Европа "се простреля в крака", налагайки санкции срещу Русия

Унгарският премиер иска промяна в политиката на санкции на ЕС
Обновена: 15 авг 2014 14:17 | 15 авг 2014 13:26, Елка Василева
258
Европа "се простреля в крака", налагайки санкции срещу Русия
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз сам си навреди икономически, налагайки санкции на Русия заради Украйна, заяви унгарският премиер Виктор Орбан и призова да се преразгледа тази политика, съобщи Ройтерс.

"Политиката на санкции, следвана от Запада, т.е. от нас, и предизвикала ответни действия от страна на руснаците, причинява повече вреди на нас, отколкото на Русия", каза Орбан в радиоинтервю. "В политиката на това му се казва сам да се простреляш в крака", добави унгарският премиер.

По думите му ЕС трябва не само да компенсира загубите на производителите от страни като Полша, Словакия, Унгария или Гърция, които понасят загуби, но и да преразгледа като цяло политиката си на санкции.

Още по темата

Вчера и словашкият премиер Роберт Фицо окачестви санкциите като "безполезни" и заплаха за икономическия растеж на ЕС.

Ориентираната към износ Унгария е силно зависима от вноса на енергийни източници от Русия. Тази година Будапеща сключи договор за 10 милиарда евро с "Росатом" за разширяване на единствената унгарска АЕЦ. Освен това Русия е най-големият търговски партньор на Унгария извън ЕС с износ от 2,5 милиарда евро през 2013 г.

Днес външните министри от ЕС имат извънредна среща, за да обсъдят конфликтите в Украйна и Ирак.

В интервюто си Виктор Орбан казва още: "Ще направя всичко по силите си - разбира се, ние напълно осъзнаваме каква е тежестта на Унгария, така че възможностите ни са ясни, но аз ще търся партньори за промяна в политиката на санкции на ЕС, която според мен не е била обмислена достатъчно добре".

Във вторник унгарското министерство на земеделието обяви, че износът на селскостопанска продукция няма да пострада значително от руската забрана за внос на някои храни от ЕС.

Според ведомството забранените стоки възлизат на по-малко от 30 на сто от земеделския износ за Русия и представляват едва един процент от целия износ на унгарски селскостопански продукти.

На фона на слабия икономически растеж в източните страни членки на ЕС Унгария е сред държавите от региона с добри показатели. Обявените вчера предварителни данни за БВП в Словакия, България и Унгария са по-добри от очакваното, като Унгария регистрира растеж от 0,8 пункта за второто тримесечие на годината, отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аре ве, Русия е единствената страна, имаща ресурса и куража категорично да се противопостави на световния господар и той пък е наредил на лакейте си да се замъжват по всякакъв повод на Русия. По този повод аз лично харесвам политиката на Кремъл. И въпреки че и нашите политици го играят слуги на Белия дом, болшинството от народа подкрепя братската страна.
28
1
 
10
 
! Отговори
Registriran преди 9 години
в Русия ракийка и трушия и ще изкочим от всички кризи.
27
2
 
18
 
! Отговори
Registriran преди 9 години
Сега е моментът България да спечели, ако има Българи в управлението разбира се. Тъй като в ЕроГейският остават излишни колосални количества плодове и зеленчуци, ние можем да обявим изкупуването им на цени 1/5 от пазарната със включена доставка, като пристигнат веднага слагаме плодовете на джибри, а от зеленчуците правим трушия, някъде около нова година всичко ще е готово, а дупето на баба Европа вече ще е порядъчно замръзнало и санкциите вече ще им се видят излишни, и тогава ще може да изнасяме
26
2
 
23
 
! Отговори
Комсомольская Правда преди 9 години
По думите му ЕС трябва не само да компенсира загубите на производителите от страни като Полша, Словакия, Унгария или Гърция, които понасят загуби.България не се споменава, ама тя без това нищо и не произвежда. Санкции - манкции не я притесняват.БЪЛГАРИЯ - ОСТРОВ НА СПОКОЙСТВИЕТО!
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА Е,, МАЙКАТА НА РУСНАЦИ,АМЕРИКАНЦИ И ВСЯКАКВА ОСТАНАЛА СТВОЛОЧ! САМО БЪЛГАРИЯ!
24
2
 
