Защо не разбираме ромите, се питат в Европа

Европейски вестници по темата за интеграцията на ромите
13 фев 2014 11:58, Елка Василева
121
Защо не разбираме ромите, се питат в Европа
Снимка: архив, Reuters

Два влиятелни европейски вестника повдигат днес темата за интеграцията на ромите като общоевропейски проблем.

Под заглавие "Защо не разбираме ромите?" германският вестник "Франкфуртер рундшау" подчертава, че част от българските роми, пристигащи във Федералната република, дори не знаят, че могат да получават социални помощи.

"Франкфуртер рундшау" цитира примери от Дортмунд, където има голяма ромска имигрантска общност. "Отначало дойдоха жени, тръгнали да проституират, които след това доведоха семействата си; мъжете започнаха да търсят работа или да събират метал. Пришълците от България изобщо нямаха представа, че имат право да поискат помощи за отглеждането на децата си", пише германското издание. То допълва, че начинът на живот на ромите не е понятен за обществото нито в Западна, нито в Източна Европа.

Още по темата
"Франкфуртер рундшау" подчертава, че образованието не е решение на проблема, тъй като навсякъде в Източна и Югоизточна Европа, при това не само по отношение на ромите, е прекъсната връзката между образованието и добрия стандарт на живот. Германският вестник стига до извода, че решението на проблема е работеща икономика, която да осигурява работни места.

В статия със заглавие "Ромите - изясняване на ситуацията" британският "Гардиън" призовава да бъдат отхвърлени предразсъдъците и да се изследва действителният потенциал на приноса, който ромите биха могли да имат за Великобритания.

"Възприятията ни за ромите са оформени от въображаемия образ на циганите, дълбоко вкоренен в нашата култура. Този въображаем образ представлява обратното на нашите ценности: нашето общество ограничава начините за изразяване на емоциите, затова ние завиждаме на страстта, която циганите изразяват чрез своята музика и екзотичен външен вид. Чувстваме се хванати в капана на рутината на нашето всекидневие и откриваме романтика в свободата и спонтанността на циганския живот, но също така го и отхвърляме като незаконен и неконтролируем“, пише вестникът.

„Предразсъдъците ни пречат да преценим рационално действителните проблеми, пред които са изправени ромите мигранти. По дефиниция социалното включване може да се случи само ако практиките за изключване бъдат изкоренени. Вместо да обвиняваме ромите за нашите страхове и фантазии, би трябвало да им протегнем ръка и да позволим на самите себе си да бъдем вдъхновени от тяхното великодушие, приспособимост и отдаденост в оказването на взаимна подкрепа", пише изданието, цитирано от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
4
 
! Отговори
Кристко преди 8 години
Вие като ги разбирате по-добре защо не си ги дондуркате в ЕС,а само се оплаквате,че идват да ви развалят спокойния живот!Гледайте си ги и си трайте!После да ви видиме дали няма и вашите милиончета да се стопят като захарен памук!
100
0
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
Мнение: Въпроси от рода на "защо не сме разбирали ромите" (така се питали в Европа...) с нищо не допринасят за разрешанатето на проблемите с ***, или ромите. А проблемите, свързани с тях са например тези: - защо те не искат да се интегрират в обществото, в което живеят, - защо в повечето случаи останалите членове на това общество са длъжни да се съобразяват с тях, като не може да се каже същото и за тях по отношение на останалите, и т.н.Това не е проповядване на р_омраза или нетърпимост
99
0
 
6
 
! Отговори
email преди 10 години
Защо не разбираме ромите, се питат в Европа? - Ами защото са извънземни! И това не е просто майтап. Тези същества за хилядите години на сегашната човешка цивилизация не са се променили изобщо в еволюционно отношение. Очевидно където и да отидат в каквато и среда да попаднат все са си те, никаква интеграция не е възможна каквото и да се прави! Някакво човешко ГМО, създадено незнайно кога от незнайно кой. Ако сте гледали филма Сектор 9 (District 9) не ви ли се струва, че става въпрос за бай ***?
98
1
 
5
 
! Отговори
сиганин преди 10 години
Да ги вземат всичките до един, а нашето правителство да измисли награда за тези които ще ги приемат.Вече след 500 години в европа, най накрая да ги социализират.Да ама надали!
97
0
 
2
 
! Отговори
диалектика преди 10 години
до 113: Няма друг начин да се решат нещата,освен "улицата" да ги реши.Само,че,при две много важни условия: първо: низвергнатата рая,гоите и не си спомням,как беше по ***,да вземе най-после,да се обедини и второ: чистенето да започне от главата(партийно-олигархично-еврейската пасмина),а след това да се стигне и до ***.Иначе,няма да стане.Ако продължавате да се делите по партии,няма никога да решите този проблем.По-добре хващайте терминал2.Само,че този проблем ще ви преследва и навън!
96
0
 
