Обама все още не е решил за удар срещу Сирия

Берлин и Лондон категорични: Международната реакция е неизбежна
Обновена: 29 авг 2013 15:00 | 29 авг 2013 09:25, Елка Василева
79
Обама все още не е решил за удар срещу Сирия
Барак Обама. Снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама отново заяви позицията на САЩ, че сирийското правителство е извършило мащабна атака с химически оръжия срещу цивилни миналата седмица. Той каза, че САЩ са проучили доказателствата и не смятат, че опозицията, която се бори срещу сирийското правителство, разполага с химически оръжия или със средства да нанася удари с тях, предаде Асошиейтед прес.

Обама каза, че не е решил каква ще е реакцията на САЩ. В интервю за обществената телевизия Пи Би Ес той допълни, че ответната реакция на страната му ще бъде да изпрати "силен сигнал" на сирийския президент Башар Асад, предаде БНР.

„Не съм взел решение. Получих варианти от военните и имах изчерпателни дискусии с моя екип по национална сигурност. Въпреки че това, което се случва в Сирия, е трагично и въпреки че призовах Асад да се оттегли, за да има преходно правителство, в което да бъдат включени всички групи в обществото, заключението, до което стигнах, е, че директен военен ангажимент и замесване в гражданската война няма да подпомогне ситуацията на място“, каза Обама.

Президентът изрази надежда, че в крайна сметка в Сирия ще бъде осъществен политически преход. Той изрази и готовност от страна на САЩ да работят с всички, включително с Русия и други страни, за да се направи опит да се съберат враждуващите страни за уреждане на конфликта. Обама подчерта, че Вашингтон е заинтересован той да не се проточва безкрайно.

Още по темата

Междувременно Асошиейтед прес предаде, че администрацията на президента Барак Обама търси допълнителна разузнавателна информация, за да подкрепи намерението за удар срещу военната инфраструктура на сирийския режим.

Американското електронно разузнаване е прехванало комуникации на сирийски военни командири с нисък ранг, обсъждащи химическа атака, но те не свързват пряко нападението с достатъчно високопоставен служител на режима, за да може да го свържат със самия президент Башар Асад, посочват източници от разузнаването, настояли за анонимност.

В идеалния случай администрацията иска разузнавателни данни, свързващи атаката директно с Асад или с някого от вътрешния му кръг, за да се изключи възможността изолиран елемент от военните на своя глава да е решил да използва химическо оръжие без разрешение на Асад.

От своя страна лидерите на Германия и Великобритания Ангела Меркел и Дейвид Камерън заявиха позиция, че сирийското правителство не трябва да се измъкне безнаказано за атаката с отровен газ срещу собствения си народ, заяви вчера официален Берлин, цитиран от Ройтерс.

Канцлерът Меркел и премиерът Камерън се обединиха в телефонен разговор около мнението, че за употребата на отровен газ край Дамаск миналата седмица вече има достатъчно доказателства, се посочва в изявление на германското правителство, пише БТА.

В него се казва още, че сирийското правителство не трябва да се надява, че ще може да продължи тази война, която нарушава международното право. "Затова по мнението на канцлера и на министър-председателя международната реакция е неизбежна", заявява германското правителство.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
25
 
! Отговори
jdhifg преди 10 години
Я нуждаюсь 24 ракетами " Яхонт" и 7 систем C-300 с 28 ракетами и в Сирии и все будет нормально
20
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗА ДА ИМА МИР И СПРАВЕДЛИВОСТ ПО СВЕТА САМО ЖИДОВ ГРОБ! ТОВА Е РЕШЕНИЕТО.ВИДЯ СЕ ,ЧЕ С ЦИОНИСТКОТО ПРОКЪЛНАТО ПЛЕМЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОЦЕДИРА ПО ДРУГ НАЧИН!
19
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До номера 1-4: господа, радвам се, че толкова много българи са се събудили! В момента водя спор относно Сирия и въобще близкоизточния въпрос в един форум (международен такъв) и реакциите са, все-едно вярвам във феи и змейове и съм ***, ако си мисля, че има конспирация. Освен това съм злодей, защото не вярвам на официалните обяснения за атентата на 11 Септември.
18
26
 
