Френски кмет: Не съм отказвал погребение на ромско бебе

Казал, че местата в гробищата са за тези, които плащат данъци
Обновена: 5 яну 2015 00:03 | 4 яну 2015 22:51,
40
Френски кмет: Не съм отказвал погребение на ромско бебе
Снимка: архив, Reuters

Кметът на френското градче Шамплан Кристиан Льоклер отхвърли твърденията, че не е разрешил на ромско семейство да погребе бебето си в градските гробища, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

"Бих искал този маскарад да спре", каза Льоклер пред френска телевизия.

Вчера в. "Паризиен" информира за отказа на кмета, който се обосновал, че местата в общинските гробища са само "за тези, които си плащат местните данъци". Сега Льоклер заяви, че сред градската администрация имало объркване относно неговите инструкции.

Кметът на съседното градче Вису Ришар Тренкие предложи гробно място за детето и то ще бъде погребано там утре.

"Да се откаже погребение на дете заради произхода му е гавра с паметта му, гавра с всичко онова, което е Франция", заяви премиерът социалист Манюел Валс в Туитър.

Според в. "Паризиен" кметът на Шамплан Кристиан Льоклер първоначално обяснил отказа на общината бебето Мария Франческа да бъде погребано в общинското гробище с липса на гробни места и добавил, че предимство имат онези, които си плащат местните данъци. Кметът от своя страна заявил, че станало недоразумение при взимането на решението от общинските служби.

Родителите на починалото бебе -  роми от Румъния - живеят в лагер без течаща вода и електричество, заобиколен от железопътни линии и ниви, недалеч от парижкото летище Орли.

Двумесечното бебе починало по Коледа в болница в резултат на т.нар. синдром на внезапната детска смърт.

Председателят на Асоциацията срещу расизма и антисемитизма Ален Якубович заяви, че ще внесе случая в съда. Редица депутати, правозащитници и антирасистки организации изразиха възмущение от отказа да бъде погребано дете, посочва АФП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо никой не зададе въпроса, как така по цял свят ромите са проблемни. Те не спазват никакви закони, но тези които ги защитават не го казват. Всеки човек с нормално поведение, живее нормално и никой не му обръща внимание от кой етнос е.
14
1
 
18
 
! Отговори
... преди 9 години
До Момче катунарчеСтига си ревал че имаш права и си ги знаеш. Освен права имаш и задължения. Тях знаеш ли си ги? Изпълняваш ли ги? Права имал той.. имаш и задължения, спазвай ги както всички нас и ще си добре. Само с права няма да стане, скоро ще ви дойде времето на всички. Хайде скривай се в палатката и не излизай от там докато не си научиш и задълженията.
13
2
 
19
 
! Отговори
Умчо преди 9 години
До Анонимен 21Въх, не думай! Никакво гонене, това не е хуманно.Все пак ми се струва, че са се престарали с детенцето, да беше живо да не му плащат помощи, ами то мъртво. Френска му работа, парфюмирана, загладена и лицемерна.
12
1
 
41
 
! Отговори
До 13 преди 9 години
Инстина неистина какво да ти кажа, по празниците бях в немско и това което видях е цайтнот - от една страна им трябва неквалифицирана работна ръка, за да им вървят заводите и затова дори и на страни извън ЕС дават лесно работни документи от друга страна един работещ вкарва 10 паразита дето висят на социалната система. В немско в момента се заражда с голяма сила партия като ДПС от второ и трето поколение гастербайтери дето си плащат и данъци и са нагли и нахални, рано или късно Европа ще плане...
11
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се плаща данък заради произхода на човека а друг да се възползва от данъците това е гавра. Учи,работи,плащай и мълчи.
10
0
 
26
 
! Отговори
Интегриран Ром преди 9 години
Аз съм вече интеХриаран, получавам си помощите в Евро директно на карта за банкомати!
9
5
 
17
 
! Отговори
хахах преди 9 години
точно тези ли ще ни сочат и учат на демокрация!?!?!?!
8
2
 
44
 
! Отговори
хуя мора преди 9 години
До ISTINATAИска ми се батка да си прав, ама не си. Нема по-големи *** от европейците - те се радват като малки деца на ислямистите дето ги налазиха да им земат парите и да им еbът дъщерите! А, и да им се раждат внучета с "мулти-култи" имена, като Махмуд, Мемед, Ибрик и Мустафа! Всъщност май вече е късно, дори и да искат да променят нещо да го направят - тромавите им неясни закони относно "човешките" права на ***, ***, араби и мохамедани не позволяват адекватна реакция по проблема! Уви!
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
истината, ПИШИ НА БЪЛГАРСКИ
6
11
 
7
 
! Отговори
belafonte преди 9 години
Ами парите управляват! Нямаш пари - не те погребват! Предлагам да изгарят труповете в някой ТЕЦ или завод за ***, за да изкарат общините и те малко пари. Така де - да не са вътре.
5
2
 
14
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 9 години
До хубавците под мен-отговор:нормално, е и?
4
20
 
4
 
! Отговори
k преди 9 години
V EVROPA I BEBETO LI PLASTA DANAZI?
3
3
 
58
 
! Отговори
хаха преди 9 години
не мога да повярвам че има такива откачалки в България с такива коментари расистски но ми харесва даже. Крайно време е май да поставим *** на мястото им, все пак хиляди години е било така, сега ще ни затрият заради собствената ни простотия наречена ,,демокрация,, и ,,антирасизъм,,. Докато се правим на либерални ще изгубим най-важната война.
2
2
 
60
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Какво е това данъци БКХ веднага трябва да заведе дело.
1
5
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре им го е казал кметът