Чакаме милост от Брюксел. Метанът може да скочи

Таксиджиите плашат с протести, топлофикациите в неведение
Обновена: 15 сеп 2013 07:55 | 15 сеп 2013 07:30,
92
Чакаме милост от Брюксел. Метанът може да скочи
Снимка: архив, Булфото

До края на октомври Брюксел трябва да отговори на искането ни за пореден път да отложим изпълнението на директивата за увеличение на акциза върху природния газ като моторно гориво и за отопление, съобщи bTV.

Заради акциза таксиметровите шофьори заплашиха с национален протест, а топлофикациите калкулират поредното поскъпване на парното или нови загуби за милиони.

Още по темата

Ако акцизът върху метана за автомобили бъде увеличен от Нова година с 500%, литър гориво за всеки един шофьор ще поскъпне с 25-30 стотинки.

Таксиметровите шофьори заплашиха вече с протести, защото тарифите на такситата и сега са прекалено високи и са отблъснали много клиенти.

Ако сега те бъдат увеличени дори и с още 10-15%, много шофьори ще останат без препитание.

Топлофикациите също са притеснени от газовия акциз, защото ако той бъде въведен, цената на парното за абонатите от Нова година трябва да скочи с още 3% или да понесат нови големи загуби.

От енергийния регулатор засега се въздържат от коментар ще поскъпне ли парното. Поне докато не дойде и окончателното становище на Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
19
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
и за кон ще има данък - 40 лв за му сложат чип - ти мислиш, че не са помислили ? Данък и на тебе ще искат да сложат скоро - белег на дясната ръка или челото
56
0
 
9
 
! Отговори
майнатайм преди 10 години
и аз гледам като този на снимката като зареждам.направо ми се къса сърцето,ще впрягам коня.
55
1
 
6
 
! Отговори
do 42 преди 10 години
a, SEFTE lajat komuniagite i ima maloumni da im virvat oshte
54
5
 
30
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
58Не сме самостоятелн държава - кое ни е самостоятелното?Армия нямаме, земята ни се изкупува, ресурсите ни се крадат от западналите - хората също - кое ни е самостоятелното - дори начина на обучение на децата още от детската градина, за да може да им промиват мозъците по-активно се диктува от световната банда - и все по несамостоятелни ще ставаме ако робския народ не се усети и не поиска самостоятелност и напускане на възродената римска империя ес.
53
2
 
2
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
56 колкото и да съжаляваш нешата в света не са случайни и слепците даже могат да го видят
52
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво значи милост, ние не сме ли самостоятелна държава гледаша интереса на народа си а не този на европейските мишки. Значи държавата може с години да не приема изискване на ЕС за токоразпределитените дружества и да си прави каквото иска, ама видиш ли сега като ставуа дума за нещо евтино, трябвало да се молим за милост. Акциза не е ли за стоки ползвани за гориво замърсяващи природата, ако е така метана не беше ли признат за гориво което незамърся природата, няма логика да му се вдига акциза.
51
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Урааааа,Най-накрая мизерните бакшиши ще изчезнат от улиците.Сега остава да се намери цаката и на маршрутките.
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съжaлявaм коментaрa ми се отнaся зa 52 номер
49
4
 
25
 
! Отговори
Димитър Димитров преди 10 години
ЕС - Поредната БГ грешка.... Вижда се, че от влизането ни там, народа не е забогатял, по-скоро се случва обратното. Забогатяват само определени хора, който са на входа и изхода на всеки фонд... за обикновенния гражданин нищо не остава. Ще се съглася да има такъв акциз, ако българина има доход като на средно стстистически европеец. Не разбирам, защо някой ще идва и ще ни казва да вдигаме акцизите? Да дойде и да каже първо да се вдигнат доходите. Никой не се съобразява с икономическата обстановк
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей 53, ти си aбсолютно ненормaлен бе))))
47
2
 
8
 
! Отговори
Somebody преди 10 години
43, ами азне виждам какво се е избегнало, освен че се е избегнало създаването на стабилна средна класа в Бг. Ползата от безвизовите режими е химерна, защото 80% от хората нямат пари да пътуват. Вдигат се акцизи и ставки по западен стандарт, само дето ние сме по ИЗТОЧЕН стандарт на живот.Единствената полза е трудовата емиграция, което не е от полза за Бг.А да и краденето на пари от ЕС - полза за политическо-икономическите кръгове... Май това е "ползата".Иначе за хората - К*Р и високи цени!
46
2
 
3
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
ес е част от колоса, за който говори Даниил още преди 2400 години - по-точно краката - смес от желязо и глина
45
4
 
3
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
43Нищо няма да избегнеш - турция я гласят за възродената римска империя
44
5
 
11
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
39Малоумник - дори и да има шистов газ - за който отдавна е доказан, че добиването му е изключително опасно - той също ще бъде с акциз.
43
5
 
21
 
! Отговори
Банкеръ преди 10 години
И защо бакшишите карат на метан,а смятат тарифите все едно карат на бензин.Краино време е колите за таксиметрови услуги да са от средния клас и по големи и да си ги карат на бензин и дизел,какви са тия сапунерки на по 10 години,че и на газ.И без друго сега такситата са три пъти повече отколкото е необходимо.Освен всичко друго бакшишите са и наи наглите участици в движението и имат вина за 30 процента от катастрофите,затова само секс.
42
5
 
11
 
! Отговори
Oleee преди 10 години
Пазарна икономика, а ? ЕС, а ? Време е да прогледнете, българи!
41
2
 
24
 
! Отговори
оптимист преди 10 години
Какво странно има??Аз мога да карам на дизел-2.69лв при мин акциз в БГ....Франция-1.35 евро при максимален акциз .Газ 1.30 лв в БГ-..Франция 0.81 евро.Но в БГ с един резорвар газ 40 л-минавам 300 км или 100 км излиза- 17лв .В Франция пак зареждам 40 л газ но минавам 400 км -или 100 км излиза.....16.20 лв..И коя газ е скъпа в момента????Да оправят качеството на горивата .Да се вдигнат доходите защото нашия БВП е 40%от средноевропеиския ,а заплатите -17% от средноевропейските..И защо не се вдигнат
40
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aве пaрцaли червени кремълски ***, зaщо зaплaтите в цялa Европa сa в ПЪТИ по- високи от тукaшните??? Aлтернaтивите зa Бългaрия сa две- дa се борим с олигaрхиятa зa европейско зaплaщaне нa трудa, или окончaтелно дa кaжем сбогом нa Европa ( кaквaто е целтa нa комунисти, " нaционaлисти" и пр. червени лaкеи) нaбутвaйки ни под ново руско влaдичество, демек " еврaзийски съюз". Искaме европейски зaплaти и нормaлнa европейскa политикa!
39
2
 
6
 
! Отговори
БРАВО НА БКП/бсп ! преди 10 години
НЕ ОТМЕНИ "ДАНЪК ЛИХВИ" , НЕ ДАВА ПАРИ ЗА КОЛЕДА, не строи АЕЦ-БЕЛЕНЕ ...СЕГА КАТО ВДИГНЕ И ГАЗТА , ШЕ НАКАЖЕ ВСИЧКИ ГЕРБАДЖИЙ...ХА,ХА,ХААААААА....Точно така требва!БРАВО НА *** !!!!!
38
2
 
9
 
! Отговори
Гаранция Франция преди 10 години
До SomebodyЕстествено, че трябва да сме в Европейския съюз, това е един начин да избегнем Анадола. Няма нищо лошо в ЕС, ние сме ***.