За драматични последици от GRExit предупреди Атина

84% от гърците искат да запазят еврото, а 45 на сто са зад Ципрас
12 юли 2015 16:55, Елка Василева
148
За драматични последици от GRExit предупреди Атина
Снимка: архив, Reuters

Проектът на подготвяното споразумение на Гърция с ЕС предвижда преструктуриране на дълга чрез замяна на краткосрочните кредити за дългосрочни. Това се казва в анализ на гръцкия министър на икономиката Йоргос Статакис, публикуван във в. "Авги", предаде ТАСС.

Още по темата

По думите на министъра споразумението, което правителството се надява да сключи с кредиторите, предвижда замяна на краткосрочните кредити, сроковете за погасяване на които изтичат през 2015 -2018 г., за 30-годишни заеми, което представлява минипреструктуриране на гръцкия дълг.

Споразумението предвижда нов дългосрочен кредит от Европейския механизъм за стабилност, който трябва да замени краткосрочните заеми от МВФ и ЕЦБ, отбеляза Статакис.

Той предупреди за трагични последици в случай на излизане на Гърция от еврозоната (т. нар. GRExit).

"Това не е неясна заплаха, а реална възможност, която може да се реализира веднага в случай на срив на преговорите", подчерта министърът на икономиката.

Според него GRExit в сегашните условия ще означава банкрут с драматични последици, като например обезценяване на 50 процента от спестяванията на гърците, намаляване на заплати и пенсии, обезценяване на активите на хиляди гръцки предприятия.

"Правителството няма да може да се справи политически при подобен развой на събитията", настоя министърът.

В същото време социологическо проучване сочи, че общо 84% от гърците искат да запазят еврото.

Едва 12% от анкетираните предпочитат връщане към драхмата. Проучването е извършено от социологическата агенция Метрон аналисис за в. "Параполитика".

Въпреки че повечето участници в проучването са казали, че искат запазване на еврото, 55 процента са посочили, че гласуването с "не" на референдума миналата седмица е било правилно.

Най-голяма остава подкрепата сред гърците за партия СИРИЗА - 45,6 на сто от анкетираните са казали, че биха гласували за формацията на премиера Алексис Ципрас.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До *** Ти отново ли си в нета,От сайт на сайт ,и от тема на тема скачаш-ей като скакалец си:-) :-) :-) и ръсиш ум навсякъде.Бе кой ти е откраднал децата бе ***,Всеки иска по добър живот и стандарт,реализация,...и емигрира ,но не към ,,цветущата, Северна Корея,и раша
53
1
 
11
 
! Отговори
trafoPOST преди 8 години
Шизофреници, в неделя ОХИ и сиртаки, сега 85 % искаме вътре. Ами то това вътре се заработва.
52
5
 
7
 
! Отговори
zaw12929/ Blog.bg преди 8 години
До Aeon ДА СТЕ ЛОШ ПРОРОК, НЕ Е НА ДОБРО- ЗА ВАС ЗАЩОТО: НЯМА ДА СВАЛЯТ ЦИПРАС- ПО СКОРО ЕС ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ- НО НИЩО ТАКОВА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ, КОЛКОТО ДА НЕ ГО ИСКАТ, НЯМА ДА ГО СВАЛЯТ И ЩЕ ПОМОГНАТ НА ГЪРЦИЯ. ЛИШЕНИ ОТ РАЗНООБРАЗИЕ СА ИНФОРМАЦИИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ. НЕ ХАРЕСАЛИ... ЗА НАШИЯ ХАЛ НИКОЙ НЕ СЕ ЗАСТЪПВА, НО АКО МЕЧКАТА ИГРАЕ ПРИ КОМШИИТЕ И ПРИ НАС ЩЕ ДОЙДЕ МНОГО ПО СКОРО, ЗАТОВА ДА НЕ СМЕ КРАЙНИ!
51
2
 
5
 
! Отговори
до 83 истината преди 8 години
Прав сте колега. Умните ще те разберат, глупаците ще ви пишат минуси.
50
2
 