5
 
! Отговори
1 преди 10 години
Сащ защитават другите страни от Сирия
17
1
 
1
 
! Отговори
kukuruza преди 10 години
Po- dolu nqkoi dobre go kaza: Siriq,Iran,i sled tova Rusiq. Oba4e Obamata o6te go e strah ot Putin. Istoriqta kazva 4e nikoi ne se e spravil s Rusiq i zatova se bavqt.ina4ee re6eno. Svar6eno e sas Siriq.
16
2
 
9
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Малкия Нострадамус:Дядо, ние нали сме покръстени евреи?Дядото на Нострадамус:И покръстеният евреин си остава пак евреин!
15
2
 
12
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
До 11ПаметДа от дълги години вече евреите изнасилват всички освен тях самите и водят геноцид срещу всички гоим, ама де да го проумее тъпата ти тиква...
14
0
 
1
 
! Отговори
buba преди 10 години
Moreover, after a meeting with Saudi Arabia in which the Saudi head of intelligence directly threatened Vladimir Putin with terrorist attacks during the coming winter Olympic games in Russia if they didnt let the U.S. move forward with their plans in Syria, President Putin has reportedly responded with the threat of a massive counter-strike against the Saudi Arabian monarchy.This isnt an exercise.The writing is on the wall.The militaries of the most powerful nations on Earth are preparing to engage.
13
2
 
31
 
! Отговори
djusgdf преди 10 години
Унищожението с химическо оръжие в Сирия е дело на САЩ, за да имат "повод" за нападение. На всички им е ясно. Обаче, как да се спре американско-ционистичната паспина, която е решила на всяка цена да бомбардира Сирия. Русия и Китай си мълчат. Следва Иран, а след това Русия. Толкова е просто.
12
1
 
4
 
! Отговори
usa преди 10 години
Tezi veche ni vzimat za kanarcheta,a dali opozicionnata armia ne e pusnala tova himichesko orujie.Otdavna se znae che 90% ot tazi opozicia sa naemnici izvun Siria.Loshoto e che strada mirnoto naselenie I decata...
11
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хитлер едно време добре беше ги почнал всичките евреи. Ако си беше довърщил работата сега нямаше да се стига до това .
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знаем я международната реакция. "Осъждаме акта и се разграничаваме от него" или нещо в този стил и дотам
9
2
 
28
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Скапани агресори
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NEFT------$$$$$$$$$$
7
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много добър артист Обамата. Освен нобела, да му дадат и оскара.Много хубаво играе, че обмисля и се колебае. Ще бъде много добър в ролята на Хамлет - to be or...to be.А, иначе си знае, че всичко е решено и от него нищо не зависи, и в случая е само за парлама на американския данъкоплатец.
6
0
 
30
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
Абе те умните западняци да внимават да не забухат с. Дамяново, вместо Дамаск, че тогава ще имаме да ставаме вече на кълбета... Те че ще ударят, няма съмнение. И че не е "назидание" причината за удара, също е ясно. Но защо разиграват тука драми от типа "иска ми се, ама не знам дали ми стиска"?
5
1
 
38
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
Японците сами са пуснали атомните бомби над своите градове,а виетнамците са използвали по време на войната химическо оръжие!Какво са виновни американците,че грешно е записано в историята!?Сега пак става грешка-сирийците използват срещу себе си химическо оръжие,а не американците,т.е "бунтовниците",ама то е едно и също нещо.Споко,потрайте още малко,помощта е на път!И после да отразите всичко достоверно,ей!Утре какво ще пише в учебниците!?
4
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като чета за атаката в Сирия единственото, за което се сещам е химическите оръжия в Ирак и колко ги намериха. Твърде дълго време сащ изкараха без война, трябва да си завъртят икономиката.
3
1
 
42
 
! Отговори
уфффф преди 10 години
Защо ли въобще от ООн си правят труда да раследват,да излизат със становище за използването на невропаралитичен газ от опозицията, като накрая пак тъпата американска *** и нейните дружки ще искат да втълпяват на цял свят точно обратното! Ясно е , че оръжията освен да се произвеждат трябва да се продават и да влизат в употреба, все някъде! Защо ли всички си затварят очите за факта, че всъщност това не е гражданска война, а война на наемници - талибани, афгани, турци и секаква ***..
2
1
 
50
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
"Обама не е решил" = Нетаняху не е решил. Айде стига с тия глупости. Да не сме на 5 години. Ей сега ще ревнат масоните и айде. На банкнотата от един долар си го написаха "Нов световен ред". :)