Франция потвърди – не ни иска в Шенген

Проблемът бил в контрола по външните граници на България и Румъния
30 сеп 2013 16:01, Елка Василева
147
Франция потвърди – не ни иска в Шенген
Снимка: архив, Reuters

Франция потвърди днес негативното си отношение към влизането на Румъния и България в Шенгенската зона при настоящите условия на контрол по външните граници на тези две страни, съобщи радио Франс ентер, като цитира френския министър на външните работи Лоран Фабиюс.

В разгара на полемиката за трудностите за интегриране на ромите във Франция френският министър на външните работи обаче разграничи ситуацията с ромите и въпроса за членство на двете балкански страни в зоната за свободно движение.

Решението за евентуално влизане на Румъния и България в групата на 26-те Шенгенски страни /22 от ЕС, както и Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия/ трябва да бъде прието до края на 2013 г., посочи Фабиюс.

Според него влизането в Шенген на тези две страни, за които ограниченията на пазара на труда ще паднат на 1 януари 2014 г., ще означава, че мигрантите, идващи от външни на ЕС страни, ще могат да проникват свободно в блока, преминавайки през Румъния и България.

Още по темата

"Там има проблем, защото трябва да бъдем сигурни, че България и Румъния имат средствата да извършват проверки", обясни Фабиюс. "За момента ми се струва, че условията не са изпълнени", добави той.

За Лоран Фабиюс решение преди края на годината по приемането на двете страни в Шенген изглежда много трудно при настоящите условия. Това мнение се споделя от голяма част от страните от Шенгенското пространство, отбелязва Франс ентер.

"Ако няма промяна в условията, ние не сме благосклонно настроени", добави дипломат номер едно на Франция.

Той обаче се постара да остане встрани от полемиката, породена в управляващото мнозинство и в правителството от политиката на разтурване на нелегалните ромски лагери, водена от министъра на вътрешните работи Манюел Валс и от неотдавнашните му изявления за трудностите за интегриране на ромите.

Но Фабиюс призна, че ромските лагери във Франция пораждат огромни трудности. Като пример за подобна трудност той посочи ромските деца, които крадат, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
30
 
! Отговори
Язе преди 10 години
По едно нещо си приличаме с франсетата. Те не ни щат *** - и ние не ги щем. Обаче *** искат във Франция. И като теглим чертата... ;)
54
2
 
16
 
! Отговори
Цезар преди 10 години
Ако изтрепем ромите и вече не ви тормозят, ще ни вземете ли?
53
11
 
4
 
! Отговори
Rezan преди 10 години
Zabravete vsicko...Vulgaria e Super Darjava,vsicko zavisi ot nas...Nazdrave bokluci...
52
3
 
24
 
! Отговори
Мишелин преди 10 години
Мисля, че решението е двупосочно - да, България трябва да прекрати веднага потока от нелегални имигранти (защото така нарушаваме и собствените си закони - неглежиране на незаконното преминаване на границата и оставянето му без последствия! От друга страна, Франция трябва да даде мило и драго, за да сме в Шенген, тъй като сме външна граница,а и само тогава ще имаме здрав контрол. Второ, Франция следва да спре с дискриминационните прояви и да отговори: защо БГ роми НЕ, а африканци и азиатци- ДА?!
51
10
 
13
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 10 години
Ориентирайте се към Другаря Путин.Да дава пак провинция Коми , и всички Сърпове и Чукове ,заедно с *** , първи дървосекачи.За няколко години,ще заработите по един самосвал рубли,ще има и за Позитано,ще има и за Бузлуджанската панелка.
50
6
 
11
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
По-добре, че не ни искат в Шенген, такава бедна държавица няма работа да се пречка там сред богатите и развити държави. Само ще ни използват за членски вноски и ще ни карат да помагаме на богатите държави. Миналата година нали така казаха от Шенген-бедните държави ще помагат на богатите. Тогава Бойко не пропусна възможността да се подпише в този документ, в който всички подписали се държави в него са готови да помагат да останалите. България сигурно ще тегли заем да помага на другите държави.
49
4
 
16
 
! Отговори
Kitty преди 10 години
Министър *** да напише протестна нота
48
5
 
29
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
че то ние не се искаме, какво остава те да ни искат. :)Вече 100 дни протести пред парламента и никой не му пука. Някакви нагли назначения. Тези неща се виждат от европа. Просто на нашите депутати не им пука изобщо за имиджа на българия, стига техните джобове да са пълни. Типично по български
47
5
 
32
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 10 години
Досвидание ЕС !!! Да , здраствует С.С.С.Р !!!
46
1
 
19
 
! Отговори
аха преди 10 години
За какво ви е шенген? Нали много обичате България? Стойте и я развивайте! :Д хаха
45
0
 
17
 
! Отговори
до 37 преди 10 години
Какви условия сме изпълнили бе? Това че сме направили 1, 2 нови КПП-та и че 50 полицаи охраняват 270 км граница с Турция ( за сравнение 1800 полицаи охраняват 170 км гръцка граница с Турция - а и гърците не са си махнали загражденията, даже стена направиха по границата), а никой от сирийците и африканците не минава през КПП-тата, а през останалата разградена част от 170 км.
44
2
 
21
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
Eхехехехеей :))))Тия вече не от 9, от 99 кладенеца вода вадят, само и само да не ги обвиним в расизъм (то не че има кой да ги обвини, ние нямаме политици, а гущери). Че нали шенгенските граници се отбраняват от целия ЕС задружно, що се боят, че нямало да бъдат опазени на Кап. Андреево напр.??? Не ни искат, не ни искат, то е ясно. И аз да съм, и аз няма да искам такъв народ, когато съдя по индивидите, които вече съм виждала отблизо; и по тези, които представляват държавата и политиката й.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименабе те си знаят.....
42
1
 
32
 
! Отговори
Иска - не иска ... преди 10 години
Иска или не, команчите са тръгнали на Запад и нямат спиране :) *** е като монголска орда :)А и за какво ни е Шенген? Само ще се напълним с араби и *** тръгнали към Западна Европа.
41
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Pravilno re6enie !!! Vulgarite da si znayat gyola...
40
3
 
6
 
! Отговори
Ха сега, преди 10 години
Венегин да им се скара и обясни на българите,защо?-Ами защото те лобираха да влезем в ЕС,той в ответ не предложи посланика за орден Стара планина,май.Такива дипломати.
39
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няколко тъпака са зе запенили да оплюват французите, а не виждат че проблема е разградената ни граница с Турция. И откъде накъде Франция да интегрира нашите и румънските ***? Малко ли е че им плащат повече отколкото могат да изкарат в България, че им осигуряват безплатно медицинско обслужване - а *** вече са взели да се настаняват и в центровете на някои градове там. Дори купуват билетите и връщат за своя сметка част от ***.
38
9
 
13
 
! Отговори
ВЪН ОТ ЕС преди 10 години
България трябва да денонсира договора за присъединяване към ЕС! Да се пуснат отново блоковете на АЕЦ"Козлодуй"!
37
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поне още 20г могат да си прехвърлят топката от една държава в друга и да търсят причини. Ясно е, че Шенген скоро време само през крив макарон. А какво прави Орешарски по въпроса? ОСТАВКА!
36
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според доклада на ЕК сме изпълнили всички условия, а на французите им се струва, че не сме ги изпълнили. Стига лицемерии господа французи и си кажете, че ромите ви притесняват!