Европа "се простреля в крака", налагайки санкции срещу Русия

Унгарският премиер иска промяна в политиката на санкции на ЕС
Обновена: 15 авг 2014 14:17 | 15 авг 2014 13:26, Елка Василева
258
Европа "се простреля в крака", налагайки санкции срещу Русия
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз сам си навреди икономически, налагайки санкции на Русия заради Украйна, заяви унгарският премиер Виктор Орбан и призова да се преразгледа тази политика, съобщи Ройтерс.

"Политиката на санкции, следвана от Запада, т.е. от нас, и предизвикала ответни действия от страна на руснаците, причинява повече вреди на нас, отколкото на Русия", каза Орбан в радиоинтервю. "В политиката на това му се казва сам да се простреляш в крака", добави унгарският премиер.

По думите му ЕС трябва не само да компенсира загубите на производителите от страни като Полша, Словакия, Унгария или Гърция, които понасят загуби, но и да преразгледа като цяло политиката си на санкции.

Още по темата

Вчера и словашкият премиер Роберт Фицо окачестви санкциите като "безполезни" и заплаха за икономическия растеж на ЕС.

Ориентираната към износ Унгария е силно зависима от вноса на енергийни източници от Русия. Тази година Будапеща сключи договор за 10 милиарда евро с "Росатом" за разширяване на единствената унгарска АЕЦ. Освен това Русия е най-големият търговски партньор на Унгария извън ЕС с износ от 2,5 милиарда евро през 2013 г.

Днес външните министри от ЕС имат извънредна среща, за да обсъдят конфликтите в Украйна и Ирак.

В интервюто си Виктор Орбан казва още: "Ще направя всичко по силите си - разбира се, ние напълно осъзнаваме каква е тежестта на Унгария, така че възможностите ни са ясни, но аз ще търся партньори за промяна в политиката на санкции на ЕС, която според мен не е била обмислена достатъчно добре".

Във вторник унгарското министерство на земеделието обяви, че износът на селскостопанска продукция няма да пострада значително от руската забрана за внос на някои храни от ЕС.

Според ведомството забранените стоки възлизат на по-малко от 30 на сто от земеделския износ за Русия и представляват едва един процент от целия износ на унгарски селскостопански продукти.

На фона на слабия икономически растеж в източните страни членки на ЕС Унгария е сред държавите от региона с добри показатели. Обявените вчера предварителни данни за БВП в Словакия, България и Унгария са по-добри от очакваното, като Унгария регистрира растеж от 0,8 пункта за второто тримесечие на годината, отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо да уточня, в момента никой не смее да наложи значими икономически санкции на Русия. Русия САМА спря вноса на някои видове зарзават, с което причини известни тревоги на някои европейски производители. Така се дава само лек пример, какво биха означавали едни сериозни санкции към Русия. Отделен въпрос е ако пък Русия спре износа си. Икономиката на Европа е съобразена с наличието на руски газ и суровини, затова е несериозно да се твърди, че без тях няма да има кардинален проблем в Европата.
48
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 9 години
До Анонимен 53Т.е. аз съм ти платил да построиш нещо като договора е сключен преди санкциите, но ти няма да ми предадеш договореното.*** си и ***.
47
1
 
13
 
! Отговори
не е за вярване преди 9 години
Да се чуди човек какви хора управляват ЕС,сякаш мислят със частите си на които седят.Тези абсолютно глупави санкции могат да навредят на самия ЕС и най вече на такива баламурници като нас.Големите в ЕС няма да усетят нищо,но по слабите ще го отнесат яко.Е,да живее ЕС...
46
0
 
1
 
! Отговори
До 55 преди 9 години
Ха..ха...ха.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКрим е анексиран от Екатерина през втората половина на 18 век.
44
20
 
2
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Крим скоро ще бъде Освободен от руско робство, Укрaйнa, Европa и СAЩ нямa дa го остaвят нa подчовеците!
43
2
 
14
 
! Отговори
До 43 преди 9 години
Крим сам се върна в Родинаота си. В Крим имаше почти 15 000 "украинска" войска, от тях 14 990 веднага се записаха в руската армия.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен такова е мнението и на повечето европейски политици. На думи цяла Европа подкрепя санкциите, а всяка страна се напъва да ги заобиколи. Французите пък предадоха на Русия цял военен кораб, защото имали договор и щели неустойки да плащат. Аре моля ви се, нали целта е да се накаже световното путинско зло.
41
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАкво иска Унгария на никой не му пука :)))
40
15
 
5
 
! Отговори
Орбaн, морбaн.. преди 9 години
Тоя дудук орбaн, aко беше нa местото нa УкрaIни другa песен щеше дa пее, и в крaйнa сметкa щом не му хaресвa ЕС и СAЩ дa си вдигa мaджaрските *** и дa оди нa м.... си у п....тa. Европa не е нито сесесере, нито aфро- aзиaтския митничaрски путиноиден суюз. Тук всеки несъглaсен може дa си обирa крушите и дa се рaзкaрa!
39
3
 
13
 
! Отговори
До 43 преди 9 години
Крим е руски, православен. В Кримската война 4 000 българи се бият на страната на Русия. Аз съм доволен, че пролятата кръв на Крим не е напразно и след толкова години Крим се завърна отново у дома.
38
2
 
11
 
! Отговори
до 43 преди 9 години
До До 40"Да, и Крим ей така, изведнъж се оказа част от Русия?!!"Е ти какво искаш да се окаже част от САЩ ли?
37
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крим е част от Русия още от времето на Петър Първи. Освен това не Русия го е "взела", а населението на Крим поиска да се върне в рамките на Русия.
36
22
 
2
 
! Отговори
До 40 преди 9 години
До АнонименДа, и Крим ей така, изведнъж се оказа част от Русия?!!Много сте прости вие путинофилите! Много!А този унгарец, унгарците не са толкова прости, на следващите избори си заминава.Да не е като ту- само *** и турци.
35
18
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 9 години
До АнонименНещо си се объркал, нашите политици са слуги на Москва.Но искат да се възползват от всички блага и на ЕС.Е, така не става никъде.Иначе недоволствате от нашите ***, но нашата политика е същата като тяхната. И с какво се противопоставя Москва на САЩ? С нови технологии? С водещи идеи, с наука, с изкуство, с автомобило/самолето произвидство???С какво, освен с един *** нефт и газ???
34
4
 
21
 
! Отговори
До 32 преди 9 години
До 32 - Русия не ти е длъжна с нищо след като си дал *** на Еврогейския Съюз и НАТО.А и с толкова *** в България, даже много евтино ни я дават :)
33
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прав е унгареца. Не може само Меркел и Барозу да си гледат интересите на страните, а ние останали да духаме супата вместо тях.А тоя неадекватен президент на САЩ - Обамата не може да прави каквото си иска. Всичко стана по негова вина и по вина на терористите от Киев.Лошото е, че нашите политици ги следват безпрекусловно ЕС и САЩ и всички организации от запада.Май всички политици по света ще се светнат кога нещо им е неизгодно, ама не и нашите.
32
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Орбан що не се простреля в гъ-зъ продажен! Едно време мин. председателите на големите европейски държави така си мълчаха за претенциите на Хитлер, та после дадоха 20 млн жертви!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре след като ми слагате толкова малко лайкове на искането за лайкове ще предизвикам интереса ви с пусти коментари и там очаквам от вас много лайкове