Колите с ограничена скорост до 120 км в час

Мярката е поискана от транспортния отдел на Еврокомисията
Обновена: 3 сеп 2013 08:26 | 3 сеп 2013 07:49, Петя Славова
87
Колите с ограничена скорост до 120 км в час
Снимка: Булфото

Колите да не вдигат повече от 120 км в час, предлага ЕС. Също така новите автомобили да бъдат снабдени с камери, разчитащи пътни знаци за ограничаване на скоростта и автоматично да я намаляват, ако тя бъде превишена.

Мярката е оповестена от транспортния отдел на Европейската комисия в опит да бъде намалена смъртността по европейските пътища. Всяка година по тях загиват над 30 000 души, пише "24 часа".

Очаква се предложението да бъде публикувано през есента. Отсега то буди възражения, тъй като според някои ограничава свободата на автомобилистите. Има колебания също дали устройствата трябва да предупреждават шофьорите да намаляват, или да контролират скоростта автоматично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
12
 
! Отговори
Джегит до 64 преди 10 години
Не знам сядъл ли си някога зад волана или само пишеш за запълване на форума ? Определено няма да доведе до нищо добро ограничаването до 120 км . В Германия няма ограничение на скоростта по 1 клас магистрали . Има само по 2 клас 130 км и е констатирано че там където има ограничения стават най-много катастрофи . Я си представете че сте тръгнали от Ханбург за Мюнхен имате 1000 км в посока и карате с 120 колко пъти от монотонното каране ще ви се доспи ? А Дивакът който кара с 80 в града ко а?
60
3
 
23
 
! Отговори
Черната мълния преди 10 години
Планирах едно Бугати Вейронче да си взема със спестеното от закуските, но разбрах че идейници са завзели ЕС. Предлагам някои допълнения за намаляване ПТП-тата: Младежите до 22 години да управляват МПС с инсталиран и включен зелен буркан, придружен с квакаща сирена. Старци и бабички да управляват МПС с инсталиран и включен червен буркан и жално виеща сирена. Автомобилите да са тапицирани с възглавници. Постоянно включени фарове и лазери от ПРО на САЩ. Възраждане Траби с турбо. Всички МПС жълти.
59
8
 
26
 
! Отговори
Волан преди 10 години
Отнемали "свободата на автомобилистите"!А те като отнемат живота на хората?
58
1
 
15
 
! Отговори
фостата преди 10 години
Пренастройвам скоростоограничители на приемлива цена.
57
2
 
10
 
! Отговори
Хо преди 10 години
Моето предложение е всеки автомобил да бъде снабден с електрическа седалка за водача,която да се "активира" над 120 км/ч.....:)
56
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По нашите двупосочни пътища, където през 30 метра има изход за черен път и съответно ограничение 60, тази система би била от чудесна полза. По-добре да се ходи пеша...
55
4
 
15
 
! Отговори
Gogo преди 10 години
Скоро ще ни сложат и ограничение колко въздух да дишаме на ден. Който е повече - out. Не вървят на добре нещата...
54
6
 
17
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Абе да ви е** свободата на автомобилистите , свободата на носещите оръжия в Америка дето пуцат наляво надясно , свободата не знам си кво не знам си що , щом умират хора в резултат от твоята свобода , тя ти се взима ....непрекъснато се потъпкват човешките права по света и то от най-големите уж защитници на свободите , за това никой не говори , а ако някой предложи нещо , което би намалило нещастните случаи ...веднага говорим за свобода !
53
6
 
19
 
! Отговори
ss преди 10 години
личи си ,че повечето коментари не са от шофьори или са от жени (което си е същото). Сегашните ограничения са напълно нормални, стига да се спазват (140 на магистрала, 90 извънградско). ЕС да им го напраскам отзаде
52
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е как ще изпревариш бързо ако имаш ограничение или се молиш да не те ударят челно
51
2
 
3
 
! Отговори
ah преди 10 години
ot tozi zakon idwa i drugiq, wsi4ki da smenqt kolite si do 2 godini, ili nqma da imat prawo da karat izwyn grada i t.n. taka che mili sygrajdani sybiraite parichki za nova kola s wsi4kite izbroeni tehnologii
50
20
 
15
 
! Отговори
сдф преди 10 години
Крайн о време беше да се вземат мерки и да се намали фабрично скоростта на автомобилите. Следващата стъпка е автоматично ограничаване на скоростта при поява на забранителен знак
49
4
 
19
 
! Отговори
rm преди 10 години
В една съвременна кола усещането в колата със скорост 130-140 км е съвсем спокойно, това е нормална скорост за магистрала.По-добре да се повиши самосъзнанието на шофьорите, да бъдат по-внимателни с маневрите, щото има много злета които реално правят проблеми на пътя и ситуации.
48
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Автоматично ограничение на скоростта може да е опасно някой път при изпреварване. Най-добре е обаче на всяко разклонение да има камери, които да изчисляват средната скорост на колите и така да пращат глобите. В много държави по магистралите вече действат такива системи. Скоро ми се случи да спря аварийно при 130 км в час заради катастрофа и не го пожелавам на никого! Цяла вечност мина докато спрях и за малко да се набия в колата пред мен! За 1 метър ми се размина, но остарях 10 години!
47
3
 
20
 
! Отговори
Д-р преди 10 години
Те ако могат и по един чип в мозъците да ни сложат, за да не мислим много, ще го направят. Тия от този транспортен отдел в ЕК, що не си е**т пич***а лелина!?
46
1
 
43
 
! Отговори
.... преди 10 години
Ако направят автоматично да се намаля скоростта ще има такъв протест на фуражките,че тея от зимата ще ни се струват песен :)
45
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Решението е елементарно.Самите автомобили,мотори,велосипеди и каруци да не могат да развиват по-висока скорост..Да му мислят производителите.Няма да има голяма нужда от магистрали.Ще се пести гориво и опазва околната среда.И най-важното,няма да го има предизвикателството да имаш възможност(мощност),а да не я използваш.
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 44Не бе, то за твоята каруца и 90 е много по Тракия. Баси смешниците дето пишат тук.
43
2
 
16
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
А бе ай сиктир бе, аз пък искам евродепутатите и депутатите да даряват заплатите си.
42
28
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Даже 120 е много - 90 е приемливо. Аман от комплексирани *** дето си избиват комплексите на пътя. И такива дето правят "резачки" и вдигат шум с коли и мотори - в пандиза да им пръснат зад*иците.