Меркел подкрепи Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК

Ще са необходими преговори и компромис, смята канцлерът на Германия
27 май 2014 22:22, Красимир Ангелов
4
Меркел подкрепи Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК
Ангела Меркел. Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди подкрепата на ръководения от нея Християндемократичен съюз за кандидатурата на бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия.

Меркел обаче уточни, че нито една партия няма мнозинство в новия европарламент, предаде Ройтерс.

Пристигайки на срещата на върха в Брюксел, която се провежда два дни след като дясноцентристките партии в Европа получиха най-голяма подкрепа, Меркел каза, че ще са необходими преговори и компромис, за да се определи кой ще ръководи ЕК.

Европейските лидери ще дадат на президента на ЕС Херман ван Ромпой мандат да води консултации с ЕП за съставянето на новата Комисия и програмата й и с Юнкер, който е препоръчан за председател на ЕК от Председателския съвет на ЕП.

Името на новия ръководител на ЕК няма да бъде обявено днес след неофициалната вечеря на европейските лидери, отбелязва ИТАР-ТАСС. Очаква се европейските лидери да сверят позициите си и дали процедурата за назначаване на председател на ЕК да бъде автоматична, въз основа на резултатите от изборите, или те просто да бъдат взети под внимание.

Кандидатурата на Юнкер подкрепи днес и австрийският премиер Вернер Файнер.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
10
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 9 години
Абе немска калдаръно подкрепете Жан Клод Ван Дам, да ви удари един че да ви дойде акъла в главата.....ххахахаха тези евреи ви изядоха главата - *** немци - вижте докъде се докарвате турци геиове еврейски либерализъм извратеняци ви превземат а вие се топите - ако не се осъзнаете идва краят ви и той ще е тежък за голям народ като вашия...
1
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BRAVO MERKEL TI SI NOMER 1 DEUTSCHLAND