ЕК ще предприеме мерки спрямо България заради "Южен поток"

България не спазва правилата на вътрешния пазар, обясни Барозу
Обновена: 28 май 2014 14:06 | 28 май 2014 08:35, Елка Василева
155
 ЕК ще предприеме мерки спрямо България заради "Южен поток"
Пламен Орешарски и Жозе Барозу. Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”, предаде БНР.

Това стана, след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с подготвяния закон за енергетиката.

Жозе Барозу съобщи, че е изразил пред държавните и правителствени ръководители позицията на Еврокомисията, че някои от споразуменията за „Южен поток”, които са били сключени или се договарят, противоречат на европейските правила и комисията ще предприеме съответните действия.

Още по темата
Барозу е казал това и при срещата си с Орешарски. „Аз информирах премиера за намеренията на ЕК в това отношение. Ние трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват, защото вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност“, заяви председателят на Еврокомисията,

Той подчерта, че ЕК следи от месеци ситуацията в България и е изцяло наясно с нея.

„В Европейския съвет днес аз не оставих място за илюзии – ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв”, заяви още председателят на ЕК.

Барозу подчерта още, че е особено важно Европейският съюз да бъде единен по въпроса за енергийната сигурност.

Според ИТАР-ТАСС изявлението на председателя на ЕК е реакция на вчерашното съобщение, че руската компания "Стройтрансгаз" в консорциум с българското дружество "Газпроект Юг" е спечелила търга за изграждане на частта от "Южния поток" на територията на България. Европейската комисия се опасява, че проектът "Южен поток" ще попречи на реализацията на конкурентния европейски газопроводен проект "Южен коридор", който трябва да свърже Европа с Централна Азия, като заобикаля Русия, отбелязва руската информационна агенция.

Миналата есен еврокомисията започна антимонополно разследване относно проекта "Южен поток", тъй като споразуменията за неговото построяване противоречат на нормите на "третия енергопакет" на ЕС, припомни ИТАР-ТАСС. Според агенцията ЕС не се смущава от факта, че тези споразумения са били сключени преди влизането в сила на "третия енергопакет", тоест Брюксел му е придал обратно действие. Русия и ЕС вече са създали работна група по решаването на този проблем.

Вчерашното неформалното заседание на Европейския съвет беше посветено не на енергетиката обаче, а на резултатите от изборите и номинациите за следващ председател на Еврокомисията. Изненадващо германският канцлер Ангела Меркел, която по-рано подкрепи кандидата на ЕНП Жан-Клод Юнкер, сега заяви, че иска да бъде обсъждан по-широк списък с имена.

Изявлението й беше определено като „абсурд” от лидера на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода. Вчера Юнкер получи зелена светлина от Европарламента да търси мнозинство за номинацията си, а сега го блокират от собственото му политическо семейство, коментира Свобода.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпoй заяви, че ще преговаря по номинациите с новите лидери на политически групи, които ще бъдат избрани през юни. По думите му държавните и правителствени ръководители ще очакват от кандидатите стратегически план с приоритети, сред които да са мерките за възстановяване на икономиката и енергийната сигурност.

По време на неформалния съвет снощи ръководителите на Евросъюза обсъдиха номинациите за наследника на Барозу. Преговорите ще продължат през юни с лидерите на новоизбраните фракции в Европарламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
16
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Кои са акционерите в "Южен поток"? - Русия, Германия, Италия. Франция Ако има зависимост, то тя ще е Руско-германо-италиано-френска, а отдалечаването в посока запад! Очевидно имаме една мултинационална компания в лицето на "Южен поток", за която Меглена Кунува трябва да обясни каква точно зависимост ще получим? Руска? Италианска? Френска? Германска? Или просто Европейска!
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност"Излага се само вашата, щото сега ние ще ви въртим кранчето мухахахха
50
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един обикновен лобист на немците си ти Барозу! Значи за ОПАЛ има изключение, а за Южен поток - не? Е да де ама Северен поток е за богатите немци, не за бедните българи!!!!!!!!
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Метафората по тръбата тече зависимост засяга транснационални интереси Германия, Франция, Италия, Русия, Турция, Унгария, Австрия, Сърбия, Словения, Хърватия, Гърция и България, както и техните инвестиции в размер на 16 милиарда евро, ще бъдат засегнати, от нелепата метафора по тръбата тече зависимост.
48
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Товa прaвителство нямa прaво дa преговaря зa Южен поток.
47
2
 
18
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
Всички, които плюят срещу ЮП и се опасяват от "газова зависимост" от Русия, да спрат да ползват природен газ и ще са свободни. Нали от това ги е страх? Да, ама не! Ако няма руски газ, откъде ще го вземете, а? От задната тръба на Барозу ли?
46
15
 
