ЕК ще предприеме мерки спрямо България заради "Южен поток"

България не спазва правилата на вътрешния пазар, обясни Барозу
Обновена: 28 май 2014 14:06 | 28 май 2014 08:35, Елка Василева
155
 ЕК ще предприеме мерки спрямо България заради "Южен поток"
Пламен Орешарски и Жозе Барозу. Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”, предаде БНР.

Това стана, след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с подготвяния закон за енергетиката.

Жозе Барозу съобщи, че е изразил пред държавните и правителствени ръководители позицията на Еврокомисията, че някои от споразуменията за „Южен поток”, които са били сключени или се договарят, противоречат на европейските правила и комисията ще предприеме съответните действия.

Още по темата
Барозу е казал това и при срещата си с Орешарски. „Аз информирах премиера за намеренията на ЕК в това отношение. Ние трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват, защото вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност“, заяви председателят на Еврокомисията,

Той подчерта, че ЕК следи от месеци ситуацията в България и е изцяло наясно с нея.

„В Европейския съвет днес аз не оставих място за илюзии – ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв”, заяви още председателят на ЕК.

Барозу подчерта още, че е особено важно Европейският съюз да бъде единен по въпроса за енергийната сигурност.

Според ИТАР-ТАСС изявлението на председателя на ЕК е реакция на вчерашното съобщение, че руската компания "Стройтрансгаз" в консорциум с българското дружество "Газпроект Юг" е спечелила търга за изграждане на частта от "Южния поток" на територията на България. Европейската комисия се опасява, че проектът "Южен поток" ще попречи на реализацията на конкурентния европейски газопроводен проект "Южен коридор", който трябва да свърже Европа с Централна Азия, като заобикаля Русия, отбелязва руската информационна агенция.

Миналата есен еврокомисията започна антимонополно разследване относно проекта "Южен поток", тъй като споразуменията за неговото построяване противоречат на нормите на "третия енергопакет" на ЕС, припомни ИТАР-ТАСС. Според агенцията ЕС не се смущава от факта, че тези споразумения са били сключени преди влизането в сила на "третия енергопакет", тоест Брюксел му е придал обратно действие. Русия и ЕС вече са създали работна група по решаването на този проблем.

Вчерашното неформалното заседание на Европейския съвет беше посветено не на енергетиката обаче, а на резултатите от изборите и номинациите за следващ председател на Еврокомисията. Изненадващо германският канцлер Ангела Меркел, която по-рано подкрепи кандидата на ЕНП Жан-Клод Юнкер, сега заяви, че иска да бъде обсъждан по-широк списък с имена.

Изявлението й беше определено като „абсурд” от лидера на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода. Вчера Юнкер получи зелена светлина от Европарламента да търси мнозинство за номинацията си, а сега го блокират от собственото му политическо семейство, коментира Свобода.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпoй заяви, че ще преговаря по номинациите с новите лидери на политически групи, които ще бъдат избрани през юни. По думите му държавните и правителствени ръководители ще очакват от кандидатите стратегически план с приоритети, сред които да са мерките за възстановяване на икономиката и енергийната сигурност.

По време на неформалния съвет снощи ръководителите на Евросъюза обсъдиха номинациите за наследника на Барозу. Преговорите ще продължат през юни с лидерите на новоизбраните фракции в Европарламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
21
 
3
 
! Отговори
нн преди 9 години
Точно така! Намесете се,докато у нас не е стъпил отново ботуша на мужика.
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мммм обичам звука на евро-бучене рано сутрин. Колкото по-близо сме във времето, в което започва строежа, толкова по-голям вой ще има. Еврочиновниците ще гледат като изплющяни с мокър ***.
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И на койму дреме за еврогейския съюз ЕС вън от БГ.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЕК ще предприеме мерки спрямо България заради "Южен поток" "Нали затова предателя и масонски роб Орешарски му стиска ръката на снимката."Премиер". Що за глупости. И двамата на снимката са анти-българи. Единият предал собственния си народ с илюзии, че уж му помогнал, другият стандартен анти-български европеец.
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Подобно развитие обаче не е в интерес на нито на Европа, нито на България. Проектът за газопровод е толкова балансиран за българските и европейските потребителите, че в крайна сметка ЕС иска той да се осъществи, участващите страни искат същото, България също, всички искат този проект да се осъществи при определени условия. В крайна сметка, реалният клиент на газопровода, това сме всички ние. И ние увеличаваме достъпа на ЕС до природния газ на Русия.
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Новата криза в Украйна засилва нуждата от проекта Южен поток. До известна степен тази криза осигурява допълнителни аргументи в полза на Южен поток, защото той е важен за ЕС и за България, за да си гарантираме сигурни доставки на природен газ. Европейската комисия може да спре този проект само с политически средства или чрез нови регулации, които са насочени директно срещу Газпром.
26
5
 