7
 
! Отговори
Излизането от ... преди 8 години
... Еврото не става, когато Гърция е в икономическа Депресия! Това ще доведе да катастрофални събития!Гърция трябва сега да използва един коз ако Европа не прояви солидарност - Ще даде паспорти на 70.000 бежанци от Сирия, Афганистан, Ирак и Пакистан да ходят свободно, където си искат.
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА КАКВО ИСКАТ ОПОЗОРЕНИТЕ ГЪРЦИ!!!И БЕЗ ТОВА СА ВЛЕЗНАЛИ СЪС ИЗМАМА В ЕВРОЗОНАТА!!!СЪЩИТЕ ТЕЯ 84% С НЕГЛАСУВАЛИТЕ КАЗАХА НЕ НА ВРЪЩАНЕТО НА ЗАЕМИТЕ СИ!!!ГЪРЦИТЕ ДА СИ ОБИРАТ КРУШИТЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА!
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво Дойче, бе... Там се препълни с турци, араби, шиптъри и всякаква *** африканска и раждат, раждат..., така че скоро и на Германия ще й дойде края като двигател на ЕС.
47
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ммВ Гърция по - голямата част от младежта е високообразована и грамотна за разлика от БГ! БГ няма бъдеще, Гърция има бъдеще каквото и да стане ! Здравеопазването в Гърция е много добро, в БГ е плачевна психиката на доФторите-търговци касапи!
46
6
 
6
 
! Отговори
до 76 преди 8 години
Дали са умни гърците или не, незная. Но живеят по добре от нас българите. Та затова е добре да си измерите вашият умствен багаж.
45
0
 
2
 
! Отговори
до 71 преди 8 години
Абсолютно верно!
44
3
 
3
 
! Отговори
до 74 преди 8 години
Deutschland Uberale!!!!!!!-Иванов, първо научи немски и чак тогава им помагай в пропагандата за четвъртия райх!
43
2
 
6
 
! Отговори
въпросителна? преди 8 години
Мисля да си купя два-три гръцки острова, но се чудя какво да ги правя ***, акъла им е колкото на макак. Може би трябва да ги изпратя в някой зоопарк за умствено изостанали животинки.
42
6
 
5
 
! Отговори
Ivanov преди 8 години
Deutschland Uberale!!!!!!!
41
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По добре да си гледаме нашата кошарка, че ние сме в пъти по-зле от гърците.
40
5
 
24
 
! Отговори
AZ преди 8 години
ДО 50.Българина не бил продуктивен. Източно европееца не бил продуктивен. Алоу философе, знаеш ли в момента със шкода какво става? Мързеливите чехи направиха по-добра и по-евтина кола от бай германец и веднага ги порязаха. Фолцваген групата веднага ги поряза и не им дава да си пускат новитемодели.Бачкал съм и в Немска фирма и в Американска. С нищо не са по добре от нас.Просто победиха в студената война и сега си прибират дивидента. А, че крадът децата ни дето цялата държава е инвестирала в тях?
39
8
 
9
 
! Отговори
Войник преди 8 години
Не се занимавайте с гърците.Спорът отдавна не е между Германия и Гърция,а за съдбата на Германската икономика, която като военна машина превзема територии.Срещу Германия се води хибридна война.С всякакви средства.Вижте Обама как подбутва гърците.Вижте Путин как ги шилка.Оланд и другите комуналки също.Намираме се в завършващата фаза на Третата световна ,този път-хибридна.Крадливите САЩ, Англия, Франция и Русия срещу работливата почтена Германия, Холандия,Скандинавия, Иберия и Изт Европа...
38
9
 
10
 
! Отговори
hahahaha преди 8 години
К'во се кефите бе бедни душици, Гърците теглят по 60 евро на ден, а на вас бащите и майките по 70 ама на месец и се кефите по форумите. Да дойдеме на банкрупта и на демокрацията на Гърците, а дано ама надали с тая *** за народ!!! Скотове!!!
37
0
 
2
 
! Отговори
Яйде стига мрънка бе преди 8 години
До Анонимен 48Питай в статията за тези неща бе , това е съвсем друга тема. Някой да те кара да я четеш или коментираш?
36
4
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Вижте нашата мафиотска ***, после ръсете мозъци!!!
35
2
 
14
 
! Отговори
ahah преди 8 години
Как само 12% искат драхма бре? Нали викахте Охи и победа? Ае сега Меркел да ви каже "довиждане" и да ви изпее "Развод ми дай" и по живо по здраво да си охи кикате и да си бършете задниците с драхмите. Където е стъпил комунист, трева не никне! Това трябва да се помни!