31
 
! Отговори
ЧОЧО преди 9 години
До Анонимен: ТОЙ , ГОРБАЧОВ, ПРЕДАДЕ ПОЛОВИНАТА ЧОВЕЧЕСТВО ,НО СЛАВА БОГУ РУСНАЦИТЕ НЕ СИ ПОДАДОХА ГЪЗОВЕТЕ НА САЩ И ЗАПАДА ,КАКТО ПРАВЯТ НАШИТЕ ПРОДАЙМАЙКОВЦИ -ПОЛИТИЦИ ОТДЯСНО , ЛЯВО И ОТКЪДЕТО ЩЕТЕ !ТАКА ЧЕ ,НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙ МЛАДИТЕ ,ЧЕ РУСНАЦИТЕ СА СЕ ПРЕДАЛИ НА ЗАПАДА ! МНОГО ТИ Е ЛЪЖЛИВА И НИКАКВА ПРОПАГАНДАТА !
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Естествено, че всяка държава трябва да си гледа първо националните интереси и после да мисли за всичко останало! Това е особено важно за по-малките и слаби държави. Иначе става една жалка, продажна, мизерна територия без настояще и бъдеще. Нагледен пример - огледай се наоколо!
22
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе хора, аз обичам руския народ искрено но не разбирам как може да има толкова *** народ които не прави разлика между народа на една страна и ръководството му, и водената от него политика?!?
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В конфликта между Русия и САЩ, малките държави, колкото и да е трудно, трябва да се стремят да спазват правилото - където големите си мерят к**овете, не си завирай г*за, понеже ще ти го разпорят дори без да разберат какво са направили.
20
2
 
29
 
! Отговори
Castor преди 9 години
ЕС - к.....а на САЩ!
19
1
 
23
 
! Отговори
КОСТА преди 9 години
До Анонимен: ИСКАШ ДА КАЖЕШ ,ДА Я ДЕМОКРАТИЗИРАТ АМЕРИКАНСКИТЕ СВЕТОВНИ ЖАНДАРМИ ЛИ , ИЛИ НЕПРАВИЛНО ТЕ РАЗБИРАМ !
18
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАКВО ХВАЛИТЕ ТИЯ АЛКОХОЛИЦИ РУСНАЦИТЕ! НАЛИ И ТЕ ПОБЕГНАХА ОТ ТЕХНИЯ ВОЖД КЪМ ЗАПАДА>
17
30
 
5
 
! Отговори
<><>< преди 9 години
Ха , тоя май е същия ненормалник като Сидеров ? И двамата не знаят какво приказват май !
16
35
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орбан в момента си гризе топките, щото подписа с Росатом д-р за строителство на АЕЦ в замяна на достъп на унгарските фермери до руския пазар, и сега неговата дружка *** хлопна вратата за унгарските фермери :))) ама така е, като не знае какво е казал Бисмарк за договорите с руснаците
15
5
 
31
 
! Отговори
берия преди 9 години
НЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ,ОРБАН ПОКАЗВА ,ЧЕ Е ЗДРАВО СТЪПИЛ НА ЗЕМЯТА .ТОЗИ МЛАД РЪКОВОДИТЕЛ ,ГЛЕДА ИНТЕРЕСА НА ДЪРЖАВАТА. АКО БЕШЕ *** ,КАТО НАШИТЕ *** ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ, ЩЕШЕ ДА НАДУЕ ГЛАВАТА НА ЦЯЛА ЕВРОПА ,ЧЕ ТАКА И ТАКА ,ТУК Е ВЛИЗАЛ РУСКИ БОТУШ И НИЕ ЩЕ ПОДКРЕПИМ САНКЦИИТЕ. НЯМА ТАКОВА НЕЩО ,ВСИЧКО Е В МИНАЛОТО ,ТО Е ОБЩО С НАШЕТО ,ВЪПРЕКИ ,ЧЕ НИЕ ХИТРУВАХМЕ В ОТНОШЕНИЯТА СИ С РУСИЯ.СЕГА НА УНГАРИЯ ЩЕ ИМ Е ЛЕСНО И С ЯДРЕНИТЕ ЦЕНТРАЛИ ,А НИЕ МОЖЕ И ДА ПОЛУЧИМ ОТКАЗ ЗА ПРОДЪЛЖАВАТЕ НА 5 И 6
14
5
 
41
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
САЩ наредиха тия санкции , а ЕС като пионки ги подкрепиха яко като че ли си мислеха че ще станат по велики от Русия ......ха сега яжте к*ра на САЩ и РУСИЯ
13
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива като тоя *** не трябва да са в ЕС.Те гледат само техния интерес и нямат поглед към бъдещето!Всички държави или поне по голямата част имат икономически връски с Русия и такива като най големите за които междо другото имат обмен с милиарди с Русия.Затова сополи като Унгарския да го духа.Ефект се постига с постоянство и обединение.
12
5
 
15
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Нашия Боко следва примера на този унгарски тарикат, популист !!! Обаче Орбан поне наистина вкара комунистите в миша дупка, а нашето момче си е още с партийна книжка в задния джоб !!!
11
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи е крайно време Европа да почне да води самостоятелна политика, независима от САЩ. Толко ли не могат да разберат нашите, че САЩ са ***, които нямат за цел приятелство, а дестабилизация. Хайде, за англичаните знаем че са *** по природа, но съм сигурен че французи, германци, испанци и италианци знаят за какво става въпрос, но по някаква причина не смеят да наддигнат глава. Евала на унгарския премиер за позицията! Дано повлече крак.
10
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам поне два такива политици да има България! Убеден съм, че ще спечелят доверието и подкрепата на народа.