9
 
! Отговори
Ник - Панагюрище преди 10 години
Да се чете - Осигуряват ! Европа е обща , следователно и *** са общи ! Европейци подарявам Ви нашите - пък като сте толкова отворени Вие се разберете с тях !
95
1
 
3
 
! Отговори
Ник - Панагюрище преди 10 години
ЗАЩОТО ,НЕ ЗНАЕМ *** И НЕ ИСКАМЕ ДА ГО НАУЧИМ , ТЕ ПЪК НЕ ИСКАТ НИЩО ДА УЧАТ И СЛЕД ТОВА ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ ! НАЛИ ИМ ХРАНИМ ДЕЦАТА КОИТО ОСТАВЯТ В ДОМОВЕТЕ И ИМ УСИГУРЯВАМЕ ПАРИ ЗА ПОМОЩИ !!! МАЛКО ЛИ Е *** ?
94
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** си живеят в свои норми по тяхному, милиардерите и сие - по своему,, "електоралните" единици в трета категория се спасяват поединично. Интеграцията между трите е мисия невъзможна. Праовораздаването е различно за всяка отделна категория. На прага сме улицата да вземе правораздаването в свои ръце. Което може да се окаже по-добрият вариант отколкото правителството да реже държавата като баница и да *** ли *** век след век. Колко още да се чака? И какво?
93
1
 
6
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
"дори не знаят, че могат да получават социални помощи" ЗНАЯТ, ЗНАЯТ, МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ, те и затова Ви идват на гости. Да не си помислите,че идват да работят, неееее, *** не знае какво значи работа, но вие ще научите какво е ***.
92
0
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Проблемът е, че *** са твърде консервативни, живеят си както са живели преди хиляда години и изобщо не им дреме, че светът се променя, това ги превръща в тежест за обществото.Трябва да се пръснат по света и до всеки *** да няма друг *** на по-малко от километър, защото съберат ли се става табор.
91
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крайно време е и в България да престанат да се толерират ***,незнайно защо наричани "роми"! Ако един българин направи дете на 15-16 годишно момиче,отива в затвора , а за ***-било бита им /!!!/,те могат да крадат,просят и даже да убиват без да им се търси отговорност! Ако към тях се отнасят както към всички останали хора , те наистина могат да станат ..хора!
90
1
 
15
 
! Отговори
Феликс преди 10 години
За да разбираш нещо просто трябва да имаш съответното образование - в случая с *** ветеринарно.
89
1
 
23
 
! Отговори
MoTopuCT преди 10 години
по-големи идеалистически малоумия не бях чел скоро. Тия знаят ли с ква плява си имат работа изобщо... Съмнявам се...
88
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 98Образованието така или иначе е свързано с възрастта. Не може на 15 да си завършил висше. Така че образованието трябва да е водещо. А като си образован, не раждаш много деца, а 1-2-3, и при това не ги раждаш и на 15, а в нормална детеродна възраст.
87
2
 
26
 
! Отговори
юнака преди 10 години
Вчера един *** беше интегриран в България.Изпържи са на един стълб докато береше жици.
86
4
 
16
 
! Отговори
ФЮРЕРА преди 10 години
АЗ ГИ РАЗБИРАХ.ИЗВИНЕТЕ МЕ ЕВРОПЕЙЦИ ,ЧЕ НАВРЕМЕТО НЕ УСПЯХ ДА ДОВЪРША ДОБРОТО ДЕЛО.ВОЙНАТА СВЪРШИ.ВИНА ЗА ТОВА НОСЯТ РУЗВЕЛТ,СТАЛИН И ЧЪРЧИЛ!
85
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хитлер единствено е разбирал как се интегрират ***.Скоро ще си припомни Европа.Нещата се променят много бързо, когато назрее момента.
84
0
 
3
 
! Отговори
Римскa империя преди 10 години
до слaвянинПриятелю, чел съм стaтии нa Фaлaчи, " Интервю..."- то и също, тя обaче хич и не мисли дa се предaвa
83
0
 
7
 
! Отговори
Римскa империя преди 10 години
до слaвянинРобите сa били освобождaвaни, господaри сa се женели зa роби и робини, ситуaциятa е билa тежкa, дa не говорим зa ислямските инвaзии в Европa през 7 и 14 век. Зa гоненето, ще ти дaм сaмо един пример, който е от нaшето съвремие, сaмо преди 25- 30 г.никой не вярвaше, че СССР ще изчезне, че комунизмa и системaтa му ще се сгромолясaт..., политикaтa обърне ли се гоненето е детскa игричкa, кaкто и поводa...A нямa вечни политически системи, товa вaжи и зa либерaлите!
82
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Решението според мен е само едно изплащането на детски да се обвърже с възрастта и образванието. Ако си на 18 и имаш средно ти се полагат детски ,а не на 17 с две деца и четвърти клас с 250 лв. помощи. Ако тези две мерки не се наложат никога няма да обърнеме тенденцията на *** на обществото ни. По никакъв начин не се стимулира раждането на българчета.