6
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До Запасен, за какви точно европейски енергийни монополи говориш? Монополът е един и той се нарича Газпром!Къде слагаш в един кюп България и Русия? Братушките ни продават с 30% по скъпо газта от колкото на големите им врагове германците. Няма държава в ЕС, която да плаща повече за руския газ от България!
45
1
 
26
 
! Отговори
ЗАпасен преди 9 години
Цялата идея е да спрат "Южен поток", да изградят техния "Южен коридор" и тогава газа да ни го доставят те, а да не го купуваме от Русия. За да можем да зависим от тях, и те да ни определят цената. Русия се е доказала като коректне партньор. Щом си плащаме, те ще ни доставят газ и ням ада имаме никакви проблеми. Докато от ЕС ще ни подават заедно с газа и всички изгодни тям политически и икономически искания, които ние , щем - не щем, ще трябва да изпълняваме. Поради СЪЩАТА газова зависимост.
44
1
 
19
 
! Отговори
Дим преди 9 години
"ЕК ще предприеме мерки спрямо България заради "Южен поток"България не спазва правилата на вътрешния пазар, обясни Барозу "Абе Барозу много отворен. Дойде ми една идея. Да построим "Южена поток" да ги снабдяваме с газ 1-2 месеца пък после ние да врътнем кранчето и Барозу и компания от ЕС да останат без газ, докато не приемат нашите цени. Май от това трепери Барозу.Така е. Като ЕС действа подло, значи и ние можем.
43
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре че е ЕС да има кой да мисли за интересите на България! Нашите политици се продават за жълти стотинки на Газпром, а неграмотните им избиратели не могат дори да попълнят една бълетина за гласуване като хората!В България трагедията е пълна :(
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Барозу, защо не говориш за северен поток, а само за южен? Значи може руснаците да строят северен поток, а южен - не? То бива наглост - ай сиктир
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 47А какви са точно гаранциите, че газ ще тече и колко години подред, за да "печелиш"?
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не обвързвайте политически проекта! За него са работили и леви и десни! Южен поток е от национално значение, какво предлага ЕК- една хартийка, на която някой е нарисувал идеята си за "Южен коридор".
39
3
 
15
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
"...вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност"--И как точно я осигурявате енергийната сигурност? Като не позволявате да има алтернативни източници на доставки??? Целта е не сигурност, а тъкмо обратното - зависимост от европейски енергийни монополи за вноса на газ у нас.ЗАщото той в момента зависи САМО от нас и от Русия, не от тях.А това им бърка в г.за, защото не могат да го контролират. и аз размахвам пръст на ЕС - среден!
38
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цялата проруска *** се е събрала тук.Колко бил добър проекта...Колко е добър? Колко му е цената??? Колко години ще се изплаща - 22! Кой гарантира, че след тези 22 години газ ще има по тръбата или ще си останем само с една тръба? КОЙ? А ако се оскъпи проекта КОЙ ще плаща индексацията? КОЙ? А защо след като тръбата е наша, прекрасния Газпром не позволява трета трана да пълни тръбата? ЗАЩО?
37
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цървулозу, със или без мерки, работата по Южен поток започна и проекта ще се реализира, докато южния ви коридор е само една мечта.
36
2
 
20
 
! Отговори
Наско преди 9 години
България трябва единствено да устоява своите интереси,който повечето пъти са в разрез с политиката на ЕС,строежа Южен поток е в интерес и на нас и на ЕС защото ще спре кражбите и изнудването на Украйна.
35
1
 
14
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
Аз не мога да разбера значи от ЕС могат са сменят разни формулировки като например "Европейската конституция" стана на "Лисабонски договор" , понеже конституцията беше отхвърлена на няколко референдума, а пък договора го подписват разни правителства. Това правителство, че трябва да си ходи това е ясно , но че "Южен поток" ни трябва на нас това е още по-ясно.
34
0
 
16
 
! Отговори
Южен преди 9 години
Ако искаме да стигне до Б-я руския поток, трябва да Разделим етапита на изграждането на Части! Така ще усПеем да стигне тръбата до Б-я. Натам да воюват останалите. А да видим дали няма да ревнат Сърбите, Италия и Австрия. Иначе ние ще ГУБИМ за сметка на Украйхна. Е, това е НАГЛО! За да се изпълни пЪкления плам на Плоша и сЩА ще се натискат няколко държави от ЕС срещу 1 НЕ-ЕС... Е, това е НАГЛО!
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Или ще налагаме интересите си или ще бъдем роби на политическите игрички на Брюксел. Е аз избирам първото. Писна ми да ми казват кой да идва и кой да не идва у нас, кого да държим и интегрираме на територията си, какви проекти да реализираме и какви не. Абе я един среден!