0
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
Vsushtnost Oresharski Dps Bsp Ataka ISKAT TOCHNO TOVA-SANKCII I AKO MOJE DA IZLETIM OT EU POZORNO ZA DA. IDETE DRAGI GURBETCHII NE V EU A V RUSIA ZA RUBLI.A TEHNITE %OT VSYAKA SDELKA S RUSKITE FIRMI DA SE UMNOJAT PO 100%.AKO DNES ATAKA NE PROVALI SBIRKATA SHTE SE POTVURDI NAI JESTOKOTO PREDATELSTVO NA RODINATA NI!!!!!!!!!
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
За България проектът Южен поток е печеливш от всяка гледна точка, тъй като проектът НАБУКО беше замразен и страната няма други възможности за доставка на природен газ. Европейският съюз трябва да разбере, че България и регионът като цяло не могат да отопляват домовете си през зимата и да развиват икономиката си със силни опасения и приятелски потупвания по рамото. На нас ни трябват бързи и ефективни стъпки, за да подсигурим нашата енергийна сигурност на практика, а не на хартия. Южен поток трябва да излезе от политическите кампании.
24
16
 
2
 
! Отговори
xx преди 9 години
До Анонимен 17Руските ***- на трена и към Москва!!!
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тц, тц, тц и какви са тези мистериозни "мерки", ще размахвате пръст и ще бучите? То да бяха санкции, вече шумно щяхте да ги размахвате. Te размахваха пръст и че щели да замразят потока, ама нещо не им се получи. :D
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
От една страна, Европа се нуждае от повече природен газ, нови маршрути и конкурентни цени. От друга страна Русия разчита на Европейския пазар, за да изнася своя природен газ. Ето защо и двете страни имат интерес в изграждането на надеждна и ефективна газопреносна система. Както България, така и ЕС се нуждаят от нови маршрути, които заобикалят Украйна, за да са сигурни в своите доставки. В крайна сметка, никой не иска да се повтори енергийната кризата от зимата на 2009 г., когато заради тръговски спор между Русия и Украйна, страната ни понесе огромни икономически загуби.
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Всички ние сме наясно с трудната политическа ситуация, която директно засяга проекта Южен поток, не само в България, но и в ЕС като цяло. Въпреки това, не бива да забравяме, че Южен поток е бизнес начинание, което е създадено, за да осигури на Европа и България достъп до евтино, ефективно и щадящо природата гориво природен газ. Да, това е бизнес проект и усилията за енергийна независимост не трябва да се използват за политически и предизборни цели.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Фактическото изграждане на проекта в страната, трябва да започне в България през този или през следващия месец. Въпреки това, Европейската комисия и политическите опоненти на проекта правят всичко възможно да го забавят или направо прекратят.
19
4
 
14
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Не ме интересува какви ги плещи този представител на западно-корпоративните интереси.Или ще има "Южен поток" или няма да има ЕС.
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, много позитанкса *** пак от рано във форума...Почна да имс е чува гласчето след смазващия резултат на изборите.
17
3
 
5
 
! Отговори
Орехчо: преди 9 години
Това е манипулация! Всичко си е наред! Няма такова нещо! Вие сте сънували!
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кога ще привикат пелтека да го нахокат и него, че и той един разбирател, един продажник....
15
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Насрахте се и се омазахте. Махайте се!!!Оставка!!!
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я да погледнем южния коридор, който ЕС иска... да стои си на ниво проект, Сори Барозу, не даваме приоритет на нереализирани идейни проекти, а за Южен поток всичко е готово. :)
13
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кутевските *** пак са дошли да ни убеждават колко лош е ЕС и какви прекрасни са кремълските *** :)Само Европа може да ни защити от кремълската *** на територията на България!