ЕК ще предприеме мерки спрямо България заради "Южен поток"

България не спазва правилата на вътрешния пазар, обясни Барозу
Обновена: 28 май 2014 14:06 | 28 май 2014 08:35, Елка Василева
155
 ЕК ще предприеме мерки спрямо България заради "Южен поток"
Пламен Орешарски и Жозе Барозу. Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”, предаде БНР.

Това стана, след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с подготвяния закон за енергетиката.

Жозе Барозу съобщи, че е изразил пред държавните и правителствени ръководители позицията на Еврокомисията, че някои от споразуменията за „Южен поток”, които са били сключени или се договарят, противоречат на европейските правила и комисията ще предприеме съответните действия.

Още по темата
Барозу е казал това и при срещата си с Орешарски. „Аз информирах премиера за намеренията на ЕК в това отношение. Ние трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват, защото вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност“, заяви председателят на Еврокомисията,

Той подчерта, че ЕК следи от месеци ситуацията в България и е изцяло наясно с нея.

„В Европейския съвет днес аз не оставих място за илюзии – ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв”, заяви още председателят на ЕК.

Барозу подчерта още, че е особено важно Европейският съюз да бъде единен по въпроса за енергийната сигурност.

Според ИТАР-ТАСС изявлението на председателя на ЕК е реакция на вчерашното съобщение, че руската компания "Стройтрансгаз" в консорциум с българското дружество "Газпроект Юг" е спечелила търга за изграждане на частта от "Южния поток" на територията на България. Европейската комисия се опасява, че проектът "Южен поток" ще попречи на реализацията на конкурентния европейски газопроводен проект "Южен коридор", който трябва да свърже Европа с Централна Азия, като заобикаля Русия, отбелязва руската информационна агенция.

Миналата есен еврокомисията започна антимонополно разследване относно проекта "Южен поток", тъй като споразуменията за неговото построяване противоречат на нормите на "третия енергопакет" на ЕС, припомни ИТАР-ТАСС. Според агенцията ЕС не се смущава от факта, че тези споразумения са били сключени преди влизането в сила на "третия енергопакет", тоест Брюксел му е придал обратно действие. Русия и ЕС вече са създали работна група по решаването на този проблем.

Вчерашното неформалното заседание на Европейския съвет беше посветено не на енергетиката обаче, а на резултатите от изборите и номинациите за следващ председател на Еврокомисията. Изненадващо германският канцлер Ангела Меркел, която по-рано подкрепи кандидата на ЕНП Жан-Клод Юнкер, сега заяви, че иска да бъде обсъждан по-широк списък с имена.

Изявлението й беше определено като „абсурд” от лидера на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода. Вчера Юнкер получи зелена светлина от Европарламента да търси мнозинство за номинацията си, а сега го блокират от собственото му политическо семейство, коментира Свобода.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпoй заяви, че ще преговаря по номинациите с новите лидери на политически групи, които ще бъдат избрани през юни. По думите му държавните и правителствени ръководители ще очакват от кандидатите стратегически план с приоритети, сред които да са мерките за възстановяване на икономиката и енергийната сигурност.

По време на неформалния съвет снощи ръководителите на Евросъюза обсъдиха номинациите за наследника на Барозу. Преговорите ще продължат през юни с лидерите на новоизбраните фракции в Европарламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
28
 
! Отговори
до асд преди 9 години
напълно си прав, но "северн пток" е от огрмен интерес за германия, и поради тази причина той все е едно го няма, сега обаче като преебат "южен поток" за сметка на виртуалния "южен коридор" най вече и изключително БГ ще бъдат ама максимално прееебани! да ни е честито членството в ЕС, НАТО и всякакви гнусни структури подизпълнители на сащ и техните интереси!
71
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да предприема, много й здраве. Тази комисия е пътник, следващата - ще видим. Санкциите се обжалват пред Съда на ЕС.
70
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
руски лизaчи ще излезете от ЕС, НО ВИ ЧAКA МAЙДAН В СОФИЯ И ИЗЛИЗAТЕ С КРAКAТA НAПРЕД! НИЕ ОСТAВAМЕ В ЕС, ЕВРОПA Е НAШИЯ ДОМ И РОДИНA! A руски " поток" през НAШAТA ЗЕМЯ НЯМA ДA МИНЕ!
69
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Силни думи на Жозето, много силни. България излагала ...на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност. Единственият отговор на изявлението му е, че той, за своите два мандата успя да изпълни поръчението (чие??? -въпрос с ниска трудност) да дестабилизира ЕС и да съсипе вярата в него. Ако някой мисли друго, значи е слепец. Този човек трябва да понесе вината си за това, че унищожи най-доброто дело на Европа обединяване, добър и справедлив живот на европейците, демокрация (а тя не търпи диктат и насъскване на държавите членки)
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 86 БобиКой не си ГЛЕДА ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС БЕ КАЛПАК????Борисов,Станишев,Местан или КЕБАПЧИЯТА Бареков,ама им НАТЪПКАХТЕ ГУШИТЕ ОТНОВО!!!!Ще ВИДИТЕ ПРОМЯНА В БЪЛГАРИЯ ТАКА НА П..ЧА СТРИЖБА!!!!!!
67
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина е крайно време да напуснем Гейския съюз. Хората който ни вкараха в тази порочна система да си понесат строго наказание. България трябва да се стреми към независима политика и да не участва във кръстоносни походи.
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей за това 65% от българите НЕ ГЛАСУВАХА!!!!!!А гласували на евроизборите:ЩЕ ВИ ДОЙДЕ НЯКОГА АКЪЛА В ГЛАВАТА ,НО ЩЕ БЪДЕ КЪСНО,МНОГО КЪСНО!!!!Радвайте се,че Сидеров и АТАКА спечелили САМО 3%-жална ви майка с ДРУГИТЕ!!!!!!Ще ни направят РЕЗЕРВАТ ИНДИАНЦИ!!!!!
65
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа няма да позволи троянски коне да я работят с руски "Паток" !
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 72, 73Барозу? Оня, дето не порица, а олиза изплютото от ефрейтор Нюланд: Да я е.а Европа. Със заплахите за Южен поток Европейският съюз продължава унищожението на България, по нареждането на САЩ (не Америка, а САЩ), да обсажда Русия с врагове. Така Барозу унизи Европа, както никой досега. Очевидно е проводник на доктрината на съпруга на Нюланд Каган в неговия Проект за нов американски век, откровено показващ целта и средствата за единовластие на САЩ над света. Там за САЩ се узурпира името Америкаа средствата видяхме войни, терор, диверсии. Има го в Уикипедия. Ще настръх
63
3
 
