Гръцкото "не" – кошмарът на евроархитектите

GRExit-ът май е все по-близо
Обновена: 6 юли 2015 14:10 | 6 юли 2015 14:07,
284
Гръцкото "не" – кошмарът на евроархитектите
Снимка: Reuters

Гръцкото "не" на референдума проправи път за излизане на Гърция от еврозоната, каза словашкият министър на финансите Петер Кажимир - първият представител на правителство от ЕС, споменаващ този сценарий, съобщи Франс прес.

"Кошмарът на "евроархитектите" - страна от клуба да го напусне - изглежда реалистичен след отрицателния вот на Гърция", написа Кажимир в акаунта си в Туитър след огласяване на първите резултати от гласуването.

Още по темата

Източноевропейските страни, които са най-бедните в еврозоната, както и Полша, която не е част от нея, посрещнаха резултатите от референдума обезсърчено.

"Излизането на Гърция от еврозоната няма да има значение, Словакия няма да пострада заради Гърция, нито от решението й да запази и отхвърли единната валута", заяви на свой ред словашкият премиер Роберт Фицо по телевизията. "Словаците няма да изгубят и едно евро заради гърците, тъй като ние не сме давали пари", а само гаранции, уточни той.

Според литовският президент Далия Грибаускайте гръцкият вот усложнява още повече ситуацията. "Вместо да каже истината на народа си за реалните резултати от подобно решене, гръцкото правителство накара хората да гласуват против реформите, необходими за стабилизиране на финансовото състояние", отбеляза със съжаление тя.

"Това не вещае нищо добро за гръцкия народ", написа в Туитър естонският премиер Таави Рийвас.

Гръцкото "не" ще направи всякакви нови преговори много трудни, посочи в Туитър латвийският министър-председател Лаймдота Страуюма. Европа обаче оставя отворена вратата за преговори, ако гърците са готови да участват, подчерта пред АФП говорителката на Страуюма, Айва Розенберга.

Според Варшава гърците са казали "не" на европейската помощ,следователно казват "не" и на еврозоната. Това може би ще е нов етап към излизане на Атина от еврозоната, допусна полският премиер Ева Копач.

"Ако ЕС остане верен на онова, което заяви преди референдума, гърците вероятно ще напуснат еврозоната", каза Копач пред обществената телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
3
 
3
 
! Отговори
ъпсурт преди 8 години
Защо, като отново ще преговаряте с кредиторите беше този референдум? Гърците искат само да извиват ръцете на ЕС, и да ги принудят на отстъпки, да омекнат, да им опростят част от дълга. Твърдо "ОХИ" на шантажа на византийците! Те не проявяват солидарност и уважение към ЕС! Такъв нагъл, безочлив народ няма място в ЕС! Вън, тогава да ви видим "работливите" зад..ци!
128
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърци на гурбет няма и в Европа. Гърците не работят за другите. Те обичат другите да работят за тях. И това е от веки веков. Излишно спорите, особено младите
127
5
 
3
 
! Отговори
до славянин преди 8 години
Ами това показва колко скапано беше соц.производството на мотокари, радионавигация и т.н. - щом излезе на свободния пазар без субсидии и конкуренцията го смаза просто !Всеки знае това - що го разкаваш?
126
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До славянинДа се чуди човек след като България е имала чак такъв пазарен дял, защо целия ни износ при бай Тошо зорлем стигаше до 4 млрд$ на година, което е около 1/10 от сегашния ни износ
125
0
 
4
 
! Отговори
до 171 преди 8 години
ХАхА Недумай, а преди 40-та година Българите са най-богатите хора на Балканите и в цяла източна европа. След 89-та е най-бедната държава на балканите и в ЦЯЛА ЕВРОПА.Честит ви комунизъм другари. И не ми обяснявайте глупости. Вие сте необразовани интересчии, където ви духне някой лев там пищите и ревете и викате.
124
4
 
6
 
! Отговори
до славянин преди 8 години
Ами това показва колко скапано беше соц.производството на мотокари, радионавигация и т.н. - щом излезе на свободния пазар без субсидии и конкуренцията го смаза просто !Всеки знае това - що го разкаваш?
123
0
 
