Кипърските граждани и чужденците, живевещи на острова, бяха днес в шок след обявеното в Брюксел споразумение за спасителен план за Кипър в размер на около 10 милиарда евро, което включва извънреден данък върху банковите депозити, предаде АФП.

Парламентът се очаква да гласува утре принципно за този безпрецедентен данък преди банките да отворят отново врати във вторник, тъй като понеделник е почивен ден, пише БТА. Кипърският президент Никос Анастасиадис се очаква да се завърне от Брюксел около 14.30 часа и да участва в извънредно заседание на правителството. Този данък, който би трябвало да донесе приходи от 5,8 милиарда евро, ще се прилага за всички лица, живеещи на острова - от кипърските служители до руски олигарси.

След оповестяването на новината за споразумението, постигнато късно снощи в Брюксел, десетки кипърци и чужденци, живеещи на острова, можеха да се видят пред банките, за да теглят пари от банкомати.

Заместник-председателят на Института по публично счетоводство Мариос Скандалис обяснява обаче, че сумите, равняващи се на данъка, са вече блокирани.

Международните кретидори поискаха от Никозия да въведе извънреден данък от 6,75 процента върху всички банкови депозити под 100 000 евро и данък от 9,9 процента върху депозити над този праг, както и данък върху лихвите по депозитите.

Още по темата

След около десет часа преговори с ЕС, кипърското правителство, накрая отстъпи по въпроса за данъка върху депозитите - въпрос, който дотогава разглеждаше като "червена линия", отбелязва АФП.

Кипърският министър на финансите Михалис Сарис бе заявил в началото на март, че подобна мярка ще бъде "катастрофална" за Кипър.

Споразумението включва също увеличение на корпоративния данък от 10 на 12,5 процента - още една "червена линия", която кипърското правителство премина, посочва АФП.

Същевременно стана ясно, че решението на Еврогрупата по спасителния пакет за Кипър в размер на около 10 млрд. евро изключва филиалите на кипърските банки в Гърция. Категоричното уверение даде гръцкият финансов министър Янис Стурнарас, цитиран от агенция АНА-МПА. Стурнарас уточни, че решението на Еврогрупата изключва депозитите във филиалите на кипърските банки в Гърция и че стабилността на гръцката банкова система е гарантирана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
30
 
! Отговори
сопол преди 11 години
кипър бе с най висок стандарт в европа до преди да влязат в ЕС. как се плащат 10 милиарда от 600 000 население. супер сделка
83
0
 
35
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Кипър е от 10 години в ръцете на еврейската банкова машина - в момента им прилагат плана теглене на международен заем и обиране на хората - естествено са докарани до фалит както и тук в БГ - Световната банка работи бавно и методично за създаване на икономически роби и дългове с 100 години напред !! Вижте колко голям дял от Кипър е приватизиран от еврейските бизнесмени ! След Кипър идва ред и на БГ !
82
0
 
21
 
! Отговори
sopol преди 11 години
какъв *** трябва да си да изтриеш коментар в интернет. плюеш си в хляба бе коментаторчето. щом в интернет има цензура не ми се мисли кво е работническо дело
81
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво стана сега - нали Волен ги даваше за пример?
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и кво стана ся?
79
1
 
1
 
! Отговори
до 80 преди 11 години
В Лихтенщайн ве ...
78
6
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
с този капитализъм работите отиват към трета световна война. Ако разгледате събитията праз миналия век всички конфликти са произлезли от несправедливо разпределение на благата.
77
4
 
0
 
! Отговори
@86 преди 11 години
Цървула си ти. Изобщо прочете ли отговор на кое мнение коментара?
76
0
 
26
 
! Отговори
@81 преди 11 години
Точно така. Това си е един вид сделка и като при всяка друга печалба държавата може да поиска част от нея за себе си. Пак казвам данъка за лихвите го разбирам, данъка върху самия депозит е безумие.
75
4
 
19
 
! Отговори
@80 преди 11 години
А сега като ги има ***, Васил Божков, Вальо Златев, Доган, ГЕРБ, освен равно бедните (които сме 99%) по-добре ли се чувстваш? Аз поне - не!!
74
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЪВРЕМЕННОТО БАНКОВО РОБСТВО.
73
1
 
18
 
! Отговори
@74 преди 11 години
Пак казвам. Нормално е държавата да налага данъци на всичко за да има приходи и един данък върху лихвите е разбираем, но на самия депозит, пак повтарям за мен е безумие.2-ро. Защо наричаш протестиращите овце? Ти протестира ли? Вярно е и твърдението че не знаеха какво искат. Не може да не си чел конституцията, а да протестираш срещу нея и да я гориш. То наистина е смешно. А то и за какво вече да протестират. По-голям успех от падането на правителството с протест не може да се постигне.
72
2
 
6
 
! Отговори
? преди 11 години
77. Втората дейност е , че банката ти използва парите внесени при нея . Дава заеми с по-висока лихва , а на теб ниска лихва и печели от лихварството ?
71
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАМПАРЦУНЯН КАЗА ПО НТВ, ЧЕ ЦЕЛТА Е ДА СЕ ОБЛОЖАТ С ДАНЪК С 9.9 %ГОЛЕМИТЕ ДЕПОЗИТИ НАД 100 000 ЕВРО НА РУСКИ И ДР.ОЛИГАРСКИ В КИПЪРСКИТЕ БАНКИ.
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
75. А ти в къщи ли ги държиш ?На мен ми депозират рентата от земята . Като собственик на земя си ощетен , и ще ми вземат и от нещастната лихва ?
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво като са били един път обложени? Това си е второ действие с тези пари. Ти като идеш да си купиш нещо от магазина не взимат ли и ДДС или ти викат: Ааа споко те вече 1 път са били обложени. Това си е един вид бизнес с тези пари и то ако ги имаш в повече доста печеливш. Така, че до сега нямаше - на далавера бяхме и ние и банките, защото са им по-търсени продуктите. Сега ако и тук сложат нещо подобно тоя "бизнес" с депозитите умира и става безсмислен. От което ще загубят и банките и ние.
68
1
 
24
 
! Отговори
мдаааааааа преди 11 години
Добре са го измислили приемат закона утре , банките отварят във вторник иначе как ще събирта 5.8 млд за отрицателно време Нооооооооооооооооооооооооооооооообогатите пак ще се оправят , да му мислят по-бедничките
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе, лишили се от лекарства, за да имат депозит в банката...Ти да не си ***?:)))))
66
2
 
30
 
! Отговори
до 68 преди 11 години
Това ни чака и нас - данък върху депозитите, въпреки че веднъж вече си плащал данък. Французите много им хареса и казаха е че хубаво да се експериментира първо върху по - недоразвитети държави, тогав и Дянков също го намекна, а Станишев директно каза във Франция, че това е хубава идея. С две думи който и да дойде на власт ще го направят.Виж как овцете вече спряха с протестите - измуриха се, отчаяха се и се прададоха, а властта само седя отстрани и викаше - вие не занаете какво искате и се смееше
65
3
 
22
 
! Отговори
Колко??? преди 11 години
Хубаво казвате, че било доход. Колко пъти ще облогат този т.н. доход? Ако тези спестявания са от заплата, те вече са били обложени като доход. Ако са от продажба на имущество отново държавата е взела тези данъци при продажба, и то не малки. Айде стига с тези грабеж и двойно дънъчно облагане. Тези пари хората, за да ги спестят вече са били обложени по един или друг начин. Хората са се лишили от залъка си, лекарства и т.н. Не говоря за пари придобити по незаконен начин. Нормална реакция!