14
 
! Отговори
7 преди 9 години
Защо тлъсстия Еврогей БарозУ не е споменал и дума за германския Северен поток, който също нарушава еврогейския им енергиен пакет???
62
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха, ха Барозо за изпроводяк пак се пробва да ни прецака. Ами къде са санкциите за Северен поток?Нещо там си трае, защото потокът е на Германия.Наглостта на така наречения трети пакет е безкрайна - Русия влага свои пари, слага свой газ, строи газопровода и накрая идва Барозо и дава зор да си ползва тръбата и той, без никакъв принос.Все едно съседът да си строи къща и аз да искам една стая в къщата за мене, защото сме съседи.Голяма, голяма наглост и двоен стандарт отново на гърба на България!
61
7
 
9
 
! Отговори
Unufri преди 9 години
Орешака, на първата му среща в Европа за една година откак е премиер го строиха в две редици и го нахокаха :) По-точно, втората среща, защото първата беше в Италия, но я анулираха :)Срам и позор е този премиер!Ходи си във Виетнам, там поне ти се усмихват и те черпят с шампанско!
60
6
 
8
 
! Отговори
ПУТЛЕРчо преди 9 години
...а както се чува - и БДЖ отича в канала - за скрап! Благодарение на хекспертното управление на коалициата 'Бат'Сали'! Жалко за Майка България!
59
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕК и САЩ спряха Бургас-Александруполус, Белене, сега Южен поток. ЕС е пред разпад, България си остава заден двор на Европа и никакви ползи от този съюз за нас. Всичко е популизъм. Ние сме нужни на ЕС, а не той на нас. Браво на Турция. Да казват те, но не на всяка цена. Ние не можахме да защитим нашите интереси.За това ни тъпчат и ни се присмиват. Това което показват журналята са пълни глупости и манипулации. Време е да излезем от тази гнилоч наречена ЕВРОСЪЮЗ.
58
10
 
12
 
! Отговори
ПУТЛЕРчо преди 9 години
олигарски сега ще има да връща едни рубли! Голям цирк правят комунистите, ама България отича в канала!
57
6
 
14
 
! Отговори
Ми ся? преди 9 години
Другарчета,казаха ви го-НИЕ ЗНАЕМ ВСИЧКО ,КОЕТО СТАВА В БЪЛГАРИЯ.
56
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аре махай се и да идва приемника ти бе, португалски ***! Колко часа още имаш на тоя пост?
55
9
 
11
 
! Отговори
? преди 9 години
Колко милиарда заеми ,,усвоиха'' за една години комунистите и как 5-6 млн.българи,от които почти половината са пенсионери ще ги връщат?Как?...Кой натопи човката в Южен поток?Цената на КАТАРСКИЯ ВТЕЧЕНЕН ГАЗ Е 100 ДОЛАРА ,а руския?...Всички БЪЛГАРИ ще плащаме за своеволията на самовлюбени и ,може би, подкупни управници.А цената на руския газ в България НИКОГА НЕ ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ.
54
3
 
17
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До ИвоПродават ни на толкова, на колкото сме се съгласили да купуваме. КАто имаш пари и искаш - купуваш. КАто нямаш пари или не искаш - не купуваш. НАли "Набуко" бе за това? Да има и друг газ освен руския - т.е. да няма монопол. Защо го спряха тогава? ЕС се опитва да измести "руския монопол", за да се намърдат те. Не четеш ли з аобщия енергиен европейски пазар, който се приготвя? Кои ще са играчите там? Ти ли, или аз? Нали пак големите играчи ще се намърдат? ЗАтова гледат да прецакат руснаците.
53
14
 
9
 
! Отговори
Кой-Той преди 9 години
Да ни е честит поредния шамар заради глупостта на кабинета и управляващите.Поредното доказателство за задкулисието и лошото управление,заради комисионната по проекта сега ще плащаме цяла България,БСП се лакоми за милиони от не изгодната сделка,която нито работни места ще донесе ,нито пари.