4
 
! Отговори
жоро преди 8 години
Защо може Калифорния да фалира на няколко пъти без да изостави долара а Гърция да не може. А бе оставете ги да фалират и да им фалират и банките да жидим дали ще продължават да пеят същата византийска песен.
122
2
 
3
 
! Отговори
беше през комунизма преди 8 години
До АнонименГърция е била по-зле от България по време на балканската война. След 9.09.1944 България беше зад решетките. Помня през 1968 една съученичка се омъжи за грък. Трудно и позволиха да напусне България дори първото дете го родиха тук. След това заминаха и всяко лято идваха на гости на нейните родители. Българските власти не позволиха на майка и дори веднъж да отидат в Гърция да видят къде живее дъщерята и внучето. Когато идваха всички от квартала разглеждахме хубавата им кола и дрехи.
121
2
 
3
 
! Отговори
до 167 преди 8 години
Да защото е имало пазара на СССР, а след това същите тия неща не са конкуретните на останалия свят и са безсмислица.България е правела уникални роботи за производството, НО те не са се ползвали никъде защото е трябвало сулю и пулю да работят и цели заводи са правели роботи, за да ги сложат в ъгъла някъде.А преди комунизма България е произвеждала най-много земеделска продукция от всички съседни държави, после до 89 всичко е убито и разграбено. А другарите след 89-та си ги продадоха за стотинки.
120
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВаньоТо и перхидроления пудел се надява на шарани като тебе а той да се вее с гаджева на варадеро!
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 164Безмислено е да споря с тебе, това което ти казавм е, че в Гърция има сериозни проблеми и с безкасовите плащания, сведени са само до вътрешно разплащане с бюджета и комунални сметки.
118
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Теглил си таратанци.Още когато КТБ фалира някакъв банкер излезе и каза че над 5 хил. лв. или евро се заявяват седмица предварително и му беше интересно от къде са разбрали за фалита толкова много хора.
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не бе то много сложно да си направиш заявка :))) а и надявам се правиш разлика между 60 и 2000 евро...Личи си, че си много интелигентен. Гърците всеки ден ще правят заявки за да си изтгеглят няколко хиляди евро - ще пътуват по 5 пъти до България. А ако почнат масово да го правят, банките в България ще затворят, защото нямат толкова кеш.
116
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МВФ е организация на над 180 държави и раздава техните пари, включително и български, руски и т.н. и ако опрощава дълг всички отнасят хурката съразмерно. Ми защо представителят на Русия не скочи и не каза дайте да им опростим на гърците отпуснатите кредити.
115
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АлексЛъжеш. 10 000 евро без предварителна заявка не може да изтеглиш от никоя българска банка. А ако почнат много заявки за теглене над 10 000 евро, баните ще затворят.
114
4
 
6
 
! Отговори
Ваньо преди 8 години
На следващите избори ще гласувам за АТАКА , то няма какво да се губи, всички ги видяхме или ще станем по-добре или няма да станем по-зле!
113
1
 
8
 
! Отговори
до 146 преди 8 години
Глух ли си?Гърция ВИНАГИ е била по-богата от България - от 13 века.(Само корабният й бизнес е колкото цялата българска икономика)("гурбет в Гърция" не е понятие, измислено вчера. Гърци на гурбет у нас обаче никога не е имало)
112
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 151Не бе то много сложно да си направиш заявка :))) а и надявам се правиш разлика между 60 и 2000 евро
111
0
 
3
 
! Отговори
до 150 преди 8 години
Такава е политиката на МВФ пари срещу реформи. Все едно да се възмущаваш че при неплащане на ипотечен кредит ще ти вземат заложеното жилище.Да са мислили като са искали кредит.
110
3
 
4
 
! Отговори
Мима преди 8 години
По Тошково време чаках 10 години за домашен телефон и 15 години за Трабант. Веднъж тръгнах за Чехия и на румънскаат граница българските власти ме върнаха в България защото при проверката на багажа и документите намериха шофьорската ми книжка. Решиха че може би ще искам да избягам на запад и ми забраниха за 10 години да напускам границата на България. Без вина виновен. Тошковото време беше хубаво за Тошко, и другарите от БКП. Щерка му си правише кока в Париж всяка седмица. Какво ще кажете ????