Гняв заля Франция заради отказ на кмет да се погребе ромче

Това е гавра с паметта му, заяви премиерът Валс
Обновена: 5 яну 2015 09:28 | 5 яну 2015 08:02, Камелия Цветанова
49
Гняв заля Франция заради отказ на кмет да се погребе ромче
Снимка: Ройтерс, архив

Вълна от възмущение заля Франция след като кметът на град Шамплан, недалеч от Париж, отказа погребение за ромско бебе в общинското гробище, предаде Франс прес.

Още по темата
"Да се откаже погребение на дете заради произхода му е гавра с паметта му, гавра с всичко онова, което е Франция", заяви премиерът социалист Манюел Валс в Туитър.

Според в. "Паризиен" кметът на Шамплан Кристиан Льоклер първоначално обяснил отказа на общината бебето Мария Франческа да бъде погребано в общинското гробище с липса на гробни места и добавил, че предимство имат онези, които си плащат местните данъци.

Вчера кметът заявил, че станало недоразумение при взимането на решението от общинските служби.
Родената на 14 октомври Мария Франческа починала на Коледа в местна болница от т.нар. синдром на внезапна кърмаческа смърт.

Тя живеела с родителите си - роми от Румъния - в лагер без течаща вода и електричество, заобиколен от железопътни линии и ниви, недалеч от парижкото летище Орли. Тя ще бъде погребана в близкия град Вису по предложение на неговия кмет.

Председателят на Асоциацията срещу расизма и антисемитизма Ален Якубович заяви, че ще внесе случая в съда. Редица депутати,правозащитници и антирасистки организации изразиха възмущение от отказа да бъде погребано дете, посочва АФП. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
9
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Какви са тия расистки изказвания!?Да се вземат в ръце и осигурят безплатен екарисаж!
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокойно, ще намерят начин да го погре ат детето. Но ромите ще им се качат на главата. Те вече са започнали. Но ние да му мислим
14
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е Френския Хелзински Комитет? Ние това ако го направим в България, ще ни изключат сигурно от Европейския съюз и САЩ ще ни обявят война, заради кмета-расист, ще ни хвърлят няколко бомби и ако слушкаме, след това ще ни дадат заем с 20-30% лихва, сами да се "оправим". А ако пък не дадат пари, "братушките" ще сложат няколко русофила зад държавното кормило, които да източат каквото е останало от държавата и да твърдят след това, че са ни спасили от американското зло... Къде е ФХК питам...?
13
0
 
8
 
! Отговори
Пояснение 2. преди 9 години
3. Ако нямате официално дадено (с нотариално заверен подпис) съгласието на всеки един от наследниците на първопогребания, продажбата на гробното място е незаконна.4. Имайте предвид, че преди 7-8 год.,когато моите близки се занимаваха с този проблем, цената на едно старо гробно място в близост до гробищната църква, беше 5-6 000 евро.5. Пазете се от гробищната мафия - с измама препродават чужди гробни места и после стават съдебни дела.6. Вече се плащат дарения и в други гробищни паркове в София
12
0
 
8
 
! Отговори
Да поясня преди 9 години
Преди 7-8 год. мои близки погребаха в този нов парцел човек от тяхното семейство. За да получат това право, направиха дарение от 1 500 лв с цел "поддръжка на Гробищния парк" - така е било формулирано в документа за дарението.На мераклиите да купуват старо гробно място, пояснявам:1. Не се захващайте със случайни брокери.2. Ако се уговорите с частно лице, наемете адвокат - той за около 3 седмици установява всички наследници на първопогребания в този гроб и взима съгласието им за продажбата.
11
2
 
8
 
! Отговори
за 14 преди 9 години
Якубович е ромско име, нормално е да се е ядосал.
10
1
 
20
 
! Отговори
В цяла Европа преди 9 години
не достигат гр.места в големите градове, а Шамплан е близо до Париж! В такива случаи, близките на покойника, щат не щат, се съгласяват на кремация.И изведнъж, някой, пристигнал отнякъде си и направил катун недалеч от Париж. Целта на този "някой" е да се докопа до някакви соц.помощи или да пооткрадне нещо. После го сполетява нещастие поради собствената му безотговорност (няма дом, но прави деца).Той обаче иска да получи някое от дефицитните гробни места, превърнали се в лукс дори за местните!
9
1
 
22
 
! Отговори
Да поразсъждаваме преди 9 години
Всички знаем, че на Централните софийски гробища отдавна няма празни гробни места.Преди 9-10 год. гр.администрация реши да се разчисти малък терен в северозападната част на гробищния парк - там където близо цял век е била насипвана пръстта от изкопаването на нови гробове. Получи се парцел с 60 или 70 гр.места.По-заможни близки на покойници правят солидни официални дарения и получават право на гр.място.Сега си представете,че някой ром,който дори не плаща данъци,пожелае да погребе там свой близък
8
4
 
25
 
! Отговори
Илчев преди 9 години
,,Председателят на Асоциацията срещу расизма и антисемитизма Ален Якубович,,......звучи като *** име....чичко евреин,колко хора е затрил???
7
1
 
39
 
! Отговори
:) преди 9 години
Французите, които ни учат на демокрация, май са доста по-убедени расисти, а? Да не говорим за немците, които са известни не само с колите и магистралите си. Всички знаем какво увлечение имат към изграждането на концлагери и пещи за изгаряне на хора, нали? За англичаните не ми се говори. Крали са векове от целия свят и имат "на сметката" си милиарди убити индийци, ***, араби и източноевропейци.Та тези тръгнали да ни учат на култура и морал :)
6
4
 
42
 
! Отговори
Това е положението преди 9 години
Ний не ги щем да живеят тука, западняците не ги щът да мрът там...
5
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ромите да идват в бг,тук за тях всичко е безплатно
4
1
 
63
 
! Отговори
голфаджията преди 9 години
Ало Франс, как е интеграцията, нещо да нямате проблеми?
3
1
 
60
 
! Отговори
Рязан Кольо преди 9 години
Който прави *** ,трябва и да плаща такса смет. Не са длъжни хората там да плащат за отпадъците на другите.
2
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ромите трябва някак си да разберат, че така повече не може да продължава.....Наистина би било добре да им се създаде една държава и да ги пращаме към нея. Обаче къде?! Освен на Северния полюс..
1
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крематориум няма ли